4 Απρ 2017

Καταρρίφθηκε ο μύθος για το... υπερτροφικό δημόσιο!

- Μόνο η Ιαπωνία έχει λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους απ' την Ελλάδα
- Λέτε να καταγγείλουν τη Νορβηγία και τη Σουηδία ως... Σοβιετία;
- Το Δημόσιο έχει παθογένειες, όχι όμως εξαιτίας του αριθμού των υπαλλήλων, αλλά επειδή το έκαναν σαν τα μούτρα τους...

   Δεν μπορεί, θα το έχετε ακούσει κι εσείς το αφήγημα των νεοφιλελέδων για τις στρατιές των δημοσίων υπαλλήλων που κατατρώγουν τις σάρκες της χώρας μας. Και όποιος τολμάει να πει ότι δεν είναι έτσι, κατηγορείται ως κρατιστής και αντιαναπτυξιακός.
   Πολύ συχνά χρησιμοποιούν το παράδειγμα της Γαλλίας και λένε: Η Γάλλοι, που είναι 66.000.000, έχουν τους μισούς δημοσίους υπαλλήλους απ' την Ελλάδα. Αμ δε...
   Έρχεται, λοιπόν, μια γαλλική εφημερίδα, η Le Parisien και με έρευνα που δημοσίευσε (δείτε ΕΔΩ), καταρρίπτει τον μύθο για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Στην έρευνα της Le Parisien,  μόνο η Ιαπωνία έχει λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους από την Ελλάδα.
   Σημαντικό στοιχείο το οποίο πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός, ότι στην έρευνα αυτή εμφανίζεται το ποσοστό του ενεργού δυναμικού που είναι δημόσιοι υπάλληλοι.


   Πρώτες, δύο σκανδιναβικές χώρες η Νορβηγία με 29, 3%  και η Σουηδία με 26,2% και ακολουθεί η Γαλλία με 21,9%.
   Οι επόμενες θέσεις ανήκουν στη Βρετανία με 17,4%, στις ΗΠΑ με 14,6%, στην Ιταλία με 14,3% , ενώ ακολουθούν η Ισπανία 12,3%, η Γερμανία με 9,6% και η Ελλάδα με 7,9%.
   Στην τελευταία θέση, βρίσκεται η Ιαπωνία, με 6,7%.


   Θα με ρωτήσετε: είναι το Δημόσιο όπως το θέλουμε; Όχι βέβαια, αλλά γι' αυτό δεν φταίει ο αριθμός των υπαλλήλων. Οι διαχρονικές παθογένειες που το κατέστησαν αντιπαραγωγικό, δυσκίνητο και δαπανηρό, οφείλονται στον τρόπο που το διαχειρίστηκαν επί δεκαετίες όσοι το αντιμετώπισαν σαν το χωραφάκι του πατέρα τους. Πελατειακές προσλήψεις, αποσπάσεις ομηρίας, κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα (βλέπε εθνικοί εργολάβοι κλπ) που το απομυζούσαν, γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, διαφθορά, διαπλοκή, ρουσφέτια, αναξιοκρατία, τοπική αυτοδιοίκηση που εξυπηρετούσε συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα, υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, απαξίωση δημόσιων δομών σε υγεία, παιδεία, ελεγκτικούς μηχανισμούς όλα αυτά και πολλά άλλα κατέστησαν τη Δημόσια Διοίκηση αναξιόπιστη και εχθρική απέναντι στους πολίτες.
   Η απάντηση σε αυτή την προβληματική κατάσταση δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο, παρά να γίνουν όλα εκείνα τα βήματα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μια σοβαρή, αποτελεσματική, γρήγορη και λειτουργική δημόσια διοίκηση που θα στέκεται δίπλα κι όχι απέναντι από τον πολίτη
   Μια δημόσια διοίκηση, με σταθερές αρχές τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, φιλική κι ανοιχτή σε όλους, χωρίς προνομιακά συναλλασσόμενους με αυτήν. Με την παράλληλη θεσμική θωράκιση εργασιακών συνθηκών και λειτουργιών που θα απελευθερώνουν το πλούσιο και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό και με την αποκατάσταση του ρόλου του δημόσιου λειτουργού ως παραγωγική μονάδα κι όχι ως γραφειοκρατικό εμπόδιο.
   Με την αξιολόγηση δημόσιων υπηρεσιών, τη δημιουργία Μητρώου Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, την υποχρεωτική Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων στο Δημόσιο, την επέκταση και αναβάθμιση της βάσης των ανοιχτών δεδομένων του Δημοσίου, την κινητικότητα στο Δημόσιο με την κατάργηση των αμαρτωλών αποσπάσεων, τις καθαρές εργασιακές σχέσεις για όλους όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με τη στελέχωση μονάδων Υγείας, σχολείων, ελεγκτικών μηχανισμών, την εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος, που κατασπαταλούνταν και την διοχέτευσή τους προς όφελος της εξυπηρέτησης του πολίτη.
   Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για τους νεοφιλελέδες. Άλλη είναι η δική τους στόχευση. Από αυτούς δεν περιμένω τίποτα διαφορετικό. Ίσως μόνο να καταγγείλουν τη Νορβηγία και τη Σουηδία ως... Σοβιετία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.