7 Ιουν 2017

Το Κατάρ δεν είναι μακριά

Το μπρα ντε φερ μεταξύ Ριάντ και Ντόχα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο στην Ευρώπη

   H κατηγορία είναι βαριά. Το Κατάρ, λένε, υποθάλπει την ισλαμική τρομοκρατία, χρηματοδοτεί το Ισλαμικό Κράτος. Αλλά οι κατήγοροι δύσκολα μπορούν να χαρακτηρισθούν αξιόπιστοι. Αυτοί που κατά βάση τη διατυπώνουν είναι οι Σαουδάραβες, με τη δική τους πολύ... ιδιαίτερη “εξαγωγή” του Ισλάμ, με τη συνήθειά τους να χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα μεντρεσέδες με φανατικούς ιμάμηδες σε όλο τον κόσμο. Μετά τον χορό των σπαθιών που έσυραν μαζί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ -και την αγορά όπλων του αιώνα- οι σεΐχηδες της Σαουδικής Αραβίας αισθάνθηκαν προφανώς πολύ ισχυροί και είπαν να τρίξουν τα δόντια στο μικρό μεν, πάμπλουτο δε εμιράτο, που φαίνεται να φλερτάρει περισσότερο με το Ιράν, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και λιγότερο με την Αλ Κάιντα και τους διαδόχους της. Άλλωστε, για όσους έχουν στοιχειωδώς μνημονικό, η πλειονότητα των τρομοκρατών που γκρέμισαν τους Δίδυμους Πύργους το 2001 ήταν από τη Σαουδική Αραβία.
   Είναι η κατηγορία αληθινή; Αυτό ίσως το ξέρουν οι μυστικές υπηρεσίες.
   Αυτό που είναι σίγουρα αληθινό είναι ότι το Κατάρ, με όχημα τον ατελείωτο πλούτο του -έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου στον πλανήτη-, έχει απλώσει πολύ την επιρροή του. Και στον ισλαμικό κόσμο και στον υπόλοιπο. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, που έφτιαξαν οι σεΐχηδες του Κατάρ, εκπέμπει σε όλο τον κόσμο, στήριξε από την πρώτη στιγμή τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης -κάτι που δεν άρεσε καθόλου στη Σαουδική Αραβία, και τα άλλα εμιράτα του Κόλπου- αλλά και τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου και των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μόρσι- κάτι που δεν ξεχνά ο νυν δικτάτορας Αλ Σίσι.
   Η κρατική αεροπορική εταιρία Qatar Airways είναι από τις ισχυρότερες του πλανήτη. Επιπλέον, το Κατάρ ανέλαβε -πάλι με τον παρά του- τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2022. Και τα επενδυτικά του κεφάλαια δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για την Ευρώπη. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έμαθε το Κατάρ ως επενδυτή, αλλά και ως τόπο μετανάστευσης για μηχανικούς και άλλους καλά καταρτισμένους επιστήμονες, που επλήγησαν από την κρίση. Τα κρατικά ταμεία του Κατάρ είναι πλέον μεγαλομέτοχοι της Volkwagen (με 17%), ενώ διαθέτουν το 6% της Barclays, το 8% της Deutsche Bank, το 5% της Credit Suisse, τo 10% του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και άλλα πολλά.
   Οπότε, το μπρα ντε φερ μεταξύ Ριάντ και Ντόχα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο στη Γηραιά Ήπειρο.

το κύριο άρθρο στην ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.