15 Ιουν 2017

Επιτέλους, τέθηκαν οι βάσεις για να ξεκινήσει μια μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό

- Κατατέθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και ξεκινά ο οδικός χάρτης μέχρι την έναρξη της κατασκευής
- Αλέκος Φλαμπουράρης: Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, αλλά και τη δυσφορία μου, γιατί οι πολύμηνες καθυστερήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν
- Τελικά, δέχθηκαν τη λύση που είχε προτείνει η κυβέρνηση από τα Χριστούγεννα

   Κατατέθηκε από την εταιρεία Lamda Development, το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά.
   Όπως είναι ήδη γνωστό, το επενδυτικό σχέδιο αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 5.250 στρεμάτων της περιοχής του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και στο παράκτιο μέτωπο.
   Στο σχέδιο παρουσιάζονται 6 ζώνες πολεοδόμησης και 3 ζώνες ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται 2 κτίρια τοπόσημα, καθώς και σειρά υψηλών κτιρίων σε ζώνες ή περιοχές που πρόκειται να λειτουργήσουν ως σημεία προορισμού. Επίσης, θα γίνουν και 3 κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, που περιλαμβάνουν το εμπορικό κέντρο, το ξενοδοχείο Μαρίνας, και το Ενυδρείο.
 Οι φάσεις ανάπτυξης
   Κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης (1-5 έτη) προβλέπεται η ανάπλαση του Παράκτιου Μετώπου και του Μητροπολιτικού Πάρκου, ενώ κατά τη δεύτερη φάση ανάπτυξης (6-10 έτη), προβλέπεται η κατασκευή του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος (καζίνο), καθώς και ξενοδοχειακές εκμεταλλεύσεις, εμπορικές χρήσεις, κτίρια γραφείων, εκπαιδευτικές - ερευνητικές δραστηριότητες, καθώς και το ψηλό κτίριο κατοικιών στην περιοχή της μαρίνας.
   Τέλος, κατά την τρίτη φάση ανάπτυξης (11-15 έτη) θα συμπληρωθούν οι ξενοδοχειακές εκμεταλλεύσεις, εμπορικές χρήσεις, κτίρια γραφείων, ενώ θα γίνουν έργα υποδομής.  

   «Τίθενται οι βάσεις για να ξεκινήσει μια μεγάλη επένδυση», υπογραμμίζει σε δήλωσή του για το Ελληνικό ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, εκφράζοντας συγχρόνως την ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις, μαζί όμως και τη δυσφορία του για τις πολύμηνες καθυστερήσεις, όπως αναφέρει.

 Η δήλωση του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη για την επένδυση στο Ελληνικό:


Μετά από έντονες και συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης τίθενται οι βάσεις για να ξεκινήσει μια μεγάλη επένδυση, με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την ποιότητα της ζωής των πολιτών της Αττικής.
Επιτέλους κατατέθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) στην Ελληνικό Α.Ε. και ξεκινά ο οδικός χάρτης μέχρι την έναρξη της κατασκευής.
Θέλω λοιπόν να εκφράσω την ικανοποίησή μου, αλλά και τη δυσφορία μου, γιατί οι πολύμηνες καθυστερήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν δεν οφείλονταν σε γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις» ή και παρεξηγήσεις, μεταξύ των αρμόδιων φορέων των επενδυτών και του Δημοσίου.
Η λύση που βρέθηκε για το δασικό και το αρχαιολογικό, τα δύο θέματα δηλαδή που είχαν θέσει οι επενδυτές είχε προταθεί προς το ΤΑΙΠΕΔ και τη LAMDA από τα Χριστούγεννα – την οποία και αρνιόνταν επίμονα. Λύση, η οποία προστατεύει απόλυτα και καθόλη τη διάρκεια του έργου τα αρχαιολογικά ευρήματα που τυχόν αποκαλυφθούν στα 6.500 στρέμματα του Ελληνικού, καθότι η αρχαιολογική υπηρεσία θα είναι συνεχώς παρούσα. Όσον αφορά τα 37 στρέμματα, που χαρακτηρίστηκαν δασική έκταση, θα ενταχθούν στα 2.300 στρέμματα δάσους υψηλής βλάστησης, που θα δημιουργηθεί, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση.
Και για να μην υπάρξουν πάλι διάφορες ερωτήσεις – επερωτήσεις, καλόπιστες ή κακόπιστες, σας παραθέτουμε τον οδικό χάρτη που περιέχεται στο Ν. 4062/12 και στη Σύμβαση του 2014, όπως κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2016, μέχρι τη μεταφορά των μετοχών στους επενδυτές, για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.
  1. Υποβολή Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ)
  • Η Ελληνικό Α.Ε. υποβάλλει το ΣΟΑ στο Γραφείο Ελληνικού
  • Το Γραφείο Ελληνικού υποβάλλει το ΣΟΑ στο ΥΠΕΝ
  1. Γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, για την έγκριση του ΣΟΑ
Η επιτροπή θα πρέπει να γνωμοδοτήσει σε διάστημα δύο (2) μηνών
  1. Δημόσια διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ)
  2. Σύνταξη και έγκριση του Σχεδίου ΠΔ και υποβολή του στο ΣτΕ
Απαιτούμενος χρόνος μέχρι την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ, έχει προβλεφθεί διάστημα 6 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.