10 Μαρ 2017

Αλέξης Τσίπρας: «Ζήτησα από τη Λαγκάρντ να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ τη θέση του» - VIDEO

Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους

   «Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από περισσότερη λιτότητα, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
   Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η προσθήκη που πέτυχε η ελληνική πλευρά στο κείμενο των συμπερασμάτων αποτελεί έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι η επιλογή της λιτότητας στην μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζημιά.
   Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους και τον μεγάλο στόχο μας, που είναι η έξοδος από την κρίση.
   Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, που νωρίτερα αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των αυστηρών δημοσιονομικής προσαρμογής για τις αναπτυξιακές προοπτικές, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας ότι η αυξανόμενη επιθετικότητά της υπονομεύει την εμπιστοσύνη.

  Ζήτησα από τη Λαγκάρντ να ξεκαθαρίσει τη θέση της
   Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε και για το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέφερε στην Le Parisien, ότι ο πρωθυπουργός της ζήτησε να δεσμευτεί το ΔΝΤ δίπλα στην Ελλάδα.
   Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν πως είναι γνωστό ότι έχει διαρκή επικοινωνία με την διευθύντρια του ΔΝΤ προσθέτοντας πως «αυτή επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη, οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά είναι ειλικρινής επικοινωνία»
   Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλάει χρόνο, να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
   «Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο», τόνισε.

  Οδηγούμαστε προς συνολική συμφωνία
   Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε και για τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου υπογραμμίζοντας ότι ιδίως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη. Τόνισε, δε, πως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση.
   Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτησε επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά, αλλά και να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

  Το μήνυμα προς την Τουρκία
   Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, ότι ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ για την ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση, όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας
   Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
   Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.

  Τι έγινε στη Σύνοδο
   Κατά τη διάρκεια της συνόδου εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διατύπωση -στο σχέδιο συμπερασμάτων- πως η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή η πολιτική της λιτότητας, αποδίδει καρπούς και φέρνει ανάπτυξη, κάνοντας λόγο για «μονομερή και αναντίστοιχη πραγματικότητα» και «ασύμμετρα αποτελέσματα».
   Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μαριάνο Ραχόι υποστήριξαν την κριτική του Έλληνα ηγέτη, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της αναπτυξιακής προοπτικής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
   Μετά την παρέμβαση του κ. Τσίπρα συμφωνήθηκε να περιληφθεί στο σχέδιο συμπερασμάτων διατύπωση για την ανάγκη να εφαρμοστούν ειδικές δράσεις για τη μείωση της ανεργίας.
   Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τις εξαιρετικά αρνητικές και καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας. «Απώλεια 25% του ΑΕΠ, κάτι που μόνο σε πόλεμο θα είχε συμβεί. Αύξηση της ανεργίας από το 7% στο 27%».
   Μιλώντας ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας σημείωσε ότι τα δύο πρώτα προγράμματα δεν έπιασαν τους στόχους τους και οι θεσμοί έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι ήταν λανθασμένα και βασισμένα σε εσφαλμένες παραδοχές.
   Τώρα που βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος θα πρέπει, μαζί με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, να συμφωνήσουμε και σε μέτρα αναπτυξιακής προοπτικής. Σε αυτά προφανώς περιλαμβάνονται η ένταξη στο QE και η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
   Παρατήρησε δε πως «η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για την βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος, τη βιωσιμότητα του χρέους και την οριστική έξοδο από την κρίση» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

  «Ασύμμετρη» η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη
   Χαρακτήρισε «αδύναμη και ασύμμετρη» την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. «Η ανεργία παραμένει υψηλότερη απ' ό,τι πριν από την κρίση, ενώ η αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στη μερική απασχόληση», είπε.
   «Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι παραπλανητικός, διότι κρύβει τις μεγάλες ανισότητες: Στον Νότο, σαφώς μεγαλύτερη ανεργία από τον μέσο όρο. Ένας στους πέντε στην Ευρώπη είναι άνεργος, οι μισοί από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι, και στον Νότο η ανεργία νέων κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%» σημείωσε.
   «Περιλαμβάνεται, επίσης, και ο σχεδιασμός για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με δραστικό περιορισμό της ανεργίας και αντιμετώπιση απαράδεκτων φαινομένων, όπως η παιδική φτώχεια», επεσήμανε.
   Αναφέρθηκε στο European Fund for Strategic Investments (EFSI), το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί η δράση του. Ωστόσο, οι μηχανισμοί του EFSI ως έχουν σήμερα δεν παρέχουν δυνατότητες παρέμβασης στην κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης και της απομείωσης του επενδυτικού ρίσκου, όπου αυτή είναι απαραίτητη για τη διάχυση επενδυτικών ροών σε όλη την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε:

  Προειδοποιήσεις στην Τουρκία
   Στο μεταξύ έθεσε το ζήτημα της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και των ανυπόστατων δηλώσεων από την πλευρά της Άγκυρας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
   Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Άγκυρα υπονομεύει την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει και δήλωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παράλληλα να διατηρεί τον διάλογο με τη γειτονική χώρα.
   Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναβεβαίωσης της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προσδοκά ταυτόχρονα από τις γειτονικές χώρες τον σεβασμό των αρχών καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.
   Επίσης, σχετικά με το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στη συγκρότηση της EASO (European Asylum Support Office) και την ελλιπή εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων. Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου προς το δικαιότερο, προκειμένου να μην πέσει το βάρος στις χώρες πρώτης εισόδου και πρόσθεσε πως είναι συνεχείς οι ενέργειες της Ελλάδας προς την κατεύθυνση εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.