5 Ιουλ 2017

Όλγα Γεροβασίλη: Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις γίνονται με όχημα τη γνώση και το μεράκι των δημοσίων υπαλλήλων

- O δρόμος της ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης είναι ο δρόμος της αξιοκρατίας, της σκληρής δουλειάς, της γνώσης και της υπέρβασης 
- Έχω την τιμή, να υποδέχομαι στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση ανθρώπους που απέδειξαν ότι οι κόποι και η προσήλωση στο στόχο, δικαιώνονται. Ανθρώπους που, μέσα σε μια περίοδο κρίσης και στασιμότητας, «υπερέβησαν εαυτούς»

Χαιρετισμός της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στην τελετή υποδοχής των σπουδαστών και σπουδαστριών της ΚΕ’ Εκπαιδευτικής Σειράς «Αύρα Θεοδωροπούλου» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) 

 Κυρίες και κύριοι,
   Η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα στη χώρα μας είναι ένα εγχείρημα ογκώδες, δύσκολο και απαιτεί πολύ κόπο. Όσο μεγάλες κι αν είναι, όμως, οι προκλήσεις, τόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να τις αντιμετωπίσουμε, αλλά και να τις υπερβούμε. Γιατί, γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας πια ότι, για να αφήσουμε πίσω μας οριστικά την Ελλάδα της κρίσης και της ύφεσης, δεν υπάρχει άλλη οδός από το να εργασθούμε μαζί πέρα και πάνω από όσο επιτρέπουν οι δυνάμεις μας.
   Επέλεξα αυτή την εισαγωγή, γιατί είμαι βέβαιη ότι καθένας από εσάς, στη δύσκολη αυτή εποχή, κρύβει μέσα του τη δική του ιστορία. Έναν δικό του, προσωπικό αγώνα. Γιατί, έχω την τιμή να υποδέχομαι στην ελληνική δημόσια διοίκηση ανθρώπους που με την προσπάθειά τους αναδεικνύουν ότι οι κόποι και η προσήλωση στο στόχο κάποια στιγμή θα δικαιωθούν. Ανθρώπους που μέσα σε μια περίοδο κρίσης και στασιμότητας «υπερέβησαν εαυτούς».
   Περάσατε από μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία, κοιτάξατε κατάματα τις προκλήσεις και επιτύχατε, επιβεβαιώνοντας πλήρως ότι ο δρόμος της ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης είναι ο δρόμος της αξιοκρατίας, της σκληρής δουλειάς, της γνώσης και της υπέρβασης. Η προσπάθειά σας, λοιπόν, αυτή –η οποία ξέρουμε πολύ καλά ότι απαιτεί σημαντικές θυσίες τόσο από εσάς που συμμετείχατε στη σχετική δοκιμασία, όσο και από τους δικούς σας ανθρώπους που σας στηρίζουν– δεν είναι μόνο άξια συγχαρητηρίων, αλλά και πηγή έμπνευσης για εμάς.
   Πηγή έμπνευσης, γιατί και εμείς –ως πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης– καλούμαστε να «υπερβούμε εαυτούς». Πράγματι, έχουμε επιστρατεύσει όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να αλλάξουμε δραστικά και οριστικά τη λειτουργία του δημοσίου τομέα της χώρας, σε μια εποχή μειωμένης στελέχωσης, δημοσιονομικών περιορισμών και ασφυκτικών προθεσμιών.
   Ενδεικτικά, να σας αναφέρω ότι, σε πολύ σύντομο χρόνο, με μια σειρά παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης, την προαγωγή της αμεροληψίας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας:
      1. Έχουμε συστήσει το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών (στο οποίο εγγράφεται δυναμικό υψηλών τυπικών προσόντων, συμπεριλαμβανομένων των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης) για τη στελέχωση των επιτελικών θέσεων της διοίκησης. Θεμελιώσαμε ένα νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με αυξημένη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων των υποψηφίων και αξιοκρατικές διαδικασίες στελέχωσης θέσεων ευθύνης, με τις πρώτες κρίσεις να ολοκληρώνονται ήδη εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.
      2. Δημιουργούμε ένα νέο σύστημα κινητικότητας, στηριζόμενο σε νέα οργανογράμματα των φορέων της δημόσιας διοίκησης, περιγράμματα θέσεων και ψηφιακή υποδομή, μέσω του οποίου αντιμετωπίζουμε πλέον ριζικά το πρόβλημα της κατανομής του προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες, με τη σύσταση Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας που απαρτίζεται από ανθρώπους με υψηλό κύρος, τεχνογνωσία και εχέγγυα διαφάνειας και αμεροληψίας.
      3. Στο πλαίσιο των συνεργασιών μας με συναρμόδια Υπουργεία, ετοιμάζουμε ένα ανανεωμένο και ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης. Ένα σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους, δράσεις και ορόσημα, το οποίο θα πλοηγήσει τα επόμενα βήματά μας για την υλοποίηση του οράματός μας.
   Σε αυτήν την προσπάθειά μας δεν μπορούμε να επιτύχουμε μόνοι. Στηριζόμαστε και οφείλουμε να στηριζόμαστε στη συνεργασία, την εμπειρία και τεχνογνωσία των δημοσίων υπαλλήλων. Γιατί, αποτελεί θέση μας ότι η έκβαση των μεταρρυθμίσεων εξαρτάται πάντοτε από τους ανθρώπους που θα κληθούν να τις υλοποιήσουν.
   Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται ούτε με κομματικούς στρατούς ούτε όμως και από κάποια απόμακρα και απρόσιτα πολιτικά κέντρα. Γίνονται με όχημα τη γνώση και το μεράκι των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικά δε για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ξέρουμε ότι μέσα από το πρόγραμμα σπουδών διαθέτουν άριστη κατάρτιση και πολύτιμη τεχνογνωσία, την οποία ήδη αξιοποιούμε και φιλοδοξούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
   Και είναι μια ευκαιρία εδώ να ευχαριστήσω θερμά το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και το προσωπικό της Σχολής, το οποίο ξέρω ότι καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια, ώστε οι σπουδαστές να αποκτήσουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αποτελέσουν μια πνοή αλλαγής και ανανέωσης της κουλτούρας οργάνωσης και λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Από τη θέση, λοιπόν, αυτή δηλώνω την πάγια θέση της κυβέρνησης για τη στήριξη του θεσμού και την ενίσχυση των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι –από κοινού και σε συνεργασία με τους υπηρετούντες σήμερα δημόσιους υπάλληλους που ήδη διαθέτουν συσσωρευμένες γνώσεις και εμπειρία– μπορούν να συμβάλλουν στη ριζική αναμόρφωση της εικόνας του ελληνικού δημοσίου τομέα.
   Κλείνοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό μου, θέλω για μια φορά ακόμη να σας συγχαρώ, αλλά και να σας καλέσω να συνεχίσετε δυναμικά την προσπάθειά σας. Να ολοκληρώσετε με επιτυχία το πρόγραμμα σπουδών σας, αλλά να μην κατεβάσετε τα μολύβια. Η παρούσα επιτυχία σας είναι μόνο η αρχή μιας νέας διαδρομής, που πρέπει ακολουθήσετε με σύνεση, υπευθυνότητα, αλλά και ταπεινοφροσύνη.
   Γιατί, ο στόχος όλης αυτής της απαιτητικής διαδικασίας εξακολουθεί να υπάρχει και πάντα θα συνεχίζει να υπάρχει, στα πλαίσια ενός «κύκλου συνεχούς βελτίωσης» που οφείλει να διέπει τη διοικητική λειτουργία: να έχουμε δημόσιες υπηρεσίες αποτελεσματικές, αποδοτικές, κοντά στον πολίτη, στελεχωμένες αξιοκρατικά από ανθρώπους με επαγγελματισμό, ήθος και ομαδικό πνεύμα. Ανθρώπους που θα προτάσσουν το συλλογικό από το ατομικό όφελος. Ανθρώπους δημιουργικούς, με μεράκι, γνώσεις και όραμα για το μέλλον.
   Ανθρώπους που θα βοηθήσουν να κάνουμε όλοι μαζί την υπέρβαση.
   Σας ευχαριστώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.