31 Ιουλ 2017

Ανδρέας Ξανθός εφ' όλης της ύλης: Για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια Υγεία, αλλά και το γενικότερο σχέδιο ανασυγκρότησης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας - VIDEO

Τι είπε για την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης και της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και το «σύνδρομο εκ των υστέρων δικαίωσης» του Γ. Βαρουφάκη

   Σημαντική τομή στη λειτουργία και την οργάνωση του συστήματος Υγείας χαρακτήρισε ο Ανδρέας Ξανθός το νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας και Φροντίδας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, καλύπτεται ένα κενό που είχε το ΕΣΥ, το οποίο παρέμενε με την αποδιοργάνωση του πρώην ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ).
   Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα είναι στελεχωμένες με οικογενειακούς γιατρούς τριών βασικών ειδικοτήτων (παθολόγους, παιδίατρους και γενικούς γιατρούς), οι οποίοι θα περιστοιχίζονται και από ομάδα επαγγελματιών της Υγείας (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες Υγείας). Στόχος της μεταρρύθμισης, τονίζει ο Ανδ. Ξανθός, δεν είναι απλά η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αλλά η πραγματική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, δεδομένου ότι το 80% περίπου των περιστατικών που συνωστίζονται στα Επείγοντα Περιστατικά των νοσοκομείων «θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαχειρίσιμα σε προηγούμενο στάδιο», αν υπήρχαν αναβαθμισμένες δομές.
   «Το κρίσιμο ζήτημα είναι η εγγυημένη πρόσβαση, κάτι που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα», επισημαίνει ο υπουργός Υγείας επαναλαμβάνοντας τη σημασία της ισότιμης πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα Υγείας, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Με τις αποκεντρωμένες δομές, «έχουμε στόχο τη συνεχή φροντίδα για κάθε πολίτη ο οποίος θα έχει μια πρώτη επαφή με το σύστημα Υγείας, με έμφαση όχι μόνο στη συνταγογράφηση αλλά, κυρίως, στην πρόληψη και στην κατ' οίκον φροντίδα», μακριά από το «νοσοκομειοκεντρικό μοντέλο».
   Ο υπουργός Υγείας ανέλυσε το σχεδιασμό για την ανάπτυξη των 239 δομών και τη στελέχωσή τους τονίζοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα βγει η προκήρυξη για 3.000 προσλήψεις στις νέες δομές, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες σε όλα τα αστικά κέντρα. Επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση του τετραετούς προγράμματος είναι πλήρης διασφαλισμένη και «η παρέμβαση θα έχει συνέχεια, δεν θα μείνει μετέωρη».


 
   Σε ερώτηση για τα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους φαρμακοποιούς να αντιληφθούν τις δυσκολίες οργάνωσης του συστήματος σε άλλη βάση, δηλώνοντας ότι αυτές τις ημέρες πληρώνεται ο Ιανουάριος – Φεβρουάριος και τις επόμενες ημέρες το Μάρτιος. Ο ΕΟΠΥΥ θα είναι πιο συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι σε παρόχους, συμπλήρωσε ο Ανδ. Ξανθός.
   Αναφορικά με τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για υποστελέχωση, σημείωσε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στοχευμένες προσλήψεις 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και έτσι υποδιπλασιάστηκαν τα κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ. «Σήμερα, όλα τα σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται κλίνη ΜΕΘ, ιδιαίτερα όταν αφορούν νέους ανθρώπους, ίσως με μια καθυστέρηση λίγων ωρών, εξυπηρετούνται και αντιμετωπίζονται», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας. «Είναι προσβλητικό για τους ανθρώπους του ΕΣΥ να λέγεται ότι αφήνονται να πεθάνουν άνθρωποι αβοήθητοι σήμερα στο σύστημα Υγείας», πρόσθεσε.



   Σε ερώτηση για την κατάσταση του ΕΚΑΒ, ο Ανδ. Ξανθός επισήμανε ότι παρά τα κενά και τις ακάλυπτες ανάγκες στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έχει ήδη ξεμπλοκάρει η διαδικασία και έχουμε ήδη καινούργια 90 ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ και προσεχώς ο στόλος θα ενισχυθεί με εκατοντάδες ακόμα οχήματα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 δεν είχε προστεθεί κανένα νέο ασθενοφόρο ενώ σήμερα το ΕΚΑΒ ενισχύεται και με νέο προσωπικό. «Να μας ασκηθεί κριτική για την καθυστέρηση αυτών των προσλήψεων, το δέχομαι. Όμως είναι άδικη και προερχόμενη από μία πολύ σκληρή συνδικαλιστική γραφειοκρατία η κριτική που λέει ότι έχουμε εγκαταλείψει στη μοίρα του το δημόσιο σύστημα Υγείας», σχολίασε ο υπουργός Υγείας απαντώντας στην εικόνα διάλυσης και καταστροφής που παρουσιάζει η αντιπολίτευση.

  Για την κριτική στη Δικαιοσύνη
   Ο Ανδ. Ξανθός δήλωσε ότι «κανένας θεσμός δεν είναι υπεράνω κριτικής, ούτε η δικαιοσύνη». Οφείλουμε, τόνισε, να ενισχύουμε το κυρός και την αξιοπιστία των θεσμών να μη δίνουμε περιθώριο αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας, των προθέσεων και της εντιμότητας των θεσμών. «Όσοι συμμετέχουν στους θεσμούς πρέπει να σέβονται και την αξιοπιστία των θεσμών αυτών» παρατήρησε ο υπουργός Όπως ανέφερε, πρέπει να ξαναβρούμε μια καινούρια ισορροπία μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, καθώς η κοινωνία, όπως και η δημοκρατία, έχουν ανάγκη αξιοπιστίας των θεσμών.

  «Σύνδρομο εκ των υστέρων δικαίωσης» από τον Βαρουφάκη
   Εκτός πραγματικότητας και με «σύνδρομο εκ των υστέρων δικαίωσης» χαρακτήρισε τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Ανδ. Ξανθός, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών για τη διαπραγμάτευση του α' εξαμήνου του 2015.
   «Στο υπουργικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε ούτε "Plan Β" ούτε "Plan Χ". Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχαν συζητήσεις σε πιο στενό επίπεδο, αδικεί τη διαδρομή του ο Βαρουφάκης με τον τρόπο που κινείται. Προσπαθεί να δώσει λαβές για αποδομητική κριτική στην κυβέρνηση, και είναι εκτός πραγματικότητας. Έχει σύνδρομο εκ των υστέρων δικαίωσης, όπως κι άλλοι άνθρωποι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
   Σύμφωνα με τον υπουργό, όλα αυτά δείχνουν ότι «η χώρα μας και η διαπραγματευτική της ομάδα δεν ήταν δεδομένη, πραγματικά διαπραγματεύτηκε και εξάντλησε όλα τα περιθώρια, προσπάθησε να απειλήσει και να διεμβολίσει το σκληρό τείχος των δανειστών». Όταν είδε ότι δεν μπορούσε να γίνει αυτό, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, τότε έκανε ένα σκληρό συμβιβασμό, που τις παρενέργειες βιώνουμε ακόμα τη διετία αυτή, αλλά τής δόθηκε νέα λαϊκή εντολή διαχείρισης (στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015) με εντιμότερο και δικαιότερο τρόπο.




   Σε ερώτηση για την παρέμβαση του Ρουβίκωνα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «ο πρόεδρος της Βουλής είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη πολιτική εμπειρία και μεγάλη πολιτική σοφία, σηματοδοτεί συνέχεια και διαδρομή εντιμότητας, ήθους και αγώνα». «Οι χειρισμοί του έχουν πολιτικό συμβολισμό ισχυρό για τον τρόπο που πρέπει να οριοθετεί αλλά και να ανέχεται το πολιτικό σύστημα και η Βουλή την κοινωνική διαμαρτυρία» τόνισε. «Μη δίνουμε λαβές αυτή την περίοδο για γενικευμένες συγκρούσεις δεν ωφελούν το κλίμα στην κοινωνία και την οικονομία», κατέληξε ο Ανδ. Ξανθός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.