14 Μαΐ 2017

Τι γυρεύεις μες στην Κίνα, Νίκο Καζαντζάκη;

Τι δηλώνει η επική γκάφα του ΣΚΑΪ;

   Η επική γκάφα του ΣΚΑΪ να ...ανακαλύψει πως ο πρωθυπουργός δώρισε στον Κινέζο αξιωματούχο μια ανορθόγραφη Οδύσσεια είναι δηλωτική πολλών πραγμάτων.
   α) Υπάρχει η γραμμή να την πέφτουν στον Τσίπρα για όλα, χωρίς κριτήριο, χωρίς σκέψη και όποιος βρίσκεται στη βάρδια. Μόνο πέσιμο για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα αντιπολίτευσης. Όποιος χθες έγραψε το κείμενο στο skai.gr και μάλιστα τόσο επικά, έχει το πράσινο φως να γράφει ό,τι του κατέβει. Γιατί στην κανονική περίπτωση - ακόμα κι όταν υπάρχει η γραμμή για συνεχή αντιπολίτευση - κάποιος αρχισυντάκτης, κάποιος δημοσιογράφος στέλεχος θα το έκοβε ακριβώς για να προστατεύσει το μέσο από την γκάφα. Γιατί δεν παίζει ο Μαλέλης, ο Τσίμας, η Κοσσιώνη να μην γνωρίζουν την Οδύσεια του Νίκου Καζαντζάκη. Δηλαδή τον Άδωνη Γεωργιάδη να έπαιρναν τηλέφωνο, που κάθεται πάνω από τη μονταζιέρα του ΣΚΑΪ, θα τους προστάτευε από την γκάφα.
   β) Φανερώνει την αμορφωσιά. Δεν προκύπτει από πουθενά υποχρέωση κανενός και καμιάς να γνωρίζει τον Καζαντζάκη, να τον έχει διαβάσει συνολικά, να γνωρίζει λεπτομέρειες για το έργο, να του αρέσει. Δεν μιλάει κανείς γι' αυτή τη μόρφωση, αλλά για το στοιχειώδες κοινωνικό φέρεσθαι που βασίζεται στη λογική. Γιατί στοιχειωδώς ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου δεν γνωρίζει ότι τα βιβλία δεν είναι ένα εκτυπωμένο pdf στο γραφείο, αλλά είναι μια έκδοση που το εξώφυλλό τους φιλοτεχνείται. Ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου δεν γνωρίζει ότι για ένα βιβλίο έχουν δουλέψει πολλοί άνθρωποι, πριν αυτός το δει σ' ένα τηλεοπτικό πλάνο κι ανακαλύψει ως Κλουζώ το χαμένο σίγμα.
   γ) Φανερώνει την απουσία της ευρυμάθειας. Κάποτε κάπως "υποχρεωτική" για τους ανθρώπους που έμπαιναν στη δημοσιογραφία. Γιατί μέχρι πριν λίγα χρόνια κάποιος δημοσιογράφος μπορεί και να μην είχε διαβάσει Καζαντζάκη, αλλά θα γνώριζε την ύπαρξή του και το έργο του. Θα γνώριζε ότι ο Καζαντζάκης έχει μεταφράσει την Οδύσσεια και έχει γράψει την Οδύσεια (γιατί το έχουμε μάθει όλοι και όλες στο Γυμνάσιο). Θα γνώριζε επίσης ότι έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάνει δώρο ένα βιβλίο του Καζαντζάκη σε κάποιο Κινέζο αξιωματούχο. Γιατί ο Καζαντζάκης έχει γράψει δύο "Ταξιδεύοντας" για την Κίνα (το δεύτερο δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει και το έκανε η Ελένη).
   Θα γνώριζε ότι ο Καζαντζάκης είναι οικουμενικός συγγραφέας. Θα γνώριζε ότι τον Καζαντζάκη τον έχουν περί πολλού στην Κίνα. Κι αφού θα γνώριζε όλα αυτά, θα έψαχνε το δεύτερο συμβολισμό: Γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός στην έδρα των ελληνικών σπουδών κάνει δώρο την Οδύσεια του Καζαντζάκη στην έκδοση του 2006 πανομοιότυπη με την πρώτη έκδοση του 1938.

γράφει η Μαρία Μπαλάφα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.