13 Ιουν 2017

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος, χρηματοδότηση 100% των σεισμοπαθών προτείνει η Κομισιόν

Στις σεισμόπληκτες περιοχές αύριο η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου

   Με απόφαση του γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη κηρύχτηκε το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης.
   «Η περιοχή και ολόκληρο το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει», τόνισε στο ΑΜΠΕ ο ίδιος.
   «Αυτό που προέχει τώρα περισσότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία των περιουσιών τους και η παροχή φιλοξενίας. Έχουν στηθεί καταυλισμοί στο διπλανό χωριό και όσοι κάτοικοι από το χωριό Βρίσα χρειάζονται και θέλουν να πάνε εκεί, μπορούν να πάνε», δήλωσε ο γενικός γραμματείας.
 Χρηματοδότηση 100% των σεισμοπαθών προτείνει η Κομισιόν
   Πρόταση για χρηματοδότηση 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, υπέβαλε η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου.
   Απευθυνόμενη στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο συζήτησης για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, η κ. Κρέτσου είπε ότι ο ελληνικός λαός έχει την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ΕΕ για το σεισμό που έπληξε τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
   Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι σήμερα θα μεταβεί στην Αθήνα και αύριο θα επισκεφθεί τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο.

Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Παπαδημούλη και η απάντηση της Επιτρόπου Κρέτσου:
   Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στο πλαίσιο συζήτησης για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης με θέμα «Πολιτική συνοχής της ΕΕ - Δομικά στοιχεία για την πολιτική συνοχής της ΕΕ μετά το 2020». Απευθυνόμενος στην Αρμόδια Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:
   «Κυρία Επίτροπε, το μήνυμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι ισχυρό και σαφές: Η πολιτική Συνοχής όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί μετά το 2020, αλλά πρέπει και να ενισχυθεί. Γιατί οι ανισότητες και οι κοινωνικές και οι περιφερειακές, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Και το ίδιο και η ανεργία και η φτώχεια και η απόσταση ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες και περιφέρειες. Δίχως ισχυρή πολιτική Συνοχής, χωρίς έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κινδυνεύει η ίδια η ευρωπαϊκή προοπτική. Όταν όλοι μαζί δουλεύουμε για κάτι, αλλά οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, τότε η ίδια η ΕΕ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας διαλυτικής κρίσης.
   Και φυσικά χρειάζεται λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη διαφάνεια για να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα διαφθοράς. Αλλά έχετε έναν ισχυρό σύμμαχο κυρία Επίτροπε. Το Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι και μέσα στην Κομισιόν, κι ακόμη περισσότερο μέσα στο Συμβούλιο, υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν την αποδυνάμωση της πολιτικής Συνοχής.
   Οι σεισμοί που έγιναν πριν λίγες ώρες στην Ελλάδα, όπως πριν λίγο καιρό στην Ιταλία, η κατολίσθηση ενός τεράστιου λιγνιτωρυχείου στη Βόρεια Ελλάδα χθες, δείχνουν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης. Και ειδικά για τη χώρα μου, που υποφέρει από μια πολύχρονη λιτότητα και ύφεση επτά χρόνων, τα ευρωπαϊκά κονδύλια -και όχι απλώς τα κροκοδείλια ευρωπαϊκά δάκρυα- πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί ο ανθρώπινος και κοινωνικός πόνος.
   Ο ευρωπαϊκός Βορράς πρέπει έμπρακτα να δείξει στον ευρωπαϊκό Νότο και την Ανατολική Ευρώπη την αλληλεγγύη του. Ενισχύοντας και όχι υπονομεύοντας την πολιτική Συνοχής».
 
Η Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:
   «Έχετε την πλήρη συμπαράστασή μας. Ο ελληνικός λαός έχει την πλήρη αλληλεγγύη μας για τον σεισμό που έπληξε τα νησιά του Αιγαίου. Θα αλλάξω το πρόγραμμά μου -αύριο μεταβαίνω στην Αθήνα και μεθαύριο στα σεισμόπληκτα νησιά.
   Και μάλιστα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείναμε 100% χρηματοδότηση για τις φυσικές καταστροφές. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Μιχαήλοβα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί στήριξαν πραγματικά μέχρι τέλους την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
   Και δεν καταλαβαίνω γιατί να μην μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πλήρως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις θέσεις απασχόλησης για τους νέους μέσω της Εγγύησης Απασχόλησης για τη Νεολαία. Ή γιατί δεν μπορούμε να συγχρηματοδοτήσουμε πλήρως και στο 100% ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα, που έχουν χάσει το βιός τους και ζουν μέσα σε αυτοκίνητα.
   Στη Μαδέρα έχουν καεί σπίτια από πυρκαγιές... Γι’ αυτό όπως σας είπα, αύριο κιόλας θα πάω στα νησιά που έχουν πληγεί από τον εγκέλαδο. Γιατί είναι εύκολο να κάθεται κάποιος στις Βρυξέλλες και να λέει «δεν συμφωνώ με την πλήρη χρηματοδότηση 100%», ρωτήστε όμως τα κράτη-μέλη που δεν έχουν τα κονδύλια, πού θα βρουν να χρηματοδοτήσουν έστω και κατά 5% τέτοιες ενέργειες.
   Οι Βρυξέλλες έφεραν κοντά αυτούς τους ανθρώπους, που έχτισαν γέφυρες και επούλωσαν τις πληγές της ευρωπαϊκής ηπείρου. Θα δώσω μάχη μέχρι τελευταίας ρανίδος για την πολιτική Συνοχής. Είναι ο συνδετικός ιστός που μας κρατά ενωμένους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.