11 Απρ 2017

Αλέξης Τσίπρας: Αποδείξαμε ότι ο τρόπος για την ολοκλήρωση έργων, είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση που να έχει στόχο την προστασία του δημόσιου συμφέροντος - VIDEO

Ανοίγει ο δρόμος για να βγούμε από την περιπέτεια


   Η σημερινή είναι μια ημέρα χαράς για την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, καθώς ολοκληρώθηκε ένα έργο που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Ολυμπίας Οδού.
   «Ανοίγουμε δρόμους. Ανοίγει ο δρόμος που περιόριζε τη Δυτική Ελλάδα στην επαφή της με το κέντρο, ανοίγει και ο δρόμος να βγούμε από την κρίση και την οικονομική επιτροπεία».
   Αυτός είναι ο ισχυρός συμβολισμός των εγκαινίων, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως το μήνυμα που στέλνει είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
   Τα έργα έχουν ένα και μόνο ιδιοκτήτη, είπε ο κ. Τσίπρας. Σήμερα ολοκληρώνεται ένα έργο που εκσυγχρονίζει την περιφέρεια και τη Δυτική Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
   Παράλληλα υπογράμμισε ότι «τα έργα που ολοκληρώνονται έχουν πολλούς πατέρες. Εκείνα που υπερκοστολογούνται ή δεσμεύονται από προβληματικές συμβάσεις δεν έχουν κανέναν».
   Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση κατέστησε εφικτή την ολοκλήρωση του έργου, εξασφαλίζοντας όφελος για το Δημόσιο 172 εκ. ευρώ. «Αποδείξαμε ότι ο τρόπος για την ολοκλήρωση έργων, είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση που να έχει στόχο την προστασία του δημόσιου συμφέροντος» υπογράμμισε.




Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα εγκαίνια της διπλής σήραγγας της περιοχής «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΑ» της Εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών


  Γεια σας, φίλες και φίλοι. Είναι σήμερα μια ημέρα χαράς, μια γιορτινή ημέρα για την Πελοπόννησο, μια γιορτινή ημέρα για την Πάτρα, για την Αχαΐα, για τη Δυτική Ελλάδα στο σύνολό της, θα έλεγα. Διότι είναι μια ημέρα που ολοκληρώνεται ένα έργο, που πολλοί πίστεψαν ότι δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ.

Και θέλω, πραγματικά, να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια. Θέλω να πω ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου έχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Δεν είναι μόνον ότι έρχεται να ολοκληρωθεί μετά από πολλά χρόνια και να δείξει ότι η χώρα μας μπορεί. Μπορεί να σταθεί στα πόδια της, μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

Είναι, κυρίως, θα έλεγα, ότι δείχνει το συμβολισμό ότι ανοίγουν δρόμοι μπροστά μας. Ανοίγει ο δρόμος που περιόριζε τη Δυτική Ελλάδα στην επαφή της με το κέντρο της χώρας, με την πρωτεύουσα. Ανοίγει, όμως, ταυτόχρονα και ο δρόμος για να μπορέσουμε σύντομα να βγούμε από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, την πολυετή κρίση και την πολυετή οικονομική επιτροπεία.

Και αυτός είναι ο ισχυρότερος συμβολισμός. Η εικόνα μιας χώρας που παρά τις δυσκολίες, παρά τις τρομακτικές στερήσεις του λαού, του μεγάλου μέρους του λαού και παρά τη μεγάλη περιπέτεια των τελευταίων χρόνων, καταφέρνει να στέκεται στα πόδια της και να ολοκληρώνει έργα, που εκσυγχρονίζουν τις δημόσιες υποδομές, να «ξεκολλάει» έργα που ήταν τελματωμένα εδώ και χρόνια, δεν είναι μια εικόνα χώρας που βρίσκεται σε παρακμή και σε μιζέρια. Αλλά είναι μια εικόνα χώρας που καταφέρνει να ξεπερνά τις δυσκολίες, που πατά στα πόδια της και κοιτά το μέλλον μπροστά.

Θέλω να πω ότι όλο αυτό το δύσκολο διάστημα, όλες αυτές τις δύσκολες ημέρες που περάσαμε τους προηγούμενες μήνες και την περίοδο της πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης, αλλά και τώρα, με πολλούς να παριστάνουν τις Κασσάνδρες και τους κακούς προφήτες, σπεύσαμε να κλείσουμε τα αυτιά, να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά, γνωρίζοντας ότι το όφελος από αυτή την προσπάθεια δεν θα το αποκομίσουμε άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα.

Και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο δίνει, αν θέλετε, και ένα συμβολικό μήνυμα για το πώς πρέπει από εδώ και στο εξής να δουλεύουμε, πώς πρέπει να αγωνιζόμαστε.

Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν. Και θέλω να πω ότι είναι σημαντικό που παραδίδεται ο δρόμος έγκαιρα πριν από τις γιορτές τις πασχαλινές, ώστε να έχουμε, πάνω από όλα, μια ασφαλή και αναίμακτη πασχαλινή έξοδο, καθώς και μια εύκολη και άνετη μετακίνηση.

Δεν θέλω σήμερα να μιλήσω εκτενώς για την ιστορία αυτού του έργου. Γιατί ξέρετε ότι ο δρόμος αυτός, για πολλά χρόνια, είχε γίνει θρύλος από μόνος του. Και κυρίως είχε γίνει θρύλος για την ατελείωτη ταλαιπωρία που εξασφάλιζε στους πολίτες, ιδιαίτερα σε ημέρες, όπως τούτες εδώ τις γιορτινές, τις ημέρες της μαζικής εξόδου και κυρίως αναφέρομαι στην επικινδυνότητά του.

Θέλω, όμως, να πω κάτι, με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Υποδομών. Βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι τα έργα, που πληρώνονται με χρήματα του ελληνικού λαού, έχουν έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη: τον ελληνικό λαό που τα πληρώνει και που δικαιούται να δει την ανταποδοτικότητα των χρημάτων που σπαταλά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, είπαμε το ίδιο στα Τέμπη, ότι ο ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Αυτό, μάλλον, ενόχλησε ορισμένους, υπήρξαν φωνές διαμαρτυρίας. Εγώ θέλω να το επαναλάβω, όμως, σήμερα και να πω και κάτι ακόμα: Δεν διεκδικεί η κυβέρνηση η δική μου την πατρότητα της ιδέας και του μόχθου και του σχεδιασμού για να υπάρξει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο στον τόπο. Διότι είναι προφανές ότι όλα αυτά ξεκίνησαν, εδώ και μια δεκαετία.

Αυτό το οποίο διεκδικούμε να μας πιστωθεί, είναι ότι καταφέραμε μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια που τα έργα αυτά είχαν βαλτώσει, να τα ξεκολλήσουμε και να τα ολοκληρώσουμε σε ένα χρόνο που νομίζω ότι, κατά κοινή ομολογία, ήταν χρόνος ρεκόρ για αντίστοιχα έργα της ίδιας κλίμακας.

Επιτρέψτε μου να πω και κάτι άλλο: Τα έργα όταν παραδίδονται, όταν ολοκληρώνονται, έχουν ούτως ή άλλως πολλούς πατεράδες. Αντιθέτως, τα έργα που σκαλώνουν, τα έργα που βαλτώνουν, τα έργα που υπερκοστολογούνται, τα έργα που δεσμεύονται και δεσμεύουν χειροπόδαρα το ελληνικό Δημόσιο διότι έχουν προβληματικές συμβάσεις, αυτά τα έργα, δυστυχώς, δεν έχουν κανένα πατέρα.

Και κανείς δεν έχει κάνει ποτέ αυτοκριτική σε αυτό τον τόπο. Κανείς δεν έχει αναλάβει το παραμικρό κομμάτι της ευθύνης για το πώς, για χρόνια τώρα, αυτά τα οποία σας ανέφερα πιο πριν, αυτές οι συνθήκες της υπερκοστολόγησης, των συμβάσεων που έδεναν το δημόσιο συμφέρον χειροπόδαρα, δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Και αυτή είναι μια συζήτηση, την οποία κάποια στιγμή πρέπει να την κάνουμε και να την κάνουμε σοβαρά. Γιατί δεν αφορά μόνον το χθες, αφορά και το αύριο.

Εγώ θέλω μονάχα να πω το εξής: ότι σήμερα ολοκληρώνεται ένα έργο που εκσυγχρονίζει το οδικό δίκτυο της χώρας, ένα μεγάλο έργο για την Πάτρα και την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Ένα έργο που όταν το αναλάβαμε ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούμε ότι μέσα σε δύο χρόνια θα καταφέρουμε σήμερα, εδώ, να κάνουμε όλοι μαζί τα εγκαίνια. Ένα έργο που ήταν αδιανόητο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, εάν δεν είχε γίνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια σκληρής διαπραγμάτευσης με τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές. Διαπραγματεύσεις που εξορθολόγησαν τις απαιτήσεις από το Δημόσιο, εξασφάλισαν ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης για το έργο, καθώς επίσης και ποινικές ρήτρες σε περίπτωση υπέρβασης των προθεσμιών. Η επαναδιαπραγμάτευση αυτή ήταν δύσκολη, αλλά εξασφάλισε και όφελος για το Δημόσιο και τους φορολογούμενους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις των παραχωρησιούχων.

Αποδείξαμε, έτσι, ότι ο τρόπος να προχωρούν και να ολοκληρώνονται τα έργα, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους για την οικονομία και τα δημοσιονομικά της χώρας, είναι να υπάρχει πολιτική βούληση και συναντίληψη και αποκλειστικός στόχος η κατοχύρωση και η προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Ίσως, βέβαια, λέω πράγματα, τα οποία θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα. Όλοι μας, όμως, γνωρίζουμε ότι δεν ήταν πάντα αυτονόητα σε αυτό τον τόπο.

Έτσι, λοιπόν, σήμερα, παραδίδουμε στους πολίτες ένα ολοκληρωμένο έργο πολλαπλής σημασίας. Ένα έργο το οποίο κάνει την απόσταση της Πάτρας από την Αθήνα σχεδόν μιάμιση ώρα, μία ώρα και σαράντα λεπτά, αλλά συνδέει ακόμη πιο άμεσα την πρωτεύουσα της χώρας συνολικά με τις Περιφέρειες της Πελοποννήσου, της Δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου και σε συνδυασμό με την Ιόνια Οδό, που παραδίδεται αμέσως μετά το Πάσχα, φέρνει τη Δυτική Ελλάδα πιο κοντά στο κέντρο της χώρας. Ένα έργο, το οποίο –θα έλεγα- είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για τις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά και για τις εμπορευματικές μεταφορές από και προς το Λιμάνι της Πάτρας, μια από τις σημαντικότερες, τη σημαντικότερη πύλη της Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη.

Και θα έλεγα ότι υπ΄ αυτή την έννοια είναι και ένα έργο υπερτοπικής σπουδαιότητας, σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξη μιας ευρύτερης περιοχής. Σημαντικό για τον τουρισμό, σημαντικό για τον πολιτισμό, τις υπηρεσίες, το εμπόριο, τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα.

Η παράδοση ενός τόσο μεγάλης σημασίας έργου, όπως ο οδικός άξονας Κορίνθου-Πατρών, θα δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και αυτό για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Θα ήθελα, όμως, να πω ότι ο σχεδιασμός μας για έργα που αναβαθμίζουν την Περιφέρεια και στηρίζουν την παραγωγική ανάπτυξη, δεν είναι ένας σχεδιασμός που εξαντλείται εδώ. Προτεραιότητα και αντικείμενο άμεσου προγραμματισμού είναι και η υλοποίηση του δρόμου Πάτρας-Πύργου, ενός οδικού άξονα συνολικού μήκους 75 χιλιομέτρων, από τα οποία τα  62 περίπου θα διαμορφωθούν με νέα χάραξη. Ένας δρόμος, του οποίου οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και η δημοπράτησή του προχωρά με απόλυτη διαφάνεια και ο οποίος, ως προέκταση του δρόμου που παραδίδεται σήμερα, θα κάνει ακόμα πιο προσιτή, με απόλυτη οδική ασφάλεια, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, μια από τις πιο όμορφες, μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου, η οποία, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, θα έλεγε κανείς ότι είχε μείνει παραμελημένη.

Επικουρικά, το υπουργείο Υποδομών προγραμματίζει και υλοποιεί έργα συνολικής αναβάθμισης του οδικού δικτύου της περιοχής.   Και οφείλω, εδώ  μια αναφορά στο σχεδιασμό μας για τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα – Πάτρα. Μιας γραμμής, που κατά τη διάρκεια μιας αναπτυξιακής πορείας του τόπου, πλέον του ενός αιώνα, δυστυχώς παραμένει ακόμα με τις προδιαγραφές που είχε επί Χαριλάου Τρικούπη.
Και παραμένει έτσι –θα έλεγα- όχι γιατί κάποιος τον ξέχασε. Αλλά γιατί ο σιδηρόδρομος, ως κοινωνικό μέσον μαζικής μεταφοράς, με εξαιρετική οικολογική σπουδαιότητα, αφέθηκε έξω από το κυρίαρχο της προηγούμενης δεκαετίας μοντέλου ανάπτυξης. Και υπό αυτή την έννοια, δεν μπόρεσε ποτέ να μπει σε ένα σχεδιασμό προς υλοποίηση, αφέθηκε στην τύχη του.
Η δική μας λογική είναι ότι ο σχεδιασμός για τα έργα υποδομών, πρέπει να ξεκινάει και να καταλήγει σε ένα στόχο:  στη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους.
Γι΄ αυτό, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα πρέπει να είναι και είναι κεντρική επιλογή στο σχεδιασμό μας.  Και για την περιοχή εδώ της Πελοποννήσου, όπου ο σιδηρόδρομος –να θυμίσω- ξεκίνησε ως σύμβολο εκσυγχρονισμού και κατέληξε να είναι σύμβολο καθυστέρησης και εγκατάλειψης. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι αυτονόητο, ειδικά γι΄ αυτήν εδώ την περιοχή, τι σημαίνει κοινωνικό όφελος και ποιο είναι το κοινωνικό όφελος.

Προχωράμε, λοιπόν, σε μια σιδηροδρομική γραμμή διπλή, ηλεκτροκινούμενη, κανονικού εύρους, που θα μειώσει σημαντικά το χρόνο διαδρομής και δια του σιδηροδρόμου από την Αθήνα στην Πάτρα. Θα μεταφέρει κόσμο με άνεση και ασφάλεια, όπως σε κάθε τμήμα του σύγχρονου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου.  Και το έργο αυτό, επίσης, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς.

Τώρα βρισκόμαστε, σε συνεννόηση με τους φορείς της Πάτρας για την αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για το πώς το τραίνο θα συνδεθεί με την πόλη και θα μετατρέψει το Λιμάνι της Πάτρας σε κέντρο συνδυασμένων μεταφορών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του ίδιου έργου, προγραμματίζουμε και την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου σε μεγάλο τμήμα του αστικού ιστού της Πάτρας, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον πλέον οικολογικό τρόπο το ζήτημα των συγκοινωνιών στην πόλη, αλλά και το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.  

Στην Πάτρα έχουν ολοκληρωθεί ήδη τα έργα που είχαν προγραμματιστεί για αυτή τη φάση στο νέο Λιμάνι. Τα αρμόδια Υπουργεία, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών, σχεδιάζουν ήδη την επόμενη φάση και μελετούν τις προτάσεις για την περεταίρω αναβάθμιση μιας από τις πιο σημαντικές υποδομές της πόλης.

Παράλληλα με αυτό το σχεδιασμό, ολοκληρώνουμε και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και περήφανοι γι’  αυτό, μια υπόσχεση χρόνων, την οποία και εγώ προσωπικά, στην κεντρική πλατεία της Πάτρας, έδωσα και πριν τις εκλογές: στην παραχώρηση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας στον Δήμο, προκειμένου να διατεθεί στους πολίτες για την αναψυχή, για πολιτιστικές δραστηριότητες.  Είναι ένα έργο που θα δώσει μια άλλη εικόνα και μια άλλη πνοή, μια άλλη ζωντάνια στην πόλη των Πατρών και τους κατοίκους, τους πολίτες της Πάτρας.

Και να πω εδώ, ότι η παραχώρηση τέτοιου είδους χώρων για δημόσια χρήση, όπου αυτό είναι εφικτό, αποτελεί μια σταθερή μας επιλογή, με μοναδικό κριτήριο τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Διότι, φίλες και φίλοι, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πέρα από τα μεγέθη, τα νούμερα των κονδυλίων, των δαπανών και τα οποία πολύ ερίζουμε, πέρα, λοιπόν, από τα κέρδη και τις ζημιές, υπάρχει και κάτι ανεκτίμητο που δεν μπορούμε εύκολα να το μετρήσουμε σε κέρδη ή ζημιές, όπως μετράμε όταν ολοκληρώνουμε ή όταν σχεδιάζουμε ένα δημόσιο έργο. Και αυτό το ανεκτίμητο είναι η ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Η δυνατότητα των κατοίκων μιας πόλης να ζουν σε συνθήκες ποιότητας ζωής. Διότι για εμάς οι ανάγκες των ανθρώπων πρέπει να είναι πάνω από τα κέρδη.

Φίλες και φίλοι, στην περιοχή της Αχαΐας, όπως και στο σύνολο της ελληνικής περιφέρειας, γίνεται μια συστηματική δουλειά σε πολλά μέτωπα. Μια δουλειά η οποία γίνεται χωρίς θόρυβο και αρχίζει σιγά-σιγά να αποδίδει καρπούς.
Επιτρέψτε μου, να αναφερθώ σε κάποια από αυτά τα έργα. Είναι τα τεχνικά έργα που θα αναβαθμίσουν το δίκτυο υδροδότησης στην Πάτρα.
Είναι επίσης τα αρδευτικά έργα που προγραμματίζονται και υλοποιούνται σε όλο τον νομό, για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.
Αλλά είναι και τα αντιπλημμυρικά έργα που προστατεύουν την κοινωνία και την παραγωγή από φυσικές καταστροφές.

Η στήριξη της τοπικής οικονομίας, προωθείται και μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, στα οποία η χώρα μας, τα τελευταία δύο χρόνια, καταγράφει ρεκόρ απορροφητικότητας, κάτι το οποίο επισημαίνεται πλέον και από τα πιο επίσημα χείλη των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η αρμόδια Επίτροπος για τα κονδύλια συνοχής, η Ρουμάνα κυρία Κρετσού, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα κατά την εγκαινίαση των Τεμπών, αλλά και τις συνεντεύξεις που έδωσε εδώ.

Ότι είχαμε ένα πολύ σημαντικό ρεκόρ. Την περίοδο, την πιο σκληρή της κρίσης καταφέραμε να ανεβάσουμε την απορροφητικότητα σχεδόν στο 98%. Δεν έμεινε ούτε ευρώ ανεκμετάλλευτο. Δυστυχώς στο παρελθόν δεν συνέβαινε το ίδιο. Και αυτή, κατά την άποψή μου, είναι μία από τις αιτίες της σταθεροποίησης της οικονομίας. Το γεγονός δηλαδή ότι έχουμε καταφέρει για πολύ συγκεκριμένους λόγους, θα έλεγα, να  απορροφήσουμε όλους τους πόρους, αναδεικνύοντας τα κονδύλια συνοχής σε ένα ισχυρό και ταυτόχρονα διαφανές αναπτυξιακό εργαλείο, στο οποίο υπάρχει η ευρύτερη δυνατή πρόσβαση.

Παράλληλα, ρίχνουμε το βάρος στην κοινωνική πολιτική και ιδιαίτερα στη στήριξη της Δημόσιας Υγείας στην περιφέρεια και ιδιαίτερα εδώ στην Αχαΐα. Με προσλήψεις επικουρικού, αλλά και μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία μετά από πολλά χρόνια, μάλιστα.
Και με την αύξηση του προϋπολογισμού των Νοσοκομείων, καθώς και με τον προγραμματισμό της λειτουργίας 10 ιατρείων γειτονιάς σε ισάριθμες περιοχές της πόλης των Πατρών.

Δεν θέλω να σας κουράσω, όμως.
Θέλω να κλείσω με το εξής:
Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα, δεν εγκαταλείψαμε ούτε στιγμή την προσπάθεια, με όσες δυνάμεις είχαμε και με όποιους τρόπους είχαμε, να στηριχτεί η χώρα, η κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.
Σήμερα υπάρχει μια εμφανής διαφορά. Μια εμφανής διαφορά που είναι ίσως η ευτυχής συγκυρία των εγκαινίων σήμερα, απ’ ό,τι αν γινόταν, για παράδειγμα, πριν από 15-20 ημέρες. Ποια είναι αυτή η διαφορά;

Ο ορίζοντας εξόδου από την μακρόχρονη περιπέτεια της λιτότητας και της επιτροπείας είναι πλέον ορατός.
Και σε αυτό το πλαίσιο, η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου θα είναι από εδώ και στο εξής η άμεση προτεραιότητα.
Ανασυγκρότηση, με κριτήριο, το δημόσιο όφελος και τη δημιουργία υποδομών, που θα μπορούν να τις καρπώνονται οι πολλοί και όχι να κερδίζουν οι λίγοι.
Αλλά, το μέγιστο κοινωνικό όφελος είναι η δυνατότητα που έχουν οι πολίτες, τα χρήματα που οι ίδιοι δίδουν, μέσα από τη φορολογία, να αξιοποιούνται μέχρι το τελευταίο ευρώ και να γυρνάνε πίσω σε υποδομές κοινωνικής στήριξης, αλλά και σε υποδομές που θα κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη, τη ζωή τους καλύτερη.

Το χρωστάμε στους πολίτες.  Και ιδίως το χρωστάμε σε έναν λαό που έχει κάνει τόσες θυσίες, προκειμένου να παραμείνει η χώρα στον στενό πυρήνα του ευρώ. Να παραμείνει η χώρα, ως μία χώρα που παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης και αποσταθεροποίησης.
Το χρωστάμε στους πολίτες της Πελοποννήσου, της Αχαΐας, της Πάτρας. Αυτό το έργο τους ανήκει και αυτό το έργο θεμελιώνει την πορεία προς ένα καλύτερο αύριο σε αυτό τον τόπο με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Η χώρα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της. Η χώρα μπορεί να βγει σύντομα από αυτή την περιπέτεια.
Και θέλω να ευχαριστήσω όλους, όσοι είστε σήμερα εδώ και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια και σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο δρόμος, λοιπόν, ανοίγει. Ανοίγει ο δρόμος προς το μέλλον και για τη χώρα.

Να είστε καλά, καλή δύναμη, γεια σας. 



Χρήστος Σπίρτζης: «Λήγει η πολυετής απομόνωση της Πάτρας, της Δυτικής Ελλάδας»
   «Λήγει η πολυετής απομόνωση της Πάτρας, της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και των Επτανήσων, τελειώνει οριστικά ο οδικός αποκλεισμός, για περισσότερα από δέκα χρόνια, της Πάτρας», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Πατρών.
   Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε έργα που τα παρέλαβε «τελματωμένα», όπως είπε, και απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης λέγοντας πως «εμείς παραδίδουμε το έργο στον ελληνικό λαό, με τη δική μας ευγένεια και τον δικό μας πατριωτισμό».


«Ολοκληρωμένος λειτουργικά αυτοκινητόδρομος» 
   «Δίνουμε στους χρήστες έναν ολοκληρωμένο λειτουργικά αυτοκινητόδρομο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ολυμπία Οδός Α.Ε.», Παναγιώτης Παπανικόλας, μιλώντας χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ήταν ένας δρόμος που όσοι τον χρησιμοποιούσαν γνωρίζουν ότι μέχρι το 2008 ήταν μια καρμανιόλα και από τους χειρότερους αυτοκινητοδρόμους της Ευρώπης. Από το 2008 μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ένα εργοτάξιο. Δίνουμε στους χρήστες έναν ολοκληρωμένο λειτουργικά αυτοκινητόδρομο», ανέφερε χαρακτηριστικα ο κ. Παπανικόλας.
   Ο δρόμος, μήκους 120 χλμ., έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, κεντρική νησίδα διαχωριστική, ΛΕΑ και πρόκειται, όπως τόνισε ο κ. Παπανικόλας, για έναν αυτοκινητόδρομο που πληροί όλες τις προδιαγραφές για να προσφέρει ασφάλεια και άνεση στους χρήστες, μειώνοντας την απόσταση από Αθήνα-Πάτρα σε περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά. Στο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου από Κόρινθο έως Πάτρα υπάρχουν 12 καινούργια τούνελ, από τα οποία τα 10 έχουν ήδη δοθεί στην κυκλοφορία και τα δύο θα δοθούν με τα εγκαίνια. «Συνολικά 16 χλμ από καινούργια τούνελ και το υπόλοιπο τμήμα είναι στην υπάρχουσα οδό με διαπλατύνσεις και βελτίωση όλης της χάραξης», επισήμανε ο κ. Παπανικόλας.
   «Ήδη», εξήγησε, «έχει λιγοστέψει ο χρόνος πάρα πολύ γιατί έχει μια ιδιαιτερότητα το κομμάτι Κόρινθος-Πάτρα. Κατασκευάζονταν ένας αυτοκινητόδρομος πάνω στον δρόμο που λειτουργούσε, που ήταν πολύ δύσκολο και για τους χρήστες και για τους κατασκευαστές. Είχαμε δεσμευτεί από πέρυσι ότι, σταδιακά, όπως ολοκληρώνονταν τα διάφορα κομμάτια θα τα παραδίδουμε στην κυκλοφορία για να διευκολύνονται και οι χρήστες», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ολυμπία Οδός Α.Ε.».
   Ο αυτοκινητόδρομος που παραδίδεται είναι λειτουργικά ολοκληρωμένος για την κυρίως αρτηρία και για τους χρήστες. «Το έργο είναι στο 95%. Παραμένουν κάποια σημεία στα οποία υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες -π.χ. διασταύρωση με τον σιδηρόδρομο και επομένως παραμένουν κάποιες εργασίες αλλά είναι έξω από το πλάτος του δρόμου που κυκλοφορείται, όπως και κάποιες εργασίες σε κόμβους, όπως είναι ο κόμβος του Ρίου, ένας πολύπλοκος κόμβος», σημείωσε ο κ. Παπανικόλας.
   Σε ό,τι αφορά τις τυχόν επιβαρύνσεις για τους χρήστες, εξήγησε ότι προς το παρόν δεν υφίσταται κάτι τέτοιο αφού κύριος σκοπός ήταν να παραδοθεί ο αυτοκινητόδρομος για να τον χρησιμοποιήσει ο κόσμος για την έξοδο του Πάσχα, ενώ «από εκεί και πέρα, ό,τι ισχύει από τις συμβάσεις παραχώρησης για όλα τα έργα θα ισχύσει και για την Ολυμπία Οδό». Ουσιαστικά, σημείωσε ο κ. Παπανικόλας, «σ' έναν ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο, η χρέωση είναι 6 λεπτά/χλμ. Στα επίπεδα αυτά θα κυμανθεί και αυτός ο αυτοκινητόδρομος, όταν ολοκληρωθεί 100%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.