13 Ιουν 2017

Εκεί θα χτίσουμε τα σπίτια μας…

γράφουν φίλοι από την Λέσβο

   Υπάρχει ένα Λεσβιακό site, το mplokia, το οποίο το παρακολουθώ καθημερινά. Είναι φιλικός ιστότοπος, με παρόμοια πολιτική ματιά μ' εμένα και μέσω αυτού μαθαίνω τα νέα από το Βόρειο Αιγαίο.
   Μόλις έγινε ο σεισμός στην Λέσβο, αμέσως έτρεξα να δω τι αναρτούν για να δω τι γίνεται στο νησί. Όλη την ημέρα δεν υπήρχε ανάρτηση, αργά το βράδυ γράφτηκε το κείμενο που θα διαβάσετε παρακάτω. Ένα κείμενο, που φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι γράφτηκε υπό καθεστώς έντονης φόρτισης, ίσως, κιόλας, κυριολεκτικά στο πόδι, σε κάποιο πάρκο, σε μια σκηνή, στο καπό ενός αυτοκινήτου. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι είναι γεμάτο από ορθογραφικά λάθη, από λάθη βιασύνης ή ταραχής, καθώς, όπως σας είπα, παρακολουθώ το site και δεν με είχε συνηθίσει έτσι.
   Διορθώνω, λοιπόν, τα απολύτως δικαιολογημένα λάθη και σας το δίνω. Διαβάστε το:

   "Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα δευτερόλεπτα για να ξεκινήσουν, χιλιάδες άνθρωποι να μετράνε την ιστορία τους από την αρχή: «Αυτό έγινε πριν από το σεισμό, το άλλο έγινε μετά». Η Βρίσα, το όμορφο χωριό, που κάποτε έγινε αφορμή να τραγουδηθεί ολόκληρο έπος, τώρα είναι ερείπια. Το Πλωμάρι, το Ακράσι, η Σκάλα στον Πολύχνιτο, το Λισβόρι, τα άλλα χωριά πληγώθηκαν βαθιά.
   Για τους κατοίκους αυτών των χωριών, όπως και για όλους τους κατοίκους του νησιού, οι επόμενες ώρες και μέρες θα έχουν να κάνουν με την αφομοίωση του «κακού που μας βρήκε». Για όσους έχασαν τα σπίτια τους, η συνειδητοποίηση ότι αυτό που είχες ως σταθερά πρέπει να το ξανακάνεις από την αρχή. Πως να το χωνέψει αυτό το μυαλό; Από τη μια στιγμή στην άλλη;…
   Θα πάρει χρόνο, μέχρι οι άνθρωποι να βρουν πάλι την ισορροπία τους, ίσως περισσότερο από ότι θα χρειαστεί να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Αν κάτι έχει ανάγκη αυτές τις στιγμές το νησί, αυτό δεν είναι μόνο τα άμεσα μέτρα ανακούφισης από την πολιτεία, δεν είναι μόνο η βοήθεια για να ξαναφτιαχτεί από την αρχή η Βρίσα, για να επισκευαστούν οι ζημιές στα άλλα τα χωριά. Αυτά θα γίνουν…
   Πρέπει να κλείσουν γρήγορα οι πληγές, που τόσο βίαια άνοιξε, σε μια στιγμή, αυτή η απότομη στροφή της ιστορία μας και αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά να «μην μας ξεχάσετε». Αυτό δεν αφορά μόνο την πολιτεία. Αφορά και τον κάθε ένα και την κάθε μία που τα τελευταία χρόνια έδωσε νόημα στη ζωή του γιατί υπάρχει η Λέσβος και οι άνθρωποί της. Στην Ελλάδα και το εξωτερικό…
   Οι άνθρωποι στη Λέσβο, οι Βρισαγώτες, οι Πολιχνιάτες, οι Πλωμαρίτες τώρα έχουν την ανάγκη σου. Τώρα είναι που έχουν ανάγκη, όχι τόσο την δική σου υλική υποστήριξη, αλλά την σκέψη σου, τον καλό σου λόγο, την έγνοια σου. Αυτό το ανθρώπινο άγγιγμα που θα τους πει «είμαι και εγώ εδώ».
   Μείνε μαζί μας…Το χρωστάς στο νησί…"

   Και μιας και η Λέσβος δίκαια ονομάστηκε νησί της αλληλεγγύης, μιας και οι εικόνες με τους κατοίκους που έβγαζαν μισοπνιγμένους πρόσφυγες μέσα από τη θάλασσα, η εικόνα με τις γιαγιάδες στην Σκάλα Σκαμνιάς, που τάιζαν το μωρό προσφυγόπουλο, μας άγγιξαν όλους μας, όλους όσοι έχουν ψυχή δηλαδή, μάλλον τώρα ήρθε η ώρα που πρέπει να δείξουμε με την σειρά μας την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους αυτού του πανέμορφου ακριτικού νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.