31 Μαΐ 2017

Άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού η προστασία και ανάδειξη της Παρηγορήτισσας

- 300.000 ευρώ για μελέτη, ώστε να ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα
- Τι δήλωσαν Λυδία Κονιόρδου και Όλγα Γεροβασίλη

   Στην Άρτα βρέθηκε το Σάββατο 27 Μαΐου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου στα πλαίσια τριήμερης επιτόπιας αυτοψίας, στους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας, σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν ή προγραμματίζονται νέα έργα αποκατάστασης, αρχαιολογικής διερεύνησης και ανάδειξης ή και να φιλοξενηθούν θεατρικά και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.
   Όπως διαβάζω στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ:
   "Στο πλαίσιο της περιήγησής της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να περιηγηθεί τα αρχαιοελληνικά και βυζαντινά μνημεία που είναι ενταγμένα στον πολεοδομικό ιστό της Άρτας.
   Μαζί με την Υπουργό Όλγα Γεροβασίλη, και τις τοπικές αρχές, η Λυδία Κονιόρδου επισκέφθηκε την αρχαία Νεκρόπολη που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, καθώς και τον ιερό ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας, από τα σημαντικότερα μνημεία του Δεσποτάτου της Ηπείρου, που θεμελιώθηκε το 1285. Θεωρείται εφάμιλλο του Όσιου Λουκά, της Μονής Δαφνίου, ή της Αγίας Σοφίας στη Μονεμβασιά και είναι μοναδικό στον κόσμο για το σύστημα στήριξης του κεντρικού τρούλου του.
   Παρά το ότι έχουν γίνει κατά καιρούς μικρές σωστικές επεμβάσεις και θα πραγματοποιηθούν σύντομα και επισκευές, ο ναός της Παρηγορήτισσας έχει ανάγκη από μια πιο συστηματική επέμβαση για την προστασία και την ανάδειξή του. Γι’ αυτό, εκτός από τις άμεσες εργασίες επικεράμωσης που θα γίνουν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εξήγγειλε ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΠΟΑ η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Προς τούτο, για την ωρίμανση του έργου και για την ένταξή του, το ΥΠΠΟΑ στοχεύει στην προσπάθεια εκπόνησης της σχετικής μελέτης που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 300. 000 ευρώ.
   Στο βιβλίο επισκεπτών της Παρηγορήτισσας, η Λυδία Κονιόρδου έγραψε: «Είναι μεγάλο το δέος και βαθειά η συγκίνηση στο μοναδικό αυτό μνημείο. Δεν θα το ξεχάσω»"
   Η επίσκεψη της Λυδίας Κονιόρδου και του κλιμακίου  υπηρεσιακών διευθύνσεων του υπουργείου έκλεισε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, όπου, ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, στα πλούσια αρχαιολογικά εκθέματα.
   Μετά την ξενάγηση και πριν από τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η υπουργοός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, Βασίλης Τσίρκας, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της υπουργού Πολιτισμού, Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου, η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Ευγενία Γατοπούλου και ο Προϊστάμενος ΕΔΕΠΟΛ, Παναγιώτης Νταής, έγιναν δηλώσεις προς τα τοπικά ΜΜΕ.


   Αντιγράφω από την ΗΧΩ της Άρτας:
 Δηλώσεις
  Λυδία Κονιόρδου
   «Είμαστε στο πολύ αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο της Άρτας με σπουδαία ευρήματα από τη Νεκρόπολη, την οποία επισκεφθήκαμε, όπως και την Παρηγορήτισσα που εγώ τουλάχιστον δεν την είχα επισκεφθεί κι έμεινα έκθαμβη από το σπουδαίο αυτό μνημείο που είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Είναι επιθυμία μας να συνεργαστούμε και με τον Δήμο και με την περιφέρεια και με το υπουργείο Υποδομών για να προχωρήσουμε την επισκευή της στέγης σε πρώτη φάση όμως κυρίως την στατική μελέτη που είναι απαραίτητη για να μπορέσει να αναστηλωθεί το μνημείο και να αποδοθεί στους επισκέπτες περίλαμπρο όπως πραγματικά του αξίζει. Είναι ένα μνημείο μοναδικό στο είδος του και πιστεύω ότι θα βοηθήσουμε όλοι για να μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάστασή του».
   Η ίδια ανακοίνωσε ότι πράγματι ανακάλυψε μια άγνωστη Άρτα σε αυτή την επίσκεψη και πρόσθεσε: «Είναι μια πόλη που πρέπει να αναδειχθεί. Πρέπει να αναδειχθεί η πολύ σπουδαία κληρονομιά της. είναι μια πόλη με διάσπαρτα ευρήματα μέσα στον ιστό της που δίνουν σε κάθε γειτονιά μια διαφορετική αξία. Είναι μια πόλη με μνημεία που μπορούν να συνδεθούν με διαδρομές για να μπορέσει να συντεθεί διαχρονικά ο ελληνικός πολιτισμός. Να αναπτυχθεί γύρω μια πόλη με ποιοτικό τουρισμό και τα νέα παιδιά να νιώθουν την αξία του τόπου που ζουν και μεγαλώνουν και η ανάπτυξη του τόπου να συνδεθεί με την πλούσια κληρονομιά που έχει η πόλη».
   Για το Γεφύρι της Πλάκας, η υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε: «Το γεφύρι της Πλάκας είμαστε όλοι ευτυχείς και ιδιαιτέρως η κ. Γεροβασίλη που είναι ο τόπος της και τον αγαπά πάρα πολύ έχοντας συμβάλει και η ίδια πολύ σε όλη την προσπάθεια που κάναμε ώστε να καθίσουμε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι εδώ και κάποιους μήνες, δηλαδή επτά διαφορετικοί φορείς τρία υπουργεία. Ασφαλώς το υπουργείο Πολιτισμού που έχει και την όλη επίβλεψη επειδή πρόκειται για μνημείο που ανήκει στην αρμοδιότητά του, όμως επίσης το υπουργείο Υποδομών, το υπουργείο Οικονομίας, η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία συμβάλει και ήδη έχει συμβάλει πάρα πολύ στην πρώτη φάση της προγραμματικής σύμβασης για την αποκατάσταση του μνημείου, όπως επίσης ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Τμήμα Ηπείρου. στην καινούρια προγραμματική σύμβαση όμως συμμετέχει επίσης και σε εξέχουσα θέση το Πολυτεχνείο, το οποίο θα προσφέρει την τεχνογνωσία του και θα είναι στην επιτροπή παρακολούθησης, παρέχοντας σημαντική τεχνική και επιστημονική βοήθεια. Η πρώτη φάση της προγραμματικής που θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί φέτος το καλοκαίρι, παράλληλα θα δουλεύουμε και τις τεχνικές μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης ώστε την επόμενη Άνοιξη θα μπει σε τελική φάση, αρχίζοντας να δουλεύεται το μνημείο και θα το βλέπουμε σιγά-σιγά να ανυψώνεται».
  Όλγα Γεροβασίλη
   «Είναι μια πολύ ευχάριστη ημέρα σήμερα που έχουμε στην πόλη μας την υπουργό Πολιτισμού. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δει κάποιος από κοντά όλα αυτά, τα οποία περιγράφονται και κατά καιρούς διεκδικούμε με τον Βασίλη, τον δήμαρχο, την Περιφέρεια. Είμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια διεκδίκησης εδώ και πολλά χρόνια. Θέλουμε σήμερα εδώ να γίνουν βήματα καθοριστικά, προκειμένου αυτός ο κρυμμένος θησαυρός να ανοίξει τις πόρτες του στους πολίτες. Αυτό βεβαίως χρειάζεται τη στήριξη όλων και είμαι σίγουρη ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα συμβάλει δραστικά αυτή τη φορά τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και στήριξη, σε προγράμματα και σε μελέτες, προκειμένου να φτάσουμε κάποτε να είμαστε περήφανοι για το ότι πολιτευτήκαμε εδώ, μας εμπιστεύτηκε ο κόσμος και να μπορούμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια. Και πιστεύω ότι αυτό το βήμα θα είναι καθοριστικό διότι η πόλη το βιώνει ότι ζει πάνω στον πολιτισμό και δεν μπορεί να το απολαύσει αυτό. Και νομίζω ότι θα πρέπει να εργαστούμε πολύ γι’ αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.