5 Μαΐ 2017

Ανταλλαγή παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων και Διαγωνισμός Σκιάχτρου στο Ζεύκι

Και, φυσικά, θα φάμε, θα τραγουδήσουμε και θα διασκεδάσουμε με ζωντανή παραδοσιακή μουσική

   Την Κυριακή 14 Μαΐου και από τις 10:30 το πρωί, στο Βαθύκαμπο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, η ταβέρνα - οινοποιείο "Ζεύκι", σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής, την "Κιβωτό των Τζουμερκιώτικων Σπόρων" και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας, διοργανώνουν την Γιορτή των Παραδοσιακών Σπόρων και τον Διαγωνισμό του καλύτερου Σκιάχτρου.
   Θα διατεθούν δωρεάν παραδοσιακοί σπόροι και φυτά από την τοπική ομάδα "Κιβωτός των Τζουμερκιώτικων Σπόρων", μαθητές της περιοχής θα δημιουργήσουν έναν λαχανόκηπο και θα υιοθετηθούν 13 λαχανόκηποι.
   Οι σπόροι είναι αγαθό της φύσης το οποίο πέρα από τη βάση της παραγωγικής διαδικασίας αποτελεί κομμάτι της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού και συνδέεται άμεσα με τη βιοποικιλότητα, την οικονομία και την ιστορία κάθε τόπου.
   Η εκδήλωση, που είναι ανοιχτή στο κοινό, έχει στόχο:
- Να ενημερωθούν οι παρευρισκόμενοι για την βιολογική καλλιέργεια, την ανάγκη διατήρησης ντόπιων σπόρων και ποικιλιών και την θετική συμβολή από την διάδοση τους, για την υγεία και το περιβάλλον.
- Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητικές κοινότητες της περιοχής, με σκοπό να αλλάξουν στάσεις και συμπεριφορές ώστε να συνεχίσουν την παράδοση.
- Να γίνει ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών, γνώσεων και εμπειριών.
- Να συμβάλλει στη διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών σπόρων καθώς και της γνώσης γύρω από αυτούς που έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά.
- Να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι σπόρους μέσω της ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών, σιτηρών κ.λ.π.
   Στους παρευρισκόμενους θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας.


   Για τον διαγωνισμό του καλύτερου Σκιάχτρου θα υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα υλικά που χρειάζονται για να γίνουν τα σκιάχτρα (παλιά ρούχα, άχυρα, καπέλα, παπούτσια, σύρμα, καλάμια), μπορούν, όμως, όσοι θέλουν να φέρουν και έτοιμα σκιάχτρα.
   Θα βραβευτούν τα καλύτερα σκιάχτρα: Το πρώτο βραβείο θα είναι ένα γεύμα για δύο άτομα στο ''Ζεύκι'' . Το δεύτερο και το τρίτο θα είναι από δυο φιάλες κρασί ''Ζεύκι'' .
   Θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.