15 Ιουν 2017

Τέλος από σήμερα στα τέλη περιαγωγής στις 28 χώρες της Ε.Ε.

Δεν θα χρεώνονται επιπλέον τηλεφωνήματα, sms, internet

   Από σήμερα, 15 Ιουνίου 2017, τερματίζονται τα τέλη περιαγωγής. Οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν την κινητή συσκευή τους, όταν ταξιδεύουν στην Ε.Ε. και να παραμένουν συνδεδεμένοι με τη χώρα τους, χωρίς επιπλέον χρεώσεις.
   Από σήμερα, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα στην ΕΕ, χωρίς να χρεώνονται επιπλέον για την τηλεφωνία, τα σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS) ή την κίνηση (όγκο δεδομένων), αλλά θα χρεώνονται με βάση τις εγχώριες τιμές, μέσα από το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας στο οποίο και είναι συνδρομητές.
   Για παράδειγμα, ο καταναλωτής που έχει επιλέξει ένα μηνιαίο πακέτο δωρεάν ομιλίας, SMS ή δεδομένων στη χώρα του, οποιαδήποτε χρήση γίνεται όταν ταξιδεύει στην ΕΕ, θα αφαιρείται από το πακέτο, ακριβώς όπως γίνεται και στη χώρα του, χωρίς πρόσθετες χρεώσεις, υπό τον όρο της εύλογης χρήσης. Για το λόγο αυτό, καλό θα είναι ο καταναλωτής να ελέγχει το υπόλοιπο του χρόνου του πριν ταξιδέψει, αλλά και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο εξωτερικό.
   Σε περίπτωση που κάποιος μετακομίσει και εγκατασταθεί μόνιμα σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα σύμβαση με τοπικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο και, στη συνέχεια, θα απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα, όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό εντός ΕΕ. Για να αποφύγει τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς, έχει τεθεί ανώτατο όριο, όσον αφορά τον όγκο των δεδομένων που μπορεί ο καταναλωτής να «κατεβάσει » από το κινητό ανά τον κόσμο: 50 ευρώ (ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα), εκτός αν έχει συμφωνήσει διαφορετικό όριο με τον πάροχό του. Θα λαμβάνει, επίσης, προειδοποίηση, όταν φθάνει στο 80% του ορίου που έχει συμφωνήσει.
   Οι χώρες όπου εφαρμόζονται οι κανόνες περιαγωγής είναι τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ ενώ μετά τις 15 Ιουνίου αναμένεται να εφαρμοστούν σύντομα και σε Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.
   Ο "Συνήγορος του Καταναλωτή" ζητάει την προσοχή των καταναλωτών, ενημερώνοντάς τους ότι η κατάργηση των τελών περιαγωγής αφορά μόνο στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι καταναλωτές οι οποίοι επισκέπτονται παραμεθόριες -νησιωτικές ή ηπειρωτικές- περιοχές της χώρας, που γειτνιάζουν με τρίτες χώρες π.χ. Βόρεια Ελλάδα, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί, στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν αυξημένες χρεώσεις περιαγωγής, λόγω της σύνδεσης με δίκτυα των γειτονικών χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Για την αποφυγή ανεπιθύμητων χρεώσεων συστήνεται στους καταναλωτές η αλλαγή των ρυθμίσεων των κινητών συσκευών τους, ώστε να μη γίνεται αυτόματη σύνδεση με τα δίκτυα χωρών που δεν είναι κράτη μέλη της Ένωσης και, ως εκ τούτου, δεν υπάγονται στους νέους κανόνες για την κατάργηση της περιαγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.