10 Ιουν 2017

Ασύστολα ψέματα, ωμή τρομοκρατία και μετά... γαργάρα!

2+1 χθεσινά παραδείγματα για το πώς δουλεύει το σύστημα παραπληροφόρησης

 Πρώτο χθεσινό παράδειγμα: ΟΑΕΔ και επίδομα ανεργίας
    Και τι δεν είπαν. ''Ντροπή τους, που κόβουν το επίδομα ανεργίας, αν ο επιδοτούμενος άνεργος κάνει έστω και ένα μεροκάματο του κλέβουν το επίδομα ''! Εκτός εαυτού ο Παπαδάκης στον ΑΝΤ1, λάβρος ο ΣΚΑΪ σε όλα τα δελτία...
   Και τελικά, ΟΛΑ ψέματα!
   Ίσα-ίσα που με τον νέο νόμο, η περιστασιακή απασχόληση ανέργου, που παίρνει επίδομα, δεν του στερεί απολύτως τίποτα. Απλά διακόπτεται προσωρινά η επιδότηση, για όσο καιρό εργάζεται και μετά συνεχίζει πάλι με μια απλή αίτηση. Επιπρόσθετα, δεν συμψηφίζονται πλέον οι αμοιβές, που πήρε όσο εργάστηκε, με το επίδομα ανεργίας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Και για πρώτη φορά, δεν θα χάνεται η ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, ούτε οι παροχές του, έστω και αν κάνει μέχρι 70 μεροκάματα ανά έτος, ενώ μέχρι τώρα την έχανε.
   Τι κι αν βγήκε η διοίκηση του ΟΑΕΔ και με κατηγορηματικό τρόπο διαβεβαιώσε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο απ' όσα έλεγαν τα κανάλια; Τι κι αν με Δελτίο Τύπου ανέλυσε λεπτομερώς ότι με το νέο νομικό καθεστώς (άρθρο 92 του νόμου 4461/2017 για την «περιστασιακή εργασία των εγγεγραμμένων ανέργων») διασφαλίζεται η συνέχιση της επιδότησης ανεργίας – μετά την ολοκλήρωση της σποραδικής απασχόλησης – για όσο διάστημα απομένει, έως την ολοκλήρωση του εγκριθέντος χρόνου επιδοτούμενης ανεργίας; Τι κι αν τους φώναξε ότι «Σε σκοπιμότητα ή σε πλημμελή ενημέρωση, μπορεί να αποδώσει κανείς τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι επιδοτούμενοι άνεργοι χάνουν το επίδομα ανεργίας, εφόσον απασχολούνται περιστασιακά (σποραδική απασχόληση)»;
   Ποιος το έμαθε; Ποιος το άκουσε; Αυτοί που φώναζαν και τρομοκρατούσαν τον κόσμο, "λησμόνησαν" να το πουν κι έτσι, ο κόσμος έμεινε με το "Ντροπή τους, που κόβουν το επίδομα ανεργίας"!
 Δεύτερο παράδειγμα: Ρένα Δούρου και τα 20.000 ευρώ:
   Βγάζει το airetos.gr ένα θέμα υπό τον τίτλο «20.000 για ένα λογότυπο δαπανά η Περιφέρεια Αττικής». Απαντάει η Ρένα Δούρου στον aireto για το τι πραγματικά ισχύει:
   1. Δεν πρόκειται για το απλό λογότυπο που χρησιμοποιείται από όλες τις Περιφέρειες στα διοικητικά έγγραφα αλλά για το τουριστικό λογότυπο για την προβολή του προορισμού.
   2. Είχε προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός, που, παρά το χαμηλό του προϋπολογισμό, ήταν σύνθετος και με υψηλές απαιτήσεις. Ωστόσο, ο διαγωνισμός δεν τελεσφόρησε, λόγω του ότι οι προσφερθείσες προτάσεις κρίθηκαν ακατάλληλες για το σκοπό για τον οποίο προορίζονταν. Και αυτό σύμφωνα με τη γνώμη της αρμόδιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής, που αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες.
   3. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, δεν υπήρχε άλλος τρόπος για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος, ως προς την τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας Αττικής, παρά μόνο η προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.
   4. Έτσι, ο σημερινός προϋπολογισμός για τα 4 παραδοτέα είναι κάτω των 20.000 ευρώ (είναι 16.129 ευρώ για την ακρίβεια). Ολόκληρη η σχετική απόφαση βρίσκεται αναρτημένη στη Διαύγεια.
   5. Ειδικότερα, τα τέσσερα παραδοτέα αφορούν: α) Σύστημα λογοτύπησης για το θεματικό και γεωγραφικό χαρτοφυλάκιο της Περιφέρειας Αττικής β) Εικαστικές εφαρμογές της νέας τουριστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Αττικής γ) Συγγραφή 10 κειμένων για τη νέα τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας Αττικής δ) Εκπόνηση εγχειριδίου για τη νέα τουριστική ταυτότητας της Περιφέρειας Αττικής (brand manual).
   6. Τέλος, το ύψος του ποσού της ανάθεσης δεν θεωρείται υψηλό, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η προηγούμενη Διοίκηση για το λογότυπο πλήρωσε 138.000 ευρώ.
   Πόσοι διαβάζουν τον aireto; Λίγοι. Βγαίνει λοιπόν σήμερα το ακροδεξιό ΜΑΚΕΛΕΙΟ και to νεοφιλελέ AthensVoice και κρύβοντας την απάντηση, βγάζουν το χθεσινό θέμα του airetos, με την κατάλληλη γαρνιτούρα "ρεμούλα", "σκάνδαλο", "τα λεφτά του φορολογούμενου" κλπ κλπ κλπ
   Και βγάζει η Δούρου το παρακάτω ποστάρισμα για τα μαϊμουδίσματα των "ενημερωτικών" sites:

 
   Και λοιπόν; Πόσοι θα το δουν; Πόσοι θα μάθουν την αλήθεια; Οι πολλοί θα διαβάζουν το AthensVoice, το οποίο θα έχει πετύχει τον στόχο του: Κι αυτοί ίδιοι είναι. Λαμόγια και κλέφτες!
   Αλλά, υπάρχει κι ένα τρίτο παράδειγμα. Κι αυτό χθεσινό, αλλά από την ανάποδη; Κάτι που όντως έγινε, αλλά αποσιωπήθηκε πλήρως:

Σιγή ιχθύος από τα ιδιωτικά κανάλια για τις «ρουκέτες» Μαρτίνη

Φαίνεται πως δεν κρίθηκαν ως «άξιες αναφοράς» οι καταγγελίες Μαρτίνη για πρωτοκλασάτα στελέχη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...

   «Ψιλά γράμματα» φαίνεται πως αποτέλεσαν, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι βαριές κατηγορίες για συγκεκριμένους πολιτικούς που εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στην χώρο της Υγείας.
   Το γεγονός ότι τα πολιτικά πρόσωπα, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μαρτίνης, κατέχουν κομβικές θέσεις στα οργανογράμματα των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μάλλον δεν κρίθηκε ως «άξιο αναφοράς» από πλήθος τηλεοπτικών καναλιών. Ίσως πάλι, αυτή να είναι και η απάντηση για τον λόγο που κεντρικά δελτία ειδήσεων επέλεξαν να «αφήσουν στην άκρη» το εν λόγω θέμα, σε αντίθεση με την ΕΡΤ, η οποία κάλυψε – όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε είδους μέσο ενημέρωσης – όλα όσα ειπώθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή.
   Τι κι αν στις κατηγορίες αυτές «πρωταγωνιστούν» τα ονόματα των Δημήτρη Αβραμόπουλου, Άδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδου και Μάκη Βορίδη, τα ιδιωτικά κανάλια απέδειξαν, για ακόμη μια φορά, με τη μνημειώδη σιωπή τους, πως η διαπλοκή που στήθηκε και γιγαντώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αρκετά βαθιές ρίζες, αλλά και ισχυρούς μηχανισμούς αυτοσυντήρησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.