5 Απρ 2017

Όταν αντικειμενική ενημέρωση σημαίνει... 1 εσείς, 10 εμείς!!!

- Πρόστιμα από το ΕΣΡ σε ΣΚΑΪ, Mega, ANT1 και Έψιλον για την παρουσίαση του δημοψηφίσματος
- Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση για το STAR

   Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι ο τηλεοπτικός χρόνος είναι πολύτιμος. Λογικό είναι, λοιπόν, τα τηλεοπτικά κανάλια να προσέχουν πολύ που τον ξοδεύουν. Ακόμα λογικότερο, κατ' αυτούς, να τον αφιερώνουν προς όφελος των δικών τους συμφερόντων. Ακόμα κι αν με αυτό τον τρόπο βιάζουν κάθε έννοια αντικειμενικότητας και ενημέρωσης. Η παρακάτω φωτογραφία είναι χαρακτηριστική:


   Παραμονές του δημοψηφίσματος, το καλοκαίρι του '15, διοργανώθηκαν στην Αθήνα 2 συλλαλητήρια, το ένα υπέρ του ΟΧΙ στα μέτρα που περιλάμβανε η πρόταση Γιούνκερ και το άλλο υπέρ του ΝΑΙ. Σε μα κανονική χώρα, θα περίμενε κανείς ότι τα τηλεοπτικά κανάλια θα κάλυπταν εξίσου και τις δύο συγκεντρώσεις, για ένα τόσο σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα, όπως ήταν το δημοψήφισμα. Αμ δε.
   Πώς μοίρασαν τον τηλεοπτικό τους χρόνο; 263 δευτερόλεπτα για το ΟΧΙ, 2574 δευτερόλεπτα για το ΝΑΙ. Η αντικειμενικότητά τους περδικλώθηκε στο 1 προς 10.
   Μη με ρωτήσετε γιατί το έκαναν, ποιο ήταν το συμφέρον τους. Η απάντηση είναι πασιφανής και όλοι την γνωρίζουν. Το ότι η νέα κυβέρνηση δεν ήταν του χεριού τους, όπως οι προηγούμενες και έσπαγε το τρίγωνο της διαπλοκής, το ότι έβαλε τέλος στα θαλασσοδάνεια των εκατοντάδων εκατομμυρίων, το ότι εισέπραττε για πρώτη φορά τέλη εκατομμυρίων, το ότι επιχειρούσε να σταματήσει το καθεστώς παρανομίας που επικρατούσε από τις πρώτες μέρες της ιδιωτικής τηλεόρασης, ήταν αρκετοί λόγοι. Και ακόμα ισχύουν, γι αυτό και η αντικειμενικότητά τους ξεχειλίζει απ' τα μπατζάκια. Γι αυτό, σε όλες τις εκπομπές τους, πρωινάδικα, μεσημεριανές lifestyle, βραδυνά δελτία ειδήσεων, μεταμεσονύχτιες εκπομπές δίνουν λυσσαλέο αγώνα, χέρι-χέρι με τα κόμματα συνεταίρους τους, ακόμα και με κατασκευασμένες ειδήσεις, να σταματήσουν "το κακό που τους βρήκε". Δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για την παλινόρθωση της κατάστασης, που τους γέμιζε τα ταμεία.
  Προχθές, μετά από σειρά διασκέψεων, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς για τον τρόπο παρουσίασης του «ΟΧΙ» και του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.
   * Στον ΣΚΑΪ επεβλήθησαν τρεις κυρώσεις, συνολικού ύψους 50.000 ευρώ για ισάριθμες παραβιάσει της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας:
   – κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για τη μετάδοση πολιτικών εκπομπών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πριν το δημοψήφισμα, πρακτική που απαγορεύεται από τον νόμο, για το δημοψήφισμα και για τις εκλογικές διαδικασίες. Ο νόμος επιτρέπει τη μετάδοση πολιτικών εκπομπών μέχρι ώρα 24.00 τα μεσάνυκτα της Παρασκευής, πριν την εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Ο αντιπρόεδρος Ρ. Μορώνης μειοψήφισε, ζητώντας υψηλότερο πρόστιμο, ύψους 50.000 ευρώ.
   – κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για ανισομέρεια των δύο πλευρών στις συζητήσεις και τα «στρογγυλά τραπέζια» που διοργάνωσε ο σταθμός. Το ΕΣΡ διαπίστωσε πολλαπλάσια παρουσία των υποστηρικτών του ΝΑΙ έναντι του ΟΧΙ.
   – κύρωση ύψους 20.000 ευρώ για ανισομέρεια στην παρουσίαση των προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΟΧΙ και του ΝΑΙ. Διαπιστώθηκε εκτενής κάλυψη της συγκέντρωσης του ΝΑΙ και μηδαμινή παρουσίαση του ΟΧΙ.
   * Στο MEGA επεβλήθη κύρωση ύψους 20.000 ευρώ για επαναλαμβανόμενη προβολή δήλωσης -υπό μορφή “τρέιλερ”- του οικονομολόγου καθηγητή Ι. Τσαμουργκέλη, ο οποίος περιέγραφε τα δεινά που θα υποστεί η χώρα εάν πλειοψηφήσει το ΟΧΙ. Ο σταθμός ελέγχθηκε για παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά την πρόκληση πανικού και προσπάθεια χειραγώγησης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
   Εκκρεμεί ο έλεγχος του σταθμού για προσβολή προσωπικότητας ή άλλες παραβάσεις, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης «γκάλοπ» στο δρόμο, όπου δημοσιογράφος εμφανίζεται να απωθεί ηλικιωμένο από την κάμερα, όταν αντιλαμβάνεται ότι η γνώμη του- εννοείται υπερ του ΟΧΙ- δεν είναι της προτίμησης του σταθμού.
   * Στον ΑΝΤ-1 κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για μετάδοση πολιτικής εκπομπής στο απαγορευμένο διάστημα του Σαββατοκύριακου πριν το δημοψήφισμα.
   * Στο Έψιλον επεβλήθη κύρωση ύψους 15.000 ευρώ για μετάδοση πολιτικής εκπομπής στο απαγορευμένο διάστημα του Σαββατοκύριακου πριν το δημοψήφισμα.
   Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση για το STAR, καθώς όπως διαπιστώθηκε, μετέδωσε τη συγκέντρωση του ΝΑΙ 112 λεπτά και τη συγκέντρωση του ΟΧΙ μόλις 2 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.