9 Απρ 2017

Tα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup: Στήριξη των οικογενειών, των συνταξιούχων, των νέων εργαζομένων και μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Αναλυτικά, η λίστα των θετικών μέτρων

   Η κεντρική πολιτική εξαγγελία της κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους αποκτά πιο γερά «θεμέλια», χάρη στα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν, άλλα από 1ης Ιανουαρίου 2019 και άλλα από την Πρωτοχρονιά του 2020.
   Πρόκειται, φυσικά, για τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους εταίρους, την Παρασκευή, στο Eurogroup, μέτρα, τα οποία θα είναι κοινωνικά στοχευμένα στις οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, τους συνταξιούχους, τους νέους εργαζόμενους, τους αγρότες.
   Σημαντική, επίσης, θα είναι η φορολογική ελάφρυνση από τη μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης.
   Αναλυτικά, η λίστα των θετικών μέτρων έχει ως εξής:
  Επιδότηση στέγασης 
   Ξεκινώντας από το σκέλος των δαπανών (το οποίο θα βρίσκεται, ούτως ή άλλως, στο επίκεντρο των κυβερνητικών αντίμετρων το 2019), αποφασίσθηκε η επιδότηση στέγασης, ενοικίου ή δανείου -μέτρο που θα είναι στοχευμένο στα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.
  Στήριξη της οικογένειας 
   Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θέτει στην προμετωπίδα των δράσεών της, την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, μέσω της ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, που δεν θα αφορούν μόνο τους τρίτεκνους /πολύτεκνους, αλλά και το πρώτο και δεύτερο παιδί.
   Όσον αφορά τα σχολικά γεύματα, θα επεκταθεί το πρόγραμμα σε Δημοτικά και Γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, με στόχο να καλυφθεί το 50% των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
   «Ανάσα» και για τις οικογένειες που έχουν παιδιά και τα οποία δεν έχουν πάει σχολείο ακόμη: Αυξάνεται ο συνολικός αριθμός παιδιών προσχολικής ηλικίας (0- 4 χρόνων), των οποίων οι γονείς μπορούν να είναι δικαιούχοι voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σήμερα το μέτρο αφορά 90.000 παιδιά, αλλά το 2019, οι θέσεις θα αυξηθούν σε 120.000 και το 2020 σε 135.000. Για την κάλυψη των αιτήσεων δημιουργούνται 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα. (Κάθε μονάδα φιλοξενεί 25 παιδιά).
  Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα 
   Παράλληλα, όλα αλλάζουν στη συμμετοχή του συνταξιούχου στη φαρμακευτική δαπάνη (προς όφελος, ασφαλώς, των συνταξιούχων, σχεδόν όλων των συνταξιούχων, όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια). Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ο ασθενής καλύπτει ένα ποσοστό του συνταγογραφημένου φαρμάκου του και ανάλογα με την ασθένειά του, το ποσοστό ανέρχεται αυτό σε 0%, 10% ή 25%.
   Με το νέο σύστημα, παρέχεται έκπτωση ανάλογα με τα εισοδήματα του συνταξιούχου. Για εισοδήματα κάτω των 700 ευρώ η συμμετοχή είναι μηδενική ανεξαρτήτως ασθένειας. Για εισοδήματα 700- 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%. Για εισοδήματα 1.200- 1.500 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 25%. Συνολικά και με βάση τα εισοδήματα του 2015, το μέτρο θα καλύπτει περίπου 1.900.000 συνταξιούχους σε σύνολο 2.300.000 συνταξιούχων.
  Ανάσχεση του brain drain 
   Άλλη σημαντική παράμετρος των θετικών μέτρων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, είναι τα προγράμματα απασχόλησης. Στόχος του προγράμματος η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, το λεγόμενο brain drain. Στον ιδιωτικό τομέα, το ύψος της επιχορήγησης θα είναι το 50% του συνολικού μισθολογικού κόστους και δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρώ. Από την πλευρά της, η επιχείρηση θα δεσμεύεται να διατηρήσει τον εργαζόμενο για έξι μήνες μετά το πέρας του προγράμματος.
  Υποστήριξη της αγροτικής υποδομής
   Tο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνεται για υποδομές αγροτικής παραγωγής (δίκτυα ύδρευσης, αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, κ.ά.), καθώς και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων.
  Μειώνονται οι φόροι σε φυσικά πρόσωπα - επιχειρήσεις
   Όπως, τέλος, ανακοινώθηκε την Παρασκευή στο Eurogroup, τα θετικά μέτρα του 2020 θα αφορούν κυρίως τις αλλαγές στη φορολογία, ειδικότερα:
   Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% και ταυτόχρονα οι συντελεστές φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%. Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
   Όπως, επίσης, μειώνεται η εισφορά αλληλεγγύης. Εδώ, πιο αναλυτικά, παραμένει μηδενική για τα εισοδήματα ως 12.000 ευρώ, ενώ μειώνεται για τα εισοδήματα από 12.000 και ως 65.000. Ειδικότερα, στην κλίμακα 12.001 ως 20.000, η εισφορά γίνεται μηδενική από 2,2% που είναι σήμερα. Στην κατηγορία 20.001 ως 30.000 ευρώ εισόδημα, η εισφορά αλληλεγγύης μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (στο 3% από 5%). Για τους έχοντες εισοδήματα από 30.001 ως 40.000, η εισφορά από το 6,5% που είναι σήμερα πέφτει στο 5%. Από 40.001 ως 65.000, πέφτει από το 7,5% στο 7%. Αντιθέτως, η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει ίδια για τις δύο υψηλότερες κατηγορίες, για εισοδήματα από 65.001 ως 220.000 (στο 9,0%), όπως και για 220.000 και πάνω (στο 10%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.