26 Μαΐ 2017

Κόφτε την πλάκα

Πολιτική αλητεία από κόμματα, φίλια ΜΜΕ και τρολ του Διαδικτύου

   Η αντιπολίτευση σε όλες τις δημοκρατίες έχει το αναφαίρετο -ηθικά και συνταγματικά κατοχυρωμένο- δικαίωμα να λέει και να εκφράζεται όπως θέλει, σε όποιο θέμα θέλει.
   Οφείλει να διαφωνεί, να καταγγέλλει, είναι υποχρεωμένη να αμφισβητεί την κυβέρνηση, πρέπει να προωθεί το δικό της πρόγραμμα και φυσικό είναι να έχει στόχο να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
   Από το χρέος έως τη διαπραγμάτευση που οδήγησε στα μέτρα και στα αντίμετρα, από το ασφαλιστικό έως τον τρόπο που βλέπει τις εργασιακές σχέσεις, τον δημόσιο τομέα, τις επενδύσεις έως και συνολικά τον δρόμο που ακολουθεί η κυβέρνηση, η σημερινή αντιπολίτευση το πράττει και κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ τη δυνατότητα αυτή.
   Υπάρχει όμως ένα προαπαιτούμενο, για να χρησιμοποιήσουμε έναν ευρύτατα διαδεδομένο όρο, που δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, αλλά είναι βαθιά εμποτισμένη η ίδια η έννοια της δημοκρατίας με αυτό. Αναγνωρίζεται από τους πολίτες και είναι σεβαστό σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες. Η λέξη που κάνει τη διαφορά είναι το “ήθος”.
   Δεν γίνεται με την πρώτη ευκαιρία η αξιωματική αντιπολίτευση, συνεπικουρούμενη από τα δορυφορικά της κόμματα και μέσα ενημέρωσης, να γίνεται άλλοτε κοινωνός του κλίματος φόβου και άλλοτε διαπρύσιος κήρυκας των πιο ακραίων συνωμοσιολογικών σεναρίων.
   Δεν επιτρέπεται στην αντιπολίτευση να γίνεται νονός του ψεύδους που διακινείται ασύστολα, ανήθικα και επικίνδυνα.
   Είναι ανήθικο κόμματα, πολιτικά στελέχη και φίλια τρολ του Διαδικτύου να λασπολογούν και να σπερμολογούν εις βάρος του πολιτικού αντιπάλου τους. Και εν προκειμένω της κυβέρνησης, με αποκλειστικό κίνητρο την πολιτική της «εξόντωση». Ως γνωστόν, ο σκοπός δεν αγιάζει -πάντα- τα μέσα. Ή, όπως θα έλεγε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, είναι εχθρός της δημοκρατίας όποιος καλλιεργεί το μίσος.
   Όμως όποιος σπέρνει ψέμα δεν θερίζει ψήφους. Όποιος καταγγέλλει τον άλλο για λαϊκιστή και “ηθικό αυτουργό” της τρομοκρατίας δεν καθίσταται ο ίδιος αθώος του αίματος.
   Το ήθος χτίζεται πάνω στη μνήμη. Και η Αριστερά σε αυτή τη χώρα είχε και έχει πάντα και ήθος και μνήμη.
   Αν αυτοί δεν μπορούν να έχουν ήθος, ας ξεκινήσουν ξεσκουριάζοντας τη μνήμη τους.
   Ώς εδώ.

Το κύριο άρθρο της σημερινής Αυγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.