7 Ιουν 2017

Επιστήμη και ηθική: Από τον Γρηγόρη Σκαλκέα στον Ερνέστο Σάμπατο

Με αφορμή το θέμα της Έκθεσης στις Πανελλαδικές

   Με αφορμή το κείμενο του Γ. Σκαλκέα που δόθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ανακάλεσα ένα αντίστοιχο του μεγάλου επιστήμονα (μαθηματικού) και στη συνέχεια λογοτέχνη, Ερνέστο Σάμπατο.
   Ποια είναι η διαφορά των δύο κειμένων;
   Το ένα είναι ατομοκεντρικό και το άλλο θέτει το πλαίσιο των αξιών και των αρχών, που διαμορφώνουν και κατευθύνουν τη σκέψη.
   Ο Σκαλκέας επί παραδείγματι γράφει πως «Για να παραμείνουν όμως οι στόχοι της επιστήμης ανθρωποκεντρικοί, κρίνεται απολύτως αναγκαίος ο επανακαθορισμός τους από «προσωπικότητες με υψηλά ηθικά ιδανικά», κατά τον Αϊνστάιν, δηλαδή από έντιμους, συνεπείς και ανιδιοτελείς, διορατικούς, ειλικρινείς και αντικειμενικούς ανθρώπους-επιστήμονες.»
   Αρκεί όμως αυτό, δηλαδή η προσωπική εντιμότητα και ειλικρίνεια; Ιδού τι απαντά ο Σάμπατο στο βιβλίο του "Άνθρωποι και γρανάζια".
   Η σημερινή κρίση, έγραφε πολύ παλιά ο Ερνέστο Σάμπατο, δεν είναι μόνο...

η συνέχεια του άρθρου του Γιώργου Χ. Παπασωτηρίου στο aRTInews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.