11 Ιουλ 2017

Η έξωση των εργολάβων από το Νοσοκομείο Καβάλας έφερε στα ταμεία 637.983 ευρώ τον χρόνο

Τέλος οι εργολάβοι καθαριότητας και σίτισης, ακολουθεί η «Αποπομπή Μπόμπολα», που θα εξοικονομήσει ακόμη 150.000 ευρώ τον χρόνο

   Ένα νοσοκομείο που δεν παράγει χρέη, μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να εξοικονομήσει 638.000 ευρώ, τηρεί λίστα χειρουργείου, προτρέπει τους εργαζόμενους να συστήσουν συνεταιρισμό, είναι «αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας» στην οποία παρεμβαίνει, φιλοξενεί αστέγους και έχει και θεατρική ομάδα. Ακούγεται σαν μια ευχάριστη ουτοπία, όμως είναι πραγματικότητα και είναι το δημόσιο, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.
   Το νοσηλευτικό ίδρυμα εφήρμοσε το μοντέλο των ατομικών συμβάσεων από τον Αύγουστο του 2016. Όπως εξηγεί ο διοικητής του νοσοκομείου Τάσος Καρασαββόγλου, «με τον εργολάβο οι 75 εργαζόμενοι στην καθαριότητα κόστιζαν στο 1.416.00 ευρώ τον χρόνο. Στο πλαίσιο των ατομικών συμβάσεων, η μισθοδοσία των 75 εργαζομένων μας κοστίζει 820.000 ευρώ, συν 20.000 τα υλικά, σύνολο 840.000 ετησίως». Έτσι προκύπτει μια διαφορά 576.000 ευρώ σε ετήσια βάση υπέρ του νοσοκομείου. Το κέρδος όμως είναι μεγάλο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους, που «με το νέο καθεστώς λαμβάνουν σχεδόν διπλάσιες αποδοχές, έχουν τις άδειες και τα ρεπό τους, δουλεύουν πενθήμερο και λειτουργούν σε καθεστώς δημοκρατίας» τονίζει ο κ. Καρασσαβόγλου.
   Στα τέλη του 2016, η διοίκηση εφήρμοσε το ίδιο μοντέλο και στην εστίαση. «Εδώ ο εργολάβος απασχολούσε 24 εργαζόμενους και κόστιζε στο Νοσοκομείο 312.823 ευρώ ετησίως. Με τις ατομικές συμβάσεις οι εργαζόμενοι μας κοστίζουν 250.840 ευρώ, άρα διαφορά 61.983 υπέρ του Νοσοκομείου». Με την αποπομπή των εργολάβων από την καθαριότητα και την εστίαση, το νοσοκομείο πέτυχε εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 637.983 ευρώ τον χρόνο.

  Συνεταιρισμός εργαζομένων
   Η διοίκηση του νοσοκομείου δεν σταμάτησε στους εργολάβους. Κάλεσε και τους προμηθευτές του ιδρύματος, διαπραγματεύτηκε και πέτυχε «είτε να συμπιέσουν τις τιμές για τα φάρμακα / υλικά / υπηρεσίες που προσφέρουν στο ΓΝΚ, είτε να προσφέρουν περισσότερες ποσότητες αυτών με την ίδια συμβατική δαπάνη».
   Ταυτόχρονα, προέτρεψε τους εργαζόμενους του εργολάβου στις βαριές υποδομές του νοσοκομείου (λέβητες, καυστήρες κ.λπ.) να συγκροτήσουν οι ίδιοι έναν συνεταιρισμό και να «αναλάβουν το αντίστοιχο έργο μέσα από μια ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία». Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, «είμαστε ωστόσο βέβαιοι ότι και εδώ θα προκύψει θετικό πρόσημο για το ΓΝΚ».
   Επιπλέον, η διοίκηση επιδιώκει να εξοικονομήσει ενεργειακούς πόρους, με τη σύνδεση του ΓΝΚ με το δίκτυο φυσικού αερίου που αναμένεται να επεκταθεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

  «Αποπομπή Μπόμπολα»
   Στους άμεσους σχεδιασμούς της διοίκησης είναι και η εγκατάσταση κλιβάνου για την επεξεργασία των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων. «Σήμερα καταβάλλουμε περίπου 150.000 ευρώ τον χρόνο στον Μπόμπολα για τη συλλογή και απομάκρυνση αυτών από το ΓΝΚ, η προμήθεια αυτού του κλιβάνου θα μας κοστίσει άπαξ γύρω στις 140.000 ευρώ», τονίζει μιλώντας στην «Αυγή» ο διοικητής Καρασσαβόγλου.

  «Κομμάτι της κοινωνίας»
   Και όλα αυτά, ενώ το νοσοκομείο ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στους προμηθευτές και διεκδικεί τον ρόλο του ως «αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας». Στο πλαίσιο αυτό, «συνέπραξε στο Πρόγραμμα 'Σχολικά Γεύματα' του υπουργείου Εργασίας, φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του τον βαρύ χειμώνα που μας πέρασε άστεγους πολίτες της περιοχής, οι εργαζόμενοι του ΓΝΚ έχουν κάνει θεατρική ομάδα και πρόσφατα έχουμε συμφωνήσει με την ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου του τοπικού ΑΟΚ να τους στηρίξουμε κατά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουν».
   Τέλος, «ο θεσμός της Λίστας Χειρουργείου λειτουργεί εδώ και δύο μήνες», ενώ «σε μερικές εβδομάδες θα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το νοσοκομείο (ΤΕΠ, Εξωτερικά Ιατρεία κ.λπ.) η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σύμφωνα με τις τελευταίες θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου».
πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.