8 Ιουν 2017

Η αξιολόγηση και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση στο επίκεντρο της συνάντησης της Όλγας Γεροβασίλη με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ

- Καμία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη, χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού σε αυτήν
- Η αδιαλλαξία της ΑΔΕΔΥ στο θέμα της αξιολόγησης ρίχνει «νερό στο μύλο» των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων, που ονειρεύονται ένα απαξιωμένο και συρρικνωμένο Δημόσιο


   Στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, συνάντηση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Γρηγόρη Θεοδωράκη, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
   Η συζήτηση, που διεξήχθη σε καλό κλίμα, επικεντρώθηκε αρχικά στο ζήτημα της αξιολόγησης και επεκτάθηκε, στη συνέχεια, στο σύνολο της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.
   Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρθηκε στον νέο, ολιστικό τρόπο προσέγγισης της δημόσιας διοίκησης από την κυβέρνηση και έθεσε τα ζητήματα της διαφάνειας και της λογοδοσίας ως αναγκαίες συνθήκες για την ομαλή και βέλτιστη λειτουργία του δημοσίου τομέα.
   Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη ανέλυσε συνολικά τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν το μητρώο επιτελικών στελεχών, την αναδιάρθρωση δομών και διαδικασιών, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, το σύστημα επιλογής προϊσταμένων και τη νέα διαδικασία κινητικότητας.
   Σχετικά με την αξιολόγηση, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέστησε για μια ακόμα φορά σαφές το θετικό πρόσημο της έννοιας της αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει και την αξιολόγηση δομών και διαδικασιών και αποσκοπεί αποκλειστικά στη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και του παραγόμενου διοικητικού έργου.
   Ειδικότερα, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως το νέο σύστημα αξιολόγησης διαθέτει όλες εκείνες τις ασφαλιστικές, θεσμικές και επιστημονικές δικλείδες, οι οποίες επιτρέπουν στους δημοσίους υπαλλήλους να αναπτύξουν ελεύθερα την προσωπικότητα και τις επαγγελματικές τους δυνατότητες, εν αντιθέσει με το προηγούμενο σύστημα, του οποίου βασικά γνωρίσματα ήταν ο αυθαίρετος, αντιεπιστημονικός χαρακτήρας και η τιμωρητική διάθεση με σκοπό τη δημιουργία δεξαμενής απολύσεων.
   Στις τοποθετήσεις τους, τα περισσότερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, παρότι συμμερίστηκαν την ύπαρξη ουσιαστικών αλλαγών στην προσέγγιση της πολιτικής για τη δημόσια διοίκηση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, επέμειναν στην αδιάλλακτη στάση τους στο ζήτημα της αξιολόγησης.
   Αναφέρθηκαν, επίσης, σε θέματα του δημόσιου τομέα, όπως στο θέμα των συμβασιούχων, στις παθογένειες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων την τελευταία επταετία και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες δημόσιοι υπάλληλοι με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
   Η Υπουργός, αφού υπενθύμισε την προσήλωση της κυβέρνησης στον στόχο της να οδηγήσει την χώρα το 2018 στην έξοδο από την επιτροπεία, κάλεσε την ΑΔΕΔΥ να προσέλθει με προτάσεις για το σύνολο της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση και να αποτελέσει εφεξής φορέα διαλόγου για την εξέλιξη και τη βελτιστοποίηση της θέσης των δημοσίων υπαλλήλων.
   Στο κάλεσμα που απηύθυνε η κ. Γεροβασίλη, προς τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, τόνισε πως καμία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη, χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού σε αυτήν.
   Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της ΑΔΕΔΥ στο θέμα της αξιολόγησης ρίχνει «νερό στο μύλο» των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων, που ονειρεύονται ένα απαξιωμένο και συρρικνωμένο Δημόσιο.
   Θεωρούμε πως η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων αντιλαμβάνεται την ανάγκη της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση και θα περιφρουρήσει την ηθική και επαγγελματική της υπόσταση, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.