15 Ιουν 2017

Γενική αμνησία στο ΠΑΣΟΚ

Λες και δεν κυβέρνησε

   Ακούγοντας κανείς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, χθες, στην προσυνεδριακή ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με βασικό τίτλο «Σχέδιο Ελλάδα» και με θέμα τη δημόσια υγεία και την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα νόμιζε πως το ΠΑΣΟΚ δεν κυβέρνησε καθόλου στα μνημονιακά χρόνια.
   Όπως φάνηκε από τα λεγόμενά της, για την κατάρρευση του ΕΣΥ φταίνε αποκλειστικά η κυβέρνηση Καραμανλή και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
   Για την περίοδο Σημίτη και πιο πριν δεν ακούσαμε τίποτα, για τα χρόνια 2009-2012 ακούσαμε καλά πράγματα, για την περίοδο 2012-2014, άκρα του τάφου σιωπή.
   Το χειροκρότημα, πάντως, στο τέλος ήταν δυνατό, κυρίως από τις πρώτες σειρές της αίθουσας κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, στις πίσω οι καθήμενοι είχαν πιάσει από νωρίς άσχετο κουβεντολόι.
   Πιο αναλυτικά, την περισσότερη ώρα της ομιλίας της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναλώθηκε σε γενικό αντιπολιτευτικό λόγο εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ -τα σκάγια πήραν λίγο και τη Ν.Δ.- και όταν προς το τέλος επικεντρώθηκε στο θέμα της ημερίδας, ανέσυρε τις αναμνήσεις από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας:
   Ποιος έστησε το ΕΣΥ, ποιος το διαμόρφωσε, ποιος έφτιαξε τα περισσότερα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.
   Απ’ τα χείλη της πέρασε και η φράση «κάναμε την αυτοκριτική μας στην Υγεία», αλλά ως εκεί.
   Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Λες και η αυτοκριτική είναι απλώς μια λέξη που πρέπει σώνει και καλά να πεις για να ξεφύγεις από το παρελθόν.
   Παρουσίασε και κάποιες παρεμβάσεις για την «αναγέννηση» του ΕΣΥ και λίγο αργότερα αποχώρησε από την ημερίδα. Μαζί της, περίπου και το 1/3 των παρευρισκομένων.
   Κατά τα λοιπά, έτεροι ομιλητές όπως η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο κ. Συμεών Κεδίκογλου χρησιμοποίησαν τη λέξη «σοβιετοποίηση» της δημόσιας υγείας, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το σχέδιο της κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
   Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτάσεων που έκαναν δεν διαπιστώσαμε κάτι διαφορετικό και καινοτόμο απ’ αυτά που γίνονται ήδη -κατ’ εντολήν και με έγκριση των δανειστών- ή από αυτά που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν.
   Καθολική πρόσβαση στη δημόσια υγεία, πρωτόκολλα υγείας, οικογενειακός γιατρός, πολυδύναμα ιατρεία, κέντρα υγείας, σύστημα προμηθειών, συμπόρευση με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, όλα αυτά που ειπώθηκαν περιλαμβάνονται επίσης στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διαφαίνεται κάπου μια ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την εφαρμογή τους.

 Κομματική... υγεία
   Αναφέρθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τις νέες τοπικές μονάδες υγείας επιχειρεί να κομματικοποιήσει τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, ποια είναι η ουσιαστική διαφορά του ΠΑΣΟΚ εδώ, όταν ακούσαμε να λέγεται πως λείπουν σήμερα από την αναγέννηση του ΕΣΥ «οι δικοί μας άνθρωποι» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Γεννηματά- εννοώντας εκείνους που το σχεδίασαν και το έκαναν πράξη;
   Ίσως, έως το συνέδριό της στις 30 Ιουνίου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη να μπορέσει να παρουσιάσει ένα πιο ελκυστικό πακέτο για τη δημόσια υγεία, κάτι που πραγματικά δεν κατάφερε να κάνει χθες.
   Εκτός και αν η μοναδική καινοτομία που έχει να προσφέρει είναι αυτό που ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου, για αύξηση του φόρου σε τσιγάρα, ποτά και ανθυγιεινά τρόφιμα, ώστε να εισπραχθούν περισσότερα χρήματα για τη δημόσια υγεία.
   Στο σημείο εκείνο ήταν μάλλον που το παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης, βγήκε έξω από την αίθουσα να κάνει ένα τσιγάρο.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.