2 Ιουν 2017

Ανακοινώθηκε ανάπτυξη αντί για την αναμενόμενη ύφεση, προς μεγάλη απογοήτευση ΝΔ και μιντιακών φερέφωνων

- Μαξίμου: Διαψεύδεται η εικόνα ολικής καταστροφής, εκθέτονται ανεπανόρθωτα όσοι υποδέχθηκαν χαιρέκακα τις προηγούμενες εκτιμήσεις
- Διαβάστε πώς την πάτησαν οι "άριστοι" της Ν.Δ.
- Τρέχουν να σβήσουν τα ποσταρίσματα της ντροπής

   Ολική ανατροπή στις αρχικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και μέγα πένθος στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. και στις αίθουσες σύνταξης των μιντιακών φερεφώνων της, καθώς σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων για το ΑΕΠ, που δείχνουν σημαντική ανοδική κίνηση του ΑΕΠ, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια μέτρηση, σε αντίθεση με την πρώτη εκτίμηση (flash estimate), που είχε ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου.
   Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2017, παρουσίασε αύξηση κατά 0,4%, έναντι της μείωσης 0,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου. Επίσης, το ΑΕΠ 1ου τριμήνου 2017 παρουσίασε, αύξηση κατά 0,4%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου στις 15/05/17.
   Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2017, παρουσίασε άνοδο κατά 0,8%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2016 έναντι της μείωσης 0,3%, που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου.
   Οπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Μαρτίου), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
   Οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη είναι:
   * Η αύξηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 1,5% (νοικοκυριά κατά 1,7%, έναντι μείωσης 0,7% το α' τρίμηνο 2016 και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1%, έναντι μείωσης 3,5% πέρυσι).
   * Επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) που σημειώνουν αύξηση 11,9%, έναντι μείωσης 10,1% το α' τρίμηνο πέρυσι.
   * Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,8% (έναντι πτώσης 10,4% το α' τρίμηνο του 2016) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 10,9% (έναντι μείωσης 10,1%).

   Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η εξέλιξη αφήνει τελείως έκθετη τη Ν.Δ., που, με μπαράζ καταστροφολογίας, μέσω των μιντιακών φερεφώνων της, παρουσίασε μια εικόνα απόλυτης καταστροφής, για την οποία την ευθύνη την έχει, ποιος άλλος, η κυβέρνηση. Και σα να μην έφτανε αυτό, πολλοί έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την ύφεση, λες και η ανάπτυξη της οικονομίας είναι κυβερνητική κι όχι εθνική υπόθεση.
    Κλασσικό παράδειγμα το παρακάτω ποστάρισμα:

   Να μην αναρωτιέται, λοιπόν, ο συγκεκριμένος κύριος, γιατί του έχουν κολλήσει το διαδικτυακό παρατσούκλι "Πορδοσάλτε", ούτε γιατί το κανάλι του ονομάζεται #skai_xeftiles.
   Πάντως, μεγάλη απορία προκαλεί το μέγεθος της "αριστείας" του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ.! Όλοι τους σπουδαγμένοι στα LSE, στα Harvard και στα Princeton, είναι δυνατόν να μην ξέρουν ότι το flash estimate έχει ελλιπή στοιχεία,
   Δεν γνώριζαν ότι το συγκεκριμένο, είχε τα στοιχεία μόνο των δύο πρώτων μηνών και όχι του Μαρτίου
   Δεν τους είπαν ότι τα μόνα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα για το σύνολο της περιόδου (δηλαδή και για τους τρεις μήνες) ήταν ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία και ο δείκτης τιμών καταναλωτή; Δεν αντιλήφθηκαν ότι ο δείκτης κύκλου εργασιών και όγκου στο λιανικό εμπόριο, οι εισαγωγές - εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού, η καταναλωτική δαπάνη, οι επενδύσεις ήταν διαθέσιμα μόνο για τους δύο από τους τρεις μήνες της περιόδου;
   Και τώρα, τρέχουν να σβήσουν τα χαιρέκακα ποσταρίσματα ντροπής και να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτά...

   Δικαίως λοιπόν, η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:
 
Η αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνει ανάπτυξη 0,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2017, για μία ακόμη φορά διαψεύδει την εικόνα ολικής καταστροφής που ενορχηστρώνει η ΝΔ και αναπαράγει μεγάλη μερίδα του συστημικού Τύπου, αναφέρει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Ταυτόχρονα, εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους υποδέχθηκαν χαιρέκακα τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η πολυπόθητη ανάπτυξη βρίσκεται ήδη εδώ. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μομέντουμ για οριστική υπέρβαση της κρίσης.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα είναι καθοριστικές. Συνεπώς, οι εταίροι και δανειστές μας δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να κωλυσιεργούν. Αναμένουμε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους με μία καθαρή λύση, που θα αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.