15 Ιουν 2017

Επιτεύχθηκε συμφωνία στο Eurogroup

- Τι αποφασίστηκε για χρέος, ανάπτυξη και πλεονάσματα
- Μοσκοβισί: Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα
- Ντάισελμπλουμ: Πολύ πιθανό να βγει η Ελλάδα στις αγορές μέσα στην χρονιά ή μέχρι τις αρχές του 2018

   Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 10 ώρα Ελλάδος, η συνεδρίαση του Eurogroup, με επίτευξη συμφωνίας τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το reprofiling του χρέους και την συμμετοχή του ΔΝΤ και την ρήτρα ανάπτυξης.
   Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ η συμφωνία επιτρέπει καταρχήν την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, ενώ οι αποφάσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.
   Για το χρέος το Eurogroup αποφάσισε παράταση των ωριμάνσεων έως και 15 χρόνια και ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων. Την ίδια ώρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 θα πρέπει να διαμορφωθούν έως 2%, κατά πολύ μικρότερα από το 3,5%, που ζητούσαν οι ακραίοι.
   Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής, αλλά με την μορφή του «stand by», όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο.
   Ταυτόχρονα, δίνεται έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική, με την δημιουργία Τράπεζας Ανάπτυξης για την Ελλάδα, που θα επιτρέπει την προώθηση των επενδύσεων, αλλά και των κοινοτικών κονδυλίων.
   Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης, καθώς «εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα». Τόνισε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το Eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών. Ο Ντάισελμπλουμ, αφού ανέφερε πως πρόκειται γιa ένα σημαντικό βήμα, συνεχάρη για την επίτευξη της συμφωνίας τους θεσμούς, τις ελληνικές αρχές, αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του.
   Τέλος ο Γ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι με την δέσμη μέτρων του Eurogroup είναι πολύ πιθανό να βγει η Ελλάδα στις αγορές μέσα στην χρονιά ή μέχρι τις αρχές του 2018.  
   Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς το μέλλον. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για την Ελλδα και την ευρωζώνη, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα. Ήταν μια επιτυχία, πρόσθεσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση. Έκαναν μια καταπληκτική δουλειά είπε και πρόσθεσε: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.