9 Μαΐ 2017

Ξεκίνησε -και με Γιαννιώτικο ενδιαφέρον- η δίκη για τις υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικών ειδών

Πόσο ζημιώθηκαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Χατζηκώστα στα Γιάννενα

   Ξεκίνησε χθες, Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη για την υπόθεση της υπερκοστολόγησης ορθοπεδικών ειδών, που προμηθεύονταν δημόσια νοσοκομεία την περίοδο 2000-2006, από την εταιρία DEPUY. Η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται, από τις μέχρι σήμερα έρευνες της Δικαιοσύνης, στο ποσό των 11.593.452,80 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη διαφορά της εμπορικής αξίας των υλικών και του ποσού που τελικά χρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.
   Στο εδώλιο για την μεγάλη υπόθεση κάθονται 24 κατηγορούμενοι, στελέχη της βρετανικής DEPUY, θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, καθώς και του ελληνικού παραρτήματός της, «DEPUY HELLAS Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών», επιχειρηματίες, αλλά και γιατροί και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι, ανά περίπτωση, είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για: απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, τελούμενη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα, με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του Δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στην απάτη από κοινού, άμεση συνέργεια σε απάτη, δωροδοκία, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε δωροδοκία.
   Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης, δηλώθηκαν στο δικαστήριο παραστάσεις Πολιτικής Αγωγής από τους συνηγόρους των 114 νοσοκομείων, που φέρονται να ζημιώθηκαν από το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης ορθοπεδικών ειδών, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου.
   Ανάμεσά σε αυτά βρίσκεται και το και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο, από το 2000 μέχρι και το 2006, ζημιώθηκε με το ποσό των 544.149,83 ευρώ, αλλά και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων, το οποίο, το ίδιο χρονικό διάστημα, ζημιώθηκε με το ποσό των 341.249 ευρώ.
   Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επιπλέον τιμές που καλούνταν να καταβάλει το Δημόσιο ήταν αυξημένες τουλάχιστον κατά 35% και, όπως αναφέρεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, η εταιρία φέρεται το επίμαχο διάστημα να κατέβαλε σε αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς πληρωμές ή και ακριβά δώρα, ώστε να επιλέγεται από νοσοκομεία και ακολούθως υπερκοστολογούσε τα προϊόντα που πωλούσε. Από την υπερκοστολόγηση, οι γιατροί φέρονται να εισέπρατταν ένα ποσοστό της τάξεως του 20%, ως "δώρο" για την προτίμηση που έδειχναν στα προϊόντα της εταιρίας, ενώ, με το υπόλοιπο 15% συντηρούνταν ο μηχανισμός διακίνησης του χρήματος.
   Η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται, από τις μέχρι σήμερα έρευνες της Δικαιοσύνης, στο ποσό των 11.593.452,80 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη διαφορά της εμπορικής αξίας των υλικών και του ποσού που τελικά χρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.
   Στην λίστα των πελατών της εταιρίας περιλαμβάνονται συνολικά 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, όπως το ΚΑΤ στην Αθήνα και το «Γεώργιος Παπανικολάου» στην Θεσσαλονίκη, τα οποία το επίμαχο διάστημα εμφανίζουν διαφορά υπερκοστολόγησης περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο.
   Να σημειωθεί ότι πριν περίπου έναν μήνα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε για σκέλος της υπόθεσης DEPUY τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς, σε ποινές κάθειρξης 11 έως και 14 ετών, για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κάνοντας δεκτό το αίτημά τους, η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
   Η δίκη διακόπηκε λόγω χώρου, ώστε η επόμενη συνεδρίαση, που ορίστηκε για την Παρασκευή 26 Μαΐου, να διεξαχθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου που μπορεί να διευκολύνει όλους τους παράγοντες μεγάλων υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.