29 Μαΐ 2017

Όλγα Γεροβασίλη: Καταγράφουμε ποιοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Συνέντευξη της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή για την εφημερίδα «Ειδήσεις»

   – Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για «πιρουέτες» ακόμα και στο θέμα του χρέους κυρία Yπουργέ. Και ότι πλέον, αρχίζετε και αποδέχεστε και προτάσεις του Σόιμπλε…
   Όλγα Γεροβασίλη: Απ΄ την αρχή της διαπραγμάτευσης στοχεύσαμε σε μια καθαρή ρύθμιση για το χρέος. Τηρήσαμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας κι έχουμε ηθική και πρακτική απαίτηση απ’ τους ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δικές τους. Γι’ αυτό, πλέον, πλήθος αξιωματούχων και το σύνολο σχεδόν του ευρωπαϊκού Τύπου καταλογίζουν την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στον κ. Σόιμπλε.
   Το παράξενο για τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ θα ήταν να παραδεχθεί τις παραπάνω αλήθειες, να συνταχθεί με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης στο εθνικό ζήτημα του χρέους, να πάρει ξεκάθαρη θέση και να ψελλίσει –έστω– αντιρρήσεις στα σχέδια και την πολιτική στόχευση του δεξιού, ακραίου νεοφιλελεύθερου γερμανού Υπουργού Οικονομικών.
   Αυτά, δυστυχώς, δεν πρόκειται να συμβούν. Όχι τόσο εξαιτίας της πολιτικής συγγένειας, αλλά, κυρίως, επειδή θα απογύμνωναν την περίπου δίχρονη, ακροδεξιάς έμπνευσης κι έκφρασης, επικοινωνιακή καταιγίδα της ΝΔ. Που επέλεξε να κρύψει πίσω απ’ αυτήν αλήθειες, πολιτική ουσία, επιχειρήματα, αυτοκριτική και διατύπωση δημόσιων καθαρών θέσεων. Όλα όσα θα περίμενε ο ελληνικός λαός από μια αξιωματική αντιπολίτευση, που ήταν, μόλις δύο χρόνια πριν, κυβέρνηση.

   – Την επόμενη ημέρα της συμφωνίας πού θα κριθεί η κυβέρνηση, κ. Γεροβασίλη; Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητές της;
   Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση κρίνεται διαρκώς για το έργο της που έχει ορίζοντα τετραετίας. Υλοποιούμε αυτό το έργο παράλληλα με τις μάχες των διαπραγματεύσεων για να ανακτήσουμε όσα χάθηκαν επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο μεγάλος μας στόχος είναι η έξοδος απ’ την επιτροπεία και ταυτόχρονα εργαζόμαστε για την σταθεροποίηση της οικονομίας, τη στήριξη της κοινωνίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Γι’ αυτό δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη, την ανεργία, τις επενδύσεις και παράλληλα στην τόνωση όλων των εκφράσεων του κοινωνικού κράτους ως ομπρέλα και στήριγμα στην καθημερινότητα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

   – Μπορεί να χρειαστεί και ανασχηματισμός; Και το ρωτώ γιατί και εσείς θα δεχθείτε ότι υπάρχουν προβλήματα και αποτελεσματικότητας και συντονισμού…
   Όλγα Γεροβασίλη: Το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση της τετραετίας, ώστε οι βάσεις που θα τεθούν για την επόμενη θητεία μας –όταν, εκ των πραγμάτων, θα είναι ευχερέστερη η υλοποίηση του πολιτικού μας σχεδίου– να είναι στέρεες. Η ευθύνη συνέχειας του κράτους υπό ανελαστικές συνθήκες επιτροπείας, κατάσταση στην οποία η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παρέδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι πολύ μεγάλη και το βάρος του έργου πρωτόγνωρο. Ανταποκριθήκαμε και ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα δικές μας αντικειμενικές αδυναμίες και μια σειρά από πραγματικά ή τεχνητά εμπόδια. Για τον ανασχηματισμό έχει απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει και την ευθύνη για την αποτελεσματικότερη σύνθεση της κυβέρνησης.
   – Στις δημοσκοπήσεις, πάντως, η ΝΔ προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά. Για πολλούς η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη.
   Όλγα Γεροβασίλη: Οι δημοσκοπήσεις δύο χρόνια πριν τις εκλογές, δηλαδή σε νεκρό εκλογικά χρόνο, δεν έχουν την βαρύτητα που τους προσδίδετε. Η εμπροσθοβαρής εφαρμογή δεσμευτικών σκληρών μέτρων δεν συνιστά προβολή στο μέλλον της εικόνας διακυβέρνησης της χώρας απ’ την κυβέρνησή μας, ούτε φυσικά στρατηγική επιλογή του πολιτικού μας φορέα. Η σημερινή εικόνα επιδιώκεται να αποκτήσει τέτοια πολιτικά χαρακτηριστικά κάτω απ’ τον μεγεθυντικό φακό πρωτόγνωρων προπαγανδιστικών μυθευμάτων εκ μέρους των συστημάτων πολιτικής, μιντιακής και οικονομικής εξουσίας.
   Δεν παρασύρουν, όμως, στην έκταση που επιδιώκουν οι εμπνευστές και διακινητές τους, τους συμπολίτες μας, που γνωρίζουν πολύ καλά ότι εμείς βάλαμε στο τραπέζι και κρατάμε ζωντανό το θέμα του χρέους, εμείς κλείνουμε αξιολογήσεις χωρίς να υπογράφουμε ό,τι μας φέρνουν, όπως – θυμάστε– μας προέτρεπε η ΝΔ κι όχι μόνο, πως δεν επιλέξαμε το μπόνους εδρών, αλλά την εφαρμογή της απλής αναλογικής, πως έχουμε ταξική μεροληψία και πως δεν θα αφήσουμε την Αριστερά να εκφυλιστεί σε «αριστερή παρένθεση».
   Ταυτόχρονα, η ελληνική κοινωνία γνωρίζει βιωματικά ποιοί την έβαλαν σ’ αυτήν την περιπέτεια. Και δεν τους βλέπει για κομμάτι της λύσης, αλλά του προβλήματος. Γι’ αυτό και εμάς παρακολουθεί κριτικά, από εμάς περιμένει αυτό που της υποσχεθήκαμε και θα κάνουμε, να τη βγάλουμε οριστικά απ’ την επιτροπεία, την κοινωνική και οικονομική κρίση.

   – Εξετάζετε θέμα μονιμοποίησης των συμβασιούχων, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Σκουρλέτης; Και σε τι αριθμό –σε σύνολο πόσων– αναφέρεσθε; 
   Όλγα Γεροβασίλη: Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα πολιτικά και δημόσια πράγματα γνωρίζουν ότι πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο ευρύτερο Δημόσιο καλύπτονταν κατά κόρον μέσω συμβασιούχων. Ήταν μια συνειδητή πολιτική επιλογή, ώστε να αναπτύσσεται το πελατειακό κράτος, με τους εργαζομένους σε καθεστώς ομηρείας.
   Το θέμα των συμβασιούχων είναι ένα σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια διοίκηση και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό τόσο απέναντι στους εργαζόμενους, όσο και στο θεσμικό εργασιακό πλαίσιο και τις συνταγματικές επιταγές. Αυτό θα έπρεπε να κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις κι όχι μικροπολιτική βάσει διαρροών, όπως αυτές προσφάτως για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτή τη στιγμή κάνουμε μια καταγραφή ώστε να δούμε ποιοι συμβασιούχοι βρίσκονται σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

   – Έχετε εικόνα του αριθμού των εργαζομένων σήμερα στο δημόσιο, κυρία Υπουργέ, σε σύγκριση μάλιστα με την εποχή που η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο;
   Όλγα Γεροβασίλη: Ασφαλώς, κι είναι και ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Περίπου 1 απ’ τους 5 υπαλλήλους που υπηρετούσαν στο Δημόσιο πριν από 7,5 χρόνια δεν εργάζεται πλέον σ’ αυτό. Πιο συγκεκριμένα, 692.907 άτομα αριθμούσε το τακτικό προσωπικό στο τέλος του 2009, 565.671 στο τέλος του 2016. Μια μείωση της τάξης του 18%, που, σε συνδυασμό με την αναστολή των διορισμών, έχει οδηγήσει στην υποστελέχωση και την ταυτόχρονη αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των υπηρετούντων στο Δημόσιο. Γεγονός που έχει προκαλέσει αντικειμενική δυσλειτουργία στην ανταπόκριση του δημόσιου τομέα στις αυξημένες σημερινές απαιτήσεις της ανασυγκρότησης της χώρας.

   – Υπονοείτε ότι απαιτούνται σήμερα προσλήψεις; Και αν ναι σε ποιους τομείς;
   Όλγα Γεροβασίλη
: Εμείς προσπαθούμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών και του κανόνα των προσλήψεων/αποχωρήσεων να κάνουμε στοχευμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Η εφαρμογή του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας σε συνδυασμό με τα οργανογράμματα και τα περιγράμματα θέσης θα αποκαλύψουν τις ανάγκες και τα κενά και ταυτόχρονα θα εξορθολογίσουν την κατανομή του δυναμικού όσον αφορά τη θέση, την περιοχή, την ειδικότητα, την υπηρεσία και το αντικείμενο εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.