8 Απρ 2017

Επιτέλους, συμφωνία με θετικές προοπτικές

Τελικά δεν επικράτησαν η λογική και οι εμμονές των ακραίων κύκλων, αφήνοντας οριστικά πίσω το κακό σενάριο που κάποιοι σχεδίαζαν επισταμένα
 
Μπορεί να χρειάστηκαν αρκετοί μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, καθυστερήσεων και εμπλοκών, αλλά μπορούμε πλέον, μετά τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από την απόφαση του Eurogroup, να δώσουμε προσοχή σε ορισμένα νέα δεδομένα που έχουν ενδιαφέρον όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ε.Ε.
   Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020. Στα εργασιακά συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας, όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης ενώ, όπως υπογραμμίζεται, αποκρούστηκαν η νομοθέτηση του λοκ άουτ και η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
   Είναι προφανές ότι  τα πολύ θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016, τα οποία αναγνωρίστηκαν απ' όλους στην Ευρώπη, πλην Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα σε κορυφαίο επίπεδο, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup. Στην τελική συμφωνία περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, που αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και σειρά ευνοϊκών για τους πολίτες αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος.
   Κατ' αρχάς, πρόκειται για μια συμφωνία που περιέχει μεν μέτρα δημοσιονομικού κόστους, δηλαδή λιτότητας, που όμως αντισταθμίζονται από θετικά μέτρα που, σύμφωνα με τον Ευκλείδης Τσακαλώτο, ο οποίος έχει και την πλήρη εικόνα, διασφαλίζουν σημαντικά μια πορεία και, όπως είπε χαρακτηριστικά, αρχίζουν να χτίζουν τις βάσεις ενός κοινωνικού κράτους και να δίνουν προοπτική αναπτυξιακής πορείας.
   Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, αμέσως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, στην Μάλτα, την Παρασκευή 7 Απριλίου, ανέφερε ότι:
   "Αυτό το οποίο συμφωνήθηκε ως στρατηγική τον Φεβρουάριο στο Eurogroup πραγματοποιήθηκε. Δηλαδή αντί να μιλάμε για όλα τα μικρά θέματα και κάποια στιγμή να μείνουν τα μεγάλα, αντιστρέψαμε τη διαδικασία ώστε να υπάρχει συμφωνία στους βασικούς πυλώνες για να μπορούν να επιστρέψουν οι θεσμοί για τις λεπτομέρειες σε πιο μικρά ζητήματα.
   Όπως σε όλες τις συμφωνίες υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία μας ικανοποιούν και άλλα που δεν μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση μίας συμφωνίας να περιέχει και συμβιβασμούς, αλλά και πράγματα που στενοχωρούν τον ελληνικό λαό. Νομίζω όμως ότι η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Όπως ακούσατε και από τον πρόεδρο του EG θα υπάρξουν:
   Θετικά μέτρα, 1% 2019 και 1% 2020 και μέτρα πιο περιοριστικά για τις συντάξεις 1 % το 2019 και 1% για τη φορολογία το 2020. Η συμφωνία είναι ότι τα περιοριστικά θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες και τα θετικά θα νομοθετηθούν επίσης τώρα και θα εφαρμοστούν εάν είμαστε εντός των στόχων.
   Και επειδή οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα θετικά μέτρα, επιτρέψτε μου να πω κάποιες λεπτομέρειες. Το 2019 τα θετικά μέτρα θα αφορούν τον τομέα των δαπανών και θα είναι ένα συνολικό πακέτο ύψους €1,8 δις:
   - Ένα πακέτο θα αντιμετωπίζει με πολύ σοβαρό τρόπο την παιδική φτώχεια,
   - ένα άλλο τα ζητήματα στέγασης,
   - ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, με μέτρα και ενέργειες που συνδυάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης,
   - ένα πακέτο το οποίο θα αφορά την μείωση της συμβολής των συνταξιούχων στην αγορά των φαρμάκων τους
   - και τέλος ένα πακέτο επενδυτικό.
   Το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι πιο πολύ από τη μεριά των φόρων με αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στον φόρο εισοδήματος.
   Θεωρούμε ότι αυτά τα αντίμετρα κατά κάποιον τρόπο αντισταθμίζουν τα μέτρα και κυρίως δημιουργούν τη βάση για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Είναι ένα εγχείρημα το οποίο πάει πέρα και πάνω από την δαπάνη των 740 εκ ευρώ που έχουμε κάνει φέτος, για πρώτη φορά για την ανακούφιση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα.
   Συγχρόνως έχει συμφωνηθεί και ο μηχανισμός που θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα και πρέπει να σας πως και για τα εργασιακά, όπου δεν θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις, δεν θα υπάρχει νομοθέτηση του lock out, αντιθέτως θα αρχίσουν οι συλλογικές συμβάσεις να επιστρέφουν σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα τον Σεπτέμβριο του 2018 και με την αρχή της επεκτασιμότητας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Όλο αυτό το πακέτο θα ισχύσει όταν ξέρουμε και τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η δημοσιονομική πορεία μετά από το 2018 και συγχρόνως βέβαια τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 εάν και μόνο εάν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος με το τέλος του προγράμματος."
   Και τα δύο ζητήματα, το χτίσιμο των βάσεων ενός κοινωνικού κράτους και η προοπτική αναπτυξιακής πορείας. είναι πάρα πολύ κρίσιμα, γιατί δεν φτάνει μόνο το κράτος να βοηθήσει τα χαμηλά στρώματα και να επιστρέφει πόρους από τα ψηλά στα χαμηλά, αλλά επίσης να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, που να αντιστρέφει τον κύκλο της φτωχοποίησης μέσα από τη μονομερή λιτότητα.
   Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι, όπως προκύπτει πάντα μέσα από τα σημεία της συμφωνίας που γνωρίζουμε, είναι ότι τελικά δεν επικράτησαν η λογική και οι εμμονές των ακραίων κύκλων, αφήνοντας οριστικά πίσω το κακό σενάριο που κάποιοι σχεδίαζαν επισταμένα.
   Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εργασιακά, όπου όχι μόνο μένουν εκτός οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και lock out, αλλά μπαίνει η διαδικασία για να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018. Και αυτό είναι εξίσου σημαντικό, γιατί δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης όταν θέλεις να διαπραγματευτείς. Και κυρίως όταν έχεις αποφασίσει για ποιους θέλεις να διαπραγματευτείς. Μόλις λίγες ημέρες πριν, όταν όλοι οι θιασώτες του παλιού συστήματος πόνταραν στο ατύχημα, ο Κ. Σημίτης είχε εξαπολύσει μύδρους κατά της κυβέρνησης γιατί περίπου τολμούσε να θέσει θέμα εργασιακών όταν αυτά έχουν κλείσει, όπως θεωρούσε ο ίδιος.
   Εν τέλει, η συμφωνία του χθεσινού Eurogroup, μαζί με τις διαδικασίες για το χρέος που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και σε συνδυασμό με την αυτοκριτική που έκαναν οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών για τη μέχρι τώρα καθυστέρηση, βγάζουν εκ των πραγμάτων εκτός την εκλογική ρητορεία της αντιπολίτευσης, αφού όλη η επιχειρηματολογία της καταρρέει.
   Χωρίς να ξεχνάμε ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, η συμφωνία στο Eurogroup είναι μια θετική εξέλιξη. Πρόκειται για μια συμφωνία με δύσκολες αποφάσεις, αλλά και με θετικά δεδομένα και προοπτικές.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.