20 Ιουλ 2017

Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος: Σε όποια υπηρεσία και όποιο υπουργείο έχουμε επισκεφθεί στην Αθήνα βρήκαμε όχι μόνο ανοιχτή πόρτα, αλλά και ανταπόκριση και απόλυτη ενημέρωση και εξυπηρέτηση

- «Οι ορεινοί μειονεκτικοί Δήμοι αντιμετωπίζονται πλέον με δίκαιο μάτι»
- Με αφορμή την έγκριση μέσω του Interegg 1.000.000 ευρώ, όσο όμως και εκείνη για το Πολιτιστικό Κέντρο-Μουσείο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στο ανενεργό δημοτικό σχολείο της ιστορικής έδρας Πηγών, με προϋπολογισμό 419.000 ευρώ
- Κάλεσμα για το τριήμερο εκδηλώσεων «Καραϊσκάκεια 2017»

   Στο ένα εκατομμύριο ευρώ ανέρχεται η πρώτη έγκριση μέσα από το Πρόγραμμα Ιnterregg Ελλάδα-Αλβανία για έργα που αφορούν στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη και τον αντίστοιχο Δερόπολης της Αλβανίας.
   Με την ευκαιρία αυτή ο Δήμαρχος Περικλής Μίγδος, δηλώνει πως «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα όχι μόνο γιατί εντάχθηκε το έργο, αλλά γιατί δείχνει πως αντιμετωπίζονται πλέον και οι μικροί, οι ορεινοί μειονεκτικοί Δήμοι με ένα δίκαιο μάτι.
   Βρήκαμε πόρτες ανοιχτές και καταθέσαμε μια πρόταση ολοκληρωμένη και ώριμη. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και η κ. Φωτονιάτα, κατανόησαν το δίκαιο του αιτήματος και γενικότερα η κεντρική Διοίκηση, το υπεύθυνο κράτος δίκαια τοποθετήθηκε απέναντι στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, ενός Δήμου με ανάγκες πολλές κι όχι επειδή το λέω εγώ. Είναι πιστοποιημένο πλέον ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και υποδομές που είναι απαραίτητες.
   Για το Δήμο Δερόπολης, υπάρχει ένα αντίστοιχο έργο και με τον εκεί δήμαρχο τον κ. Ντέντσια, είχαμε μια καλή συνεργασία στην προετοιμασία της πρότασης, είχα πάει κι εγώ στην Αλβανία για την προετοιμασία δυο φορές. Υπάρχει αγαστή συνεργασία και ελπίζω ότι θα έχουμε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον».
   Η έγκριση συνολικά τριών οδικών έργων στην Άρτα κι ενός αντίστοιχου στον συνεργαζόμενο Δήμο, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον δήμαρχο Περικλή Μίγδο, ο οποίος διευκρίνισε ότι αποτελούσε πρόταση από κοινού στα πλαίσια του προγράμματος συνεργασίας. Συνολικά το έργο έχει να κάνει με τρία οδικά δίκτυα στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη. που θα συμβάλλουν πολύ στην περιοχή, υποστηρίζοντας απομακρυσμένους οικισμούς, με έντονη παραγωγική δραστηριότητα και συνάμα που συγκρατούν κόσμο και παιδιά, τα οποία θα διευκολυνθούν στις μετακινήσεις για το σχολείο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα έργα που έλαβαν το πράσινο φως στα όρια του Δήμου του, λέγοντας «Αφορούν οδικούς άξονες σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα κυρίως κτηνοτροφική και αγροτική. Περιοχές με μικρά παιδιά τα οποία μετακινούνται για το σχολείο, και που όπως ξέρετε συρρικνώνεται στην περιοχή ο πληθυσμός με αποτέλεσμα να λειτουργούν λιγότερα σχολεία και να απαιτούνται μετακινήσεις. Πρόκειται για το δρόμο Μεσόπυργος –Βελανιδιά, στην τοπική κοινότητα Μεσοπύργου, ο δρόμος Ντισνίκι Άνω Καλεντίνης, ο δρόμος Ακροποταμιά ή «Μαλέϊκα», όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι μέχρι Κλειδί. Ο προϋπολογισμός του έργου μαζί με τον δρόμο που θα κατασκευαστεί στην Αλβανία είναι 1 εκατ. ευρώ».

  Το διασυνοριακό πρόγραμμα
   Το νέο διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα-Αλβανία θυμίζουμε ότι είχε επισήμως παρουσιαστεί στην Άρτα σε μια ειδική ημερίδα υπό την αιγίδα της Διαχειριστικής Ειδικής Γραμματείας ΕΤΠΑΑ, με την παρουσία της Ειδικής Γραμματέως Ευγενίας Φωτονιάτα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας πριν από ενάμιση χρόνο περίπου. Η παρουσίαση είχε γίνει με την συμμετοχή και των δημάρχων της γειτονικής Αλβανίας και μεταξύ άλλων το πρόγραμμα χρηματοδοτεί με υψηλές πιστώσεις έργα που αφορούν στην ανάδειξη και προστασία του Περιβάλλοντος, Διατήρησης και ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς, εξωστρέφειας κλπ.
   Ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος, επισήμανε ότι ασφαλώς και υπάρχουν κι άλλες προτάσεις που στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος προετοιμάζονται και θα υποβληθούν διεκδικώντας αντίστοιχα πιστώσεις σε διάφορα από τα μέτρα που θα προκηρύσσονται κάθε φορά, τονίζοντας:
   «Ήδη έχουμε καταφέρει την ένταξη ενός άλλου έργου, από άλλο όμως πρόγραμμα το πολιτιστικό μουσείο τοπικής κοινότητας Πηγών, όμως και στο Interegg Ελλάδας –Αλβανίας ο Δήμος προετοιμάζεται ώστε σε όποιο μέτρο ανοίξει να υποβάλει πρόταση. Έχουμε εκπονήσει μελέτες που αφορούν και στο Σέλτσο, και την ιστορική μονή της Σκουληκαριάς όπου γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και για τα πέτρινα γεφύρια και πολλά ακόμα. Επίσης είμαστε έτοιμοι ώστε να διεκδικήσουμε έργα σε κάθε τομέα του προγράμματος αυτού ή άλλου».

  Ανοιχτές πόρτες
   Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος με αφορμή και την έγκριση μέσω του Interegg, όσο όμως και εκείνη για το Πολιτιστικό Κέντρο-Μουσείο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στο ανενεργό δημοτικό σχολείο της ιστορικής έδρας Πηγών, με προϋπολογισμό 419.000 ευρώ, μετέφερε δημόσια τις ευχαριστίες του στο επίσημο κράτος και κάθε αρμόδιο υπουργείο, διότι βρίσκει όπως είπε παντού πόρτες ανοιχτές.
   «Το θέμα για μας βρίσκεται αλλού. Εγώ θέλω δημόσια να πω ότι όπου απευθύνομαι βρίσκω ανοιχτές πόρτες. Εργατικότητα υπάρχει. Ομαδικότητα υπάρχει. Δεν μηδενίζουμε τίποτε από το παρελθόν. Στηριζόμαστε σε οτιδήποτε θετικό έχουμε κληρονομήσει από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές των Καποδιστριακών Δήμων και του μετέπειτα Καλλικρατικού, σχεδιάζουμε όμως στοχευμένα και με βάση τα δεδομένα στα ευρωπαϊκά προγράμματα, διότι ξέρετε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν σχεδιάζονται με βάση όσα εμείς θέλουμε αλλά υπάρχουν ορισμένα πρότυπα. Εμείς λοιπόν, κι αυτά τα εξετάζουμε και σχεδιάζουμε ανάλογα για να αποκομίσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.
   Βέβαια ο Δήμος μας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, διότι καταλαβαίνεται με τεχνική υπηρεσία δυο ατόμων είναι δύσκολο να είναι ανταγωνιστικός στο ΕΣΠΑ, όμως θα ήταν άδικο να μην αποδώσω τα εύσημα εκεί που πρέπει. Στην κεντρική Διοίκηση και το κράτος γενικότερα. Στην επίσημη πολιτεία. Σε όποια υπηρεσία και όποιο υπουργείο έχουμε επισκεφθεί στην Αθήνα βρήκαμε όχι μόνο ανοιχτή πόρτα, αλλά και ανταπόκριση και απόλυτη ενημέρωση και εξυπηρέτηση. Δημόσια λοιπόν θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με το κράτος με όλα όσα έχουν να κάνουμε με διαχείριση προγραμμάτων, με το υπουργείο Ανάπτυξης, με τους βουλευτές του νομού και επιπλέον -αν και δεν είναι του παρόντος και επί του θέματος, υπάρχει μια καλή συνεργασία και με την Περιφέρεια την οποία εγώ θα λέω ώστε να την γνωρίζουν και οι δημότες μου. Ο κ. Καχριμάνης και η Περιφέρεια είναι δίπλα μας».

  Κάλεσμα
   Ο δήμαρχος του ιστορικού Δήμου, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση και σε όλους τους Αρτινούς πολίτες να συμμετέχουν στο τριήμερο εκδηλώσεων που έχει ετοιμάσει με την επωνυμία «Καραϊσκάκεια 2017» προς τιμή του Αρχιστράτηγου με καταγωγή από την Σκουληκαριά Άρτας της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από αύριο Παρασκευή και θα κορυφωθούν την Κυριακή το απόγευμα, με πλούσιο πρόγραμμα.

AFISA STA XNARIA TOY GIOY THS KALOGRIASΚαραϊσκάκεια 2017
Εκδηλώσεις τιμής στον ήρωα του ‘21
Και αγώνας δρόμου «Στα χνάρια του γιου της Καλογριάς»
Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη διοργανώνει τις εκδηλώσεις «Καραϊσκάκεια» 2017, προς τιμήν του ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017. Οι εκδηλώσεις, διοργανώνονται με την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 21 Ιουλίου
Ώρα 19:00: - Ποδοσφαιρικός Αγώνας, Παλαίμαχοι Δήμου vs εν ενεργεία ποδοσφαιριστές Γ. Καραϊσκάκη. Διαδημοτικό Γήπεδο Κάμπου Δημαρίου
Σάββατο 22 Ιουλίου 2017
Αγώνας δρόμου «Στα χνάρια του Γιου της Καλογριάς»
Ώρα 18:30: Αγώνας δρόμου «Τιμής» (10 km)
Διαδρομή Βρύση Χελώνας - πλατεία Καραϊσκάκη Σκουληκαριάς
Ώρα 18:30: Αγώνας δρόμου «Τιμής» (5 km)
Ώρα 18:00: Περιπατητική Διαδρομή (5 km)
Διαδρομή πλατεία Γιαννιώτι - πλατεία Καραϊσκάκη Σκουληκαριάς
Ώρα 20:00: - Βράβευση Νικητών και απονομή μεταλλίων - Τιμητικών Διπλωμάτων (5 km) & (10 km)
Βράβευση - Κατσαρού Αικατερίνη, Πλεύρης Δημήτριος, Πανάγος Λάμπρος
Ώρα: 21:00 Μουσική βραδιά
Κυριακή 23 Ιουλίου 2017
Ώρα 19:30 - Έναρξη Εκδηλώσεων: Επιμνημόσυνη Δέηση, Χαιρετισμός Δημάρχου, Κατάθεση Στεφάνων, Ενός λεπτού σιγή, Εθνικός Ύμνος.
Βράβευση Νικόλαου Ντασκαγιάννη, Συντ/χου Εκπαιδευτικού & Επιθ. Δημ. Σχολείων
Παρουσίαση Χορευτικού Δρώμενου «Γεώργιος Καραϊσκάκης ο Αχιλλέας της Ρωμιοσύνης". Συμμετοχή χορευτικών: Άνω Καλεντίνης, Διασέλλου, Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Σκουφάς. Αφηγητές: Κλάγκου Μαρίνα μαθήτρια Γ' Λυκείου, -Καραμπίκα Σπυριδούλα μαθήτρια Γ' Λυκείου
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ (βιογραφικό)
1782: Γεννήθηκε στα κελιά του μοναστηριού της Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Σκουληκαριά.
Μητέρα του ήταν η Ζωή Διμισκή, αδελφή των κλεφταρματολών Δημισκαίων και πρώτη ξαδέρφη του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα.
1795: Γίνεται κλέφτης. Συλλαμβάνεται από τον Αλή Πασά.
1821: (26 Μαΐου - 8 Ιουνίου) Νικά τους Τούρκους στο Κομπότι.
1821: Σεπτέμβρης Μαζί με το Μακρυγιάννη αφανίζουν τους Τούρκους στο Νεοχώρι.
1824: Με διάταγμα του Μαυροκορδάτου κατηγορείται σαν προδότης και περνάει από δίκη στο Αιτωλικό.
1825: Νικά στο Δίσταμο τον Κεχαγιαμπέη.
1826: Βοηθά στην έξοδο του Μεσολογγίου. Σε Κρίσιμη στιγμή του Αγώνα ανακηρύσσεται Αρχιστράτηγος στη Στερεά Ελλάδα.
Νικά στο Χαϊδάρι και στη Δόμβρανα.
1826: Νοέμβρης Μεγάλη νίκη στην Αράχωβα.
1827: Μάρτης Στρατοπεδεύει στο Κερατσίνι και νικά τον Κιουταχή.
Τραυματίζεται θανάσιμα στο Φάληρο και την επόμενη 23 Απρίλη ξεψύχησε. Τελευταία λόγια:
«Εγώ πεθαίνω, όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστάξετε την Πατρίδα»
Ενταφιάστηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του, στο Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα.
«Στα χνάρια του γιου της Καλογριάς»
Για τον αγώνα δρόμου τιμής «Στα χνάρια του γιου της Καλογριάς» αναφέρονται τα εξής: «Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου διοργανώνουν τον αγώνα δρόμου τιμής «Στα χνάρια του γιου της Καλογριάς» στις 22-07-2017, ημέρα Σάββατο και ώρα 18:30.
Θα διεξαχθούν δύο αγώνες δρόμου 5km και 10km, σε ασφαλτοστρωμένη διαδρομή, σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, στους πρόποδες του όρους Γάβρογου. Οι αγώνες πραγματοποιούνται υπό άριστες κλιματικές συνθήκες για την εποχή, διευκολύνοντας την προσπάθεια των αθλητών.
Αγώνας δρόμου 5km
Αφετηρία: Πλατεία Γιαννιώτι – Τερματισμός: Πλατεία Γ. Καραϊσκάκη Σκουληκαριάς
Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου στις 18:30, στην πλατεία του Γιαννιώτι (υψόμετρο 968m). Οι δρομείς αφού καλύψουν τη διαδρομή των 5,00km θα τερματίσουν στην πλατεία Γ. Καραϊσκάκη Σκουληκαριάς (υψόμετρο 872m).
Για την ενίσχυση του αγώνα των αθλητών θα υπάρχει ένας σταθμός ανεφοδιασμού στα 2,5 km και στο τέλος της διαδρομής.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους και έχουν υποβληθεί σε πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις. Οι αθλητές τρέχουν με δική τους ευθύνη.
Θα υπάρξουν δύο κατηγορίες: Μία γενική κατηγορία ανδρών και μία γενική κατηγορία γυναικών.
Όσον αφορά την απονομή επάθλων και αναμνηστικών:
-Κύπελλα θα δοθούν στους 3 πρώτους – ες της γενικής κατηγορίας.
-Μετάλλια θα δοθούν χρυσό-αργυρό- χάλκινο στους 3 πρώτους-πρώτες κάθε κατηγορίας.
-Για όλους όσους τερματίσουν προβλέπονται αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα.
Αγώνας δρόμου 10km
Αφετηρία: Βρύση Χελώνας – Τερματισμός: Πλατεία Γ. Καραϊσκάκη Σκουληκαριάς
Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου στις 18:30, στη Βρύση Χελώνας (υψόμετρο 837m). Οι δρομείς αφού καλύψουν τη διαδρομή των 10,00 km θα τερματίσουν στην πλατεία Γ. Καραϊσκάκη Σκουληκαριάς (υψόμετρο 872m).
Για την ενίσχυση του αγώνα των αθλητών θα υπάρχει ένας σταθμός ανεφοδιασμού στα 3,00 km, ένας στα 6,00 km και ένας στο τέλος της διαδρομής.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν υποβληθεί σε πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις. Οι αθλητές τρέχουν με δική τους ευθύνη.
Θα υπάρξουν δύο κατηγορίες: Μία γενική κατηγορία ανδρών και μία γενική κατηγορία γυναικών.
Όσον, αφορά την απονομή επάθλων και αναμνηστικών:
-Κύπελλα θα δοθούν στους 3 πρώτους – ες της γενικής κατηγορίας.
-Μετάλλια θα δοθούν χρυσό-αργυρό- χάλκινο στους 3 πρώτους-πρώτες κάθε κατηγορίας.
-Για όλους όσους τερματίσουν προβλέπονται αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα.
Η μετακίνηση των αθλητών, πριν την έναρξη και μετά τη λήξη του αγώνα θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο που προσφέρεται από τη διοργάνωση.
Τη διαδρομή Γιαννιώτι – Σκουληκαριά, ή μέρος της διαδρομής αυτής, μπορούν όσοι θέλουν να την καλύψουν περπατώντας ξεκινώντας 30 λεπτά νωρίτερα από την κανονική εκκίνηση του αγώνα. Όλοι οι περιπατητές θα δηλωθούν ξεχωριστά πριν την εκκίνηση, δεν θα έχουν νούμερο συμμετοχής, δεν θα συμπεριληφθούν στην κατάταξη, ωστόσο θα πάρουν μετά τον τερματισμό τους μετάλλιο και αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.
Η διαδρομή είναι δυνατό να διανυθεί και από ΑμεΑ.
Μετά το πέρας του αγώνα θα προσφερθούν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.
Σημειώνεται ότι:
-Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους και η εγγραφή δωρεάν.
-Δηλώσεις θα γίνονται την ημέρα του αγώνα στην πλατεία Γιαννιώτι 2 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα των 5km
-Δηλώσεις θα γίνονται την ημέρα του αγώνα στην Βρύση Χελώνας 2 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα των 10km
-Δεν θα καλυφθούν έξοδα μετακίνησης ή διαμονής.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Κιν: 6972260997, κος Κώστας Κοτσιάνης (Γυμναστής)
Κιν: 6972507535, κος Ηλίας Γεωργιάδης (Γυμναστής)».
πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.