26 Απρ 2017

Αμ POS!

Επί χρόνια υπήρχαν δύο κατηγορίες πολιτών: οι φορολογούμενοι και οι... άλλοι

   Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως μια σειρά τεράστια προβλήματα και στρεβλώσεις, που υπάρχουν ακόμη στην κοινωνική και την οικονομική ζωή του τόπου, αφορούν τη φοροδιαφυγή.
   Ζώντας όλοι σε αυτή τη χώρα, γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο βαθιά πηγαίνει αυτό το πρόβλημα και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η πάταξή του μοιάζει να είναι ο ηράκλειος άθλος, που καλείται να φέρει εις πέρας η σημερινή κυβέρνηση. Ένα πολυπλόκαμο σύστημα αποφυγής πληρωμής φόρων, με τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία, με κυριότερη τη διάχυτη αίσθηση αδικίας.
   Επί χρόνια υπήρχαν δύο κατηγορίες πολιτών: οι φορολογούμενοι και οι... άλλοι. Ένα τεράστιο κομμάτι της φοροδιαφυγής αφορούσε και αφορά τη φοροδιαφυγή των εταιρειών και της ελίτ, που κατάφερνε να κρύβει τα εισοδήματα και τα κέρδη, άλλοτε μέσω τριγωνικών συναλλαγών και άλλοτε μέσω δικτύων off shore εταιρειών. Τα κέρδη αυτά κατέληγαν να φουσκώνουν λογαριασμούς στην Ελβετία και σε φορολογικούς παραδείσους και επέστρεψαν, ως μια πρώτη πληροφορία, μέσα από τις διάφορες λίστες Λαγκάρντ, Φαλτσιανί, Μπόργιανς κ.ά.
   Καθόλου τυχαία, οι λίστες αυτές έμειναν, με προκλητικό τρόπο, σε συρτάρια υπουργών και η διαλεύκανσή τους συμβάδιζε με τον χρόνο παραγραφής του αδικήματος. Η κυβέρνηση αυτή, επειδή δεν είχε τα... βαρίδια των κυβερνήσεων του παρελθόντος, επίσπευσε τις διαδικασίες και έτσι προχώρησε τις διαδικασίες αποκάλυψής τους.
   Ένα άλλο, καθόλου αμελητέο ποσό φοροδιαφυγής, όμως, έχει να κάνει με μια σειρά από ελεύθερα επαγγέλματα και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ένα σημαντικό βήμα προς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε αυτό το κεφάλαιο είναι η υποχρεωτική προμήθεια POS από την 1η Ιουλίου. Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη, όμως είναι προκλητικό, κυρίως απέναντι στην κοινωνία, το ότι κάποιοι κλάδοι, όπως οι δικηγόροι, άρχισαν να θέτουν ανοιχτά θέμα αντίδρασης στην απόφαση αυτή.
   Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, όμως, δεν μπορεί να προχωρήσει με εξαιρέσεις ούτε με αστερίσκους. Οι κανόνες πρέπει να είναι ίδιοι για όλους. Και το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να δοθούν κίνητρα στους πολίτες να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Γιατί, αν δεν υπάρχουν κίνητρα, είτε με τα POS είτε χωρίς, τότε και αυτό το μέτρο θα ατονήσει. Αφού τα 10 ή τα 50 ευρώ λιγότερα χωρίς απόδειξη θα είναι ισχυρότερο κίνητρο.

Το σημερινό Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.