1 Ιουν 2017

Αθώος ο Πέτρος που δεν κοίταξε την πάρτη του

Το έγκλημά του ήταν ότι είπε «γιατί τον πατάτε;» σε 5 άνδρες της ΔΙΑΣ, που ποδοπατούσαν έναν μετανάστη, που είχαν ήδη συλλάβει και του είχαν περάσει χειροπέδες

   Το Μονομελές Εφετείο Αθηνών αθώωσε τον Πέτρο Καπετανόπουλο και από τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε επειδή διαμαρτυρήθηκε για τον βασανισμό και εξευτελισμό μετανάστη από αστυνομικούς. Πρόκειται για μια υπόθεση που ξεσήκωσε ένα ευρύτατο κίνημα αλληλεγγύης για τον «άνθρωπο που δεν κοίταξε την πάρτη του».
   Ο Πέτρος Καπετανόπουλος είχε παρέμβει, διαμαρτυρόμενος, όταν είχε δει πέντε άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ να βιαιοπραγούν σε έναν μετανάστη, τον οποίο είχαν ήδη συλλάβει και του είχαν περάσει χειροπέδες. Τελικά, βρέθηκε ο ίδιος αντιμέτωπος με τις κατηγορίες «αντίσταση κατά της αρχής», «προσπάθεια ελευθέρωσης κρατουμένου» και «ψευδή ανωμοτί κατάθεση».
   Η δίκη του έγινε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών με την παρουσία πλήθους αλληλέγγυων στο δικαστήριο. Η πρόταση της εισαγγελέως, μετά τις καταθέσεις μαρτύρων, αλλά και του ίδιου του Πέτρου Καπετανόπουλου, ήταν να κηρυχθεί αθώος, με το σκεπτικό ότι η διαμαρτυρία του είχε πράγματι ανθρωπιστικά και μόνο κίνητρα. Η πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε δεκτή την πρόταση κι έτσι ο Πέτρος Καπετανόπουλος απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες.
   Ανακοίνωση για την αθώωση του κ. Καπετανόπουλου εξέδωσε ο συνήγορός του Κώστας Παπαδάκης.
   «Πανηγυρικά αθωώθηκε σήμερα, από όλες τις κατηγορίες, από το Γ΄ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, μετά και από απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, ο Πέτρος Καπετανόπουλος, κατηγορούμενος για απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου, αντίσταση κατά της αρχής και ψευδή ανωμοτί κατάθεση. Ο Πέτρος Καπετανόπουλος είχε κατηγορηθεί επειδή, τον Ιούλιο 2012, διαμαρτυρήθηκε έντονα σε αστυνομικούς («γιατί τον πατάτε;») επειδή ποδοπατούσαν και φέρονταν ρατσιστικά και βάναυσα, σε έναν μετανάστη, που είχαν μόλις συλλάβει για ληστεία, παρότι τον είχαν ακινητοποιήσει και δεν έφερε αντίσταση. Ακολούθησε σύλληψη και αυτόφωρη παραπομπή του Καπετανόπουλου, στην οποία προστέθηκε μάλιστα και η συνέργεια στη ληστεία (κακούργημα) που θα του στοίχιζε την ίδια την δουλειά του (υπάλληλος στον Ο.Α.Ε.Δ.), εάν επακολουθούσε παραπομπή του και για αυτήν.
   Ευτυχώς όμως στο πρόσωπο του Πέτρου δεν ακούμπησε μόνο η ποινικοποίηση της ανθρωπιάς και η αστυνομική σκευωρία και εκδικητικότητα. Ένα τεράστιο κύμα απέραντης κοινωνικής και πολιτικής συμπαράστασης συγκροτήθηκε, εκδηλώθηκε, στάθηκε κοντά του από την αρχή μέχρι σήμερα, συνέβαλε στη δημοσιοποίηση και ανάδειξη της αστυνομικής βίας και της απόλυτης κατακραυγής εναντίον της, μετέτρεψε τον Πέτρο σε σύμβολο της ανθρώπινης συμπαράστασης και οδήγησε και στην αρχική (η μη παραπομπή για κακούργημα) και στην σημερινή νίκη.
   Στην κατάμεστη από αλληλέγγυους δικαστική αίθουσα σήμερα τα «στοιχεία» της αστυνομίας στάθηκαν εντελώς αναξιόπιστα για να στηρίξουν τις κατηγορίες εναντίον του. Και η ζωντανή φωνή της αγωνιζόμενης κοινωνίας που ακούστηκε συχνά, μαζί με μια νηφάλια εισαγγελική και δικαστική κρίση, που δυστυχώς όλο και σπανιότερα τελευταία συναντάμε, αυτή τη φορά απέδωσε δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.