20 Σεπ 2017

Εισαγγελέας για το «πάρτι» μεγαλοστελεχών της τράπεζας Πειραιώς με τα δάνεια

- Στελέχη, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλουν παραιτήσεις, επικαλούμενα «προσωπικούς λόγους»
- Η ΤτΕ απαγόρευσε σε τραπεζίτη να αναλάβει καθήκοντα CEO, όχι μόνο σε οποιαδήποτε τράπεζα εντός Ελλάδας, αλλά και εντός ευρωζώνης

   Στο μικροσκόπιο των κλιμακίων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (ESS) βρίσκονται πρωτοκλασάτα στελέχη της τράπεζας Πειραιώς, με σημαντικές θέσεις στη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος, τα οποία ερευνώνται για το αν τήρησαν τους τραπεζικούς κανόνες σε ύποπτες δανειακές συμβάσεις, αλλά και όσα ορίζει ο περιορισμός τραπεζικών κεφαλαίων. Σύντομα για την υπόθεση αναμένεται να αναλάβουν δράση οι εισαγγελικές αρχές.
   Η ΤτΕ διενεργεί εδώ και καιρό έλεγχο για τα μεγαλοστελέχη της Πειραιώς, έχοντας καταγράψει τα ευρήματα της σε ένα πόρισμα, προσχέδιο του οποίου έχει ήδη σταλεί στον ESS.
   Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, στο υπό σύνταξη πόρισμα περιγράφονται πωλήσεις στεγαστικών δανείων μεγαλοστελεχών της Πειραιώς σε φιλικά funds με το ακίνητο να παραμένει στον δανειολήπτη, μετοχοδάνεια στελεχών που πωλήθηκαν σε funds για να τα εξαγοράσουν στη συνέχεια τα ίδια άτομα στο 20% της αρχικής τους αξίας, επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, αλλά και παράκαμψη των capital controls, με όχημα τους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους.
   Το «πάρτι» των μεγαλοστελεχών της τράπεζας Πειραιώς αφορά στην περίοδο από τα τέλη του 2014 έως και το 2016 και πριν τη διοίκηση του ιδρύματος αναλάβει ο Χρήστος Μεγάλος.
   Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρει το Έθνος, ότι πολλά από τα στελέχη που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλουν παραιτήσεις. Η εφημερίδα αναφέρεται στην περίπτωση δύο υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας που διαχειρίζονταν κρίσιμα χαρτοφυλάκια και που προσφάτως παραιτήθηκαν επικαλούμενα «προσωπικούς λόγους». Αναφέρει επίσης την περίπτωση ενός ακόμη τραπεζίτη, στον οποίο η ΤτΕ απαγόρευσε να αναλάβει καθήκοντα CEO όχι μόνο σε οποιαδήποτε τράπεζα εντός Ελλάδας, αλλά και εντός ευρωζώνης.
   Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα και άλλες συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει εσωτερικούς ελέγχους, ώστε να μην βρεθούν εκτεθειμένες.
   Σύμφωνα με πηγές, ο ESS έχει ζητήσει ήδη την παρέμβαση εισαγγελέα, πράγμα που θα γίνει μόλις παραδοθεί το τελικό πόρισμα της ΤτΕ.

  Η απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς
   «Tο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν επιτρέπει να σχολιάζουμε οποιαδήποτε ζητήματα ελέγχονται ή βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρχές. Πολιτική και πρακτική μας είναι η απρόσκοπτη και πλήρης συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές που διεξάγουν ελέγχους», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, με αφορμή το δημοσίευμα του Έθνους.
   «Προσβλέπουμε στην κατάληξη αυτών των ερευνών, ώστε να εξετάσουμε τα όποια ευρήματα και να πράξουμε αναλόγως. Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας ολοκληρώσει την ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιτροπών της, λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα διεθνούς πρακτικής στην εταιρική διακυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, όπου τονίζονται και τα εξής: «Η νέα διοίκηση δεσμεύεται από τους στόχους και τη στρατηγική της Agenda 2020, που θα καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς την πλέον αξιόπιστη στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.