20 Σεπ 2017

Σε λίγες μέρες 40.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκια μετατρέπονται σε μισθωτούς - VIDEO

Το πρώτο οκτάμηνο του 2017 ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει πλεόνασμα 467 εκατ. ευρώ. Το 2015 το σύστημα είχε έλλειμμα 1.186 δισ. ευρώ, παρά τις 11 διαδοχικές μειώσεις που έκαναν, την περίοδο 2010-2014, στις συντάξεις και προκάλεσαν απώλειες στο εισόδημα των συνταξιούχων της τάξης του 52%

   Χτύπημα στην ανεργία και την αδήλωτη εργασία επέφερε η δημιουργία του ΕΦΚΑ, όπως υποστήριξε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητων βουλευτών.
   Είναι χαρακτηριστικό ότι σε λίγες μέρες 40.000 μπλοκάκια θα μπορούν να μετατραπούν σε μισθωτή εργασία (όπως ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας) και ότι, ήδη, ακόμη 36.000 μπλοκάκια πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές, καθώς αναγνωρίστηκε η εξηρτημένη εργασία τους.
   Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι ένα από τα προβλήματα του συστήματος είναι η ψευδής αυτοαπασχόληση και πρόσθεσε ότι:

   * Μέχρι σήμερα συνολικά 36.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι εντάχθηκαν στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και έχουν ευνοηθεί καθώς πληρώνουν κατά τα 2/3 χαμηλότερες εισφορές.
   * Τις επόμενες μέρες τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 156 εκατ. ευρώ και θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι.
   Πλεόνασμα παρουσιάζει και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ, γεγονός που αποδίδεται από την υπουργό στη μείωση της ανεργίας στο 21,1%, στον περιορισμό της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και την αύξηση της εισπραξιμότητας. Έτσι, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ το πρώτο οκτάμηνο του 2017 παρουσιάζει πλεόνασμα 467 εκατ. ευρώ έναντι προϋπολογισμένου ελλείμματος 510 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μια θετική απόκλιση άνω των 950 εκατ. ευρώ επί του προϋπολογισμού.
   "Το 2015 παραλάβαμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με έλλειμμα 1,186 δισ. ευρώ, παρά τις έντεκα διαδοχικές μειώσεις που κάνατε την περίοδο 2010-2014 στις συντάξεις και οι οποίες προκάλεσαν απώλειες στο εισόδημα των συνταξιούχων της τάξης του 52%" υπενθύμισε η Έφη Αχστιόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.