15 Ιουν 2017

Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ συμφώνησαν στην επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή του αγωγού East Med

- Αλέξης Τσίπρας: Στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή
- Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Πολλά υποσχόμενο έργο, που θα μπορούσε να αποτελέσει επανάσταση

   Από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες δεδομένων των γεωπολιτικών θέσεων των χωρών μας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η 3η Τριμερής Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.
   Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για αυτές, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
   Ανέφερε ότι συμφώνησαν στην επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, του αγωγού East Med. Επίσης, συζητήθηκε η ανάπτυξη του Eurasia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες και η δυνατότητα αξιοποίησης των ΑΠΕ.

Μπ. Νετανιάχου: Πολλά υποσχόμενο έργο, που θα μπορούσε να αποτελέσει επανάσταση, ο αγωγός East Med

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην 3η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλωσορίζω θερμά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη, για την 3η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής των χωρών μας.
Πρόκειται για ένα σχήμα στρατηγικής συνεργασίας, που ξεκίνησε στη Λευκωσία και συνεχίστηκε στην Ιερουσαλήμ, ολοκληρώνοντας σήμερα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, έναν πρώτο κύκλο συναντήσεων υψηλού επιπέδου. Βεβαίως, δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη για να διοργανώσουμε την Τριμερή αυτή Σύνοδο στην Ελλάδα. Διότι η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη ιστορική, εξωστρεφής και δυναμική, μία πόλη όπου συμβίωναν για αιώνες διαφορετικές κοινότητες, όπως η ισραηλιτική, αφήνοντας βαθιά τα ιστορικά τους χνάρια. Τιμούμε και θυμόμαστε τα μέλη της κοινότητας αυτής, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Λίγο νωρίτερα, συμμετείχαμε στα αποκαλυπτήρια πλακέτας, που θα τοποθετηθεί στην είσοδο του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ενός μουσείου που θα διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη αυτών των ανθρώπων.
Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι μονάχα παρελθόν. Είναι μία πόλη σύγχρονη, ένας κόμβος εμπορικός, μεταφορών, τουρισμού και ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου, της οποίας ο διεθνής ρόλος αναδεικνύεται και σήμερα, αλλά ακόμη περισσότερο προσδοκούμε ότι θα αναδειχθεί την επόμενη περίοδο.
Μια περίοδο κρίσιμη, κατά την οποία η Ελλάδα, η χώρα μου, εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, μια κρίση που για εφτά χρόνια μας ταλαιπώρησε όλους. Και βεβαίως εξέρχεται και με τη συμπαράσταση όλων των χωρών εκείνων που, σε συνεργασία με την Ελλάδα, προσβλέπουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή Τριμερής Σύνοδος, αλλά και οι διμερείς επί μέρους συνομιλίες μας, επικεντρώθηκαν στην οικονομία, και ειδικότερα στη στήριξη της επιστημονικής έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Τομείς στους οποίους οι λαοί μας διαπρέπουν σε όλον τον κόσμο.
Τομείς ιδιαίτερα κρίσιμους και για την Ελλάδα, στην προσπάθεια να αξιοποιήσουμε το υψηλής εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες, με ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προώθηση προγραμμάτων υποτροφιών, μεταφορά τεχνογνωσίας, ενίσχυση ερευνητικών και επιχειρηματικών δικτύων και παροχή στήριξης σε νέους επιχειρηματίες και σε start up επιχειρήσεις.
Και βεβαίως, συζητήσαμε για να εντάξουμε στην τριμερή μας συνεργασία ένα νέο στοιχείο,  αυτό της συνεργασίας στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών.
Επίσης, να πω ότι η διασπορά ήταν ένα στοιχείο που προστέθηκε στην κοινή μας ατζέντα και συμπληρώνει, νομίζω, τα υπόλοιπα, καθώς οι χώρες μας διαθέτουν μια εξαιρετικά δυναμική ομογενειακή παρουσία, πολύ πέρα από τα σύνορά μας.
Συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία, που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας, θα πρέπει να επεκταθεί στον συντονισμό με τρίτες χώρες, σε επίπεδο συλλόγων και φορέων της ομογένειας, καθώς και στην προώθηση κοινών προγραμμάτων στον τομέα της οικονομίας, στον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού, της έρευνας και τεχνολογίας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα μας ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της στρατηγικής μας συνεργασίας, που είναι
η ενεργειακή μας συνεργασία, η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Και αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μεγάλες οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας σε αυτόν τον τομέα, δεδομένης της γεωπολιτικής θέσης των τριών χωρών.
Άλλωστε, η εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και στο Ισραήλ και η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική σε αυτήν τη συνεργασία. Όχι μόνο για τις τρεις χώρες μας, αλλά -θα έλεγα- για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στρατηγική την ευρωπαϊκή στον χώρο της ενέργειας, για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.  
Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να επιταχύνουμε τις κοινές ενέργειές μας, σε σχέση με τη συμφωνία μας για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, ενός έργου που θα δημιουργήσει μια νέα προοπτική οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, του αγωγού EastMed. Του αγωγού που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και από εκεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.
 Επίσης, συζητήσαμε για την ανάπτυξη ηλεκτρικού καλωδίου, αλλά και οπτικής ίνας, στο πλαίσιο ενός επίσης μεγαλόπνοου έργου, που ξεκινάμε το επόμενο διάστημα, το λεγόμενο Euro-Asia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες μας και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι τα δύο αυτά έργα δίνουν μια άλλη δυναμική στην ευρύτερη περιοχή.
Και φυσικά συζητήσαμε και για τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μιας εξαιρετικά πολύ σημαντικής προοπτικής, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που έχει και πολύ ήλιο, αλλά και ενέργεια αιολική.
Συζητήσαμε, επίσης, για το περιβάλλον, για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τη διαχείριση των υδάτων.
Συζητήσαμε για τη συνεργασία μας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την πολιτική προστασία.
Και βεβαίως από το τραπέζι μας δεν έλειψαν οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή,  για το Συριακό και φυσικά για  το Κυπριακό –πώς θα μπορούσε να λείψει.
Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη. Και ευχόμαστε όλοι να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά, την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να έχουμε στις 28 του Ιούνη στη Γενεύη μια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που βεβαίως δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αναφερθήκαμε και στο Παλαιστινιακό. Από πλευράς μας, τονίσαμε την ανάγκη επανέναρξης αξιόπιστων συνομιλιών, με στόχο την επίλυση και την ειρηνική συμβίωση των δύο κρατών με αμοιβαίο σεβασμό και ασφάλεια.
Υπογραμμίσαμε, από την πλευρά μας, το δικαίωμα του Ισραηλινού λαού- όπως και όλων των λαών της περιοχής- να ζει με ασφάλεια.
Όπως πάντα, με τον Μπέντζαμιν μιλάμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια, όχι μόνο για όσα συμφωνούμε, αλλά και για όσα διαφωνούμε.
Όπως για την εντεινόμενη πολιτική οικοδόμησης εποικισμών. Όμως, θεωρούμε ότι η δυνατότητά μας να μιλάμε ανοιχτά και να καταθέτουμε τις διαφωνίες είναι εποικοδομητική. Καθώς και η αποφασιστικότητά μας σε αυτά που συμφωνούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να προχωράμε μπροστά.
Στο πλαίσιο αυτό -και κλείνω- συζητήσαμε και για τη συνεργασία μας σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και για την προώθηση των ευρω-ισραηλινών σχέσεων σε αμοιβαία επωφελή βάση.
Θα ήθελα, λοιπόν, για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ για τη συνεργασία μας. Μια συνεργασία που είναι στρατηγική και συμβάλλει, πιστεύω, στη σταθερότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη της περιοχής μας. Και πιστεύω ότι βοηθά, ταυτόχρονα, και στη δυνατότητα επίλυσης των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων και την αξιοποίηση, ταυτόχρονα, των σημαντικών περιφερειακών ευκαιριών.
Τα επόμενα βήματα, νομίζω, μετά από αυτή την πολύ ουσιαστική τριμερή συνάντηση σήμερα, είναι φιλόδοξα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι υπουργοί μας, που παρακάθισαν σε αυτή τη συνάντηση, θα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, νομίζω στην Κύπρο.

Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.