7 Μαρ 2017

Εργαζόμενοι συνοδεία... μπράβων στα ΑΤΜ και «πολυεργαλεία» που πληρώνουν τις… ζημιές - VIDEO

Στο στόχαστρο του ΣΕΠΕ συγκεκριμένες υποθέσεις

   Το «μάρμαρο» της αναρχίας που επικρατεί στην αγορά εργασίας καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, οι οποίοι χάνουν μέρος του μισθού τους για τις ζημιές που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της εργασίας. Δεν φτάνει, δηλαδή, που οι εργοδότες, τις περισσότερες φορές, τους ζητούν να ασχοληθούν με αντικείμενα που δεν άπτονται αυτών για τα οποία έχουν προσληφθεί -εν ολίγοις τους θέλουν «πολυεργαλεία»- τους βάζουν και να πληρώσουν τα όποια λάθη γίνονται κατά την τέλεση τους (π.χ. ταμεία, σπάσιμο εύθραυστων υλικών κατά τη μεταφορά).
   Όλα αυτά -την ώρα μάλιστα που γίνονται διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά με τους θεσμούς- αποδεικνύουν για πολλοστή φορά την αναγκαιότητα της επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
   Οι παραπάνω περιπτώσεις, οι οποίες εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της εντατικοποίησης της εργασίας που συμβαίνει στα χρόνια των μνημονίων, αφορούν κυρίως επιχειρήσεις στο εμπόριο, τη βιοτεχνία, τη βιομηχανία αλλά και οδηγούς αυτοκινήτων και ερευνώνται το τελευταίο διάστημα από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).
   «Πρόκειται για περιπτώσεις εντατικοποίησης της εργασίας με παράλληλη επιβάρυνση του εργαζόμενου των ζημιών που σημειώνονται κατά τη διάρκεια της. Εμείς θεωρούμε ότι ο υπάλληλος εργάζεται μόνο στην ειδικότητα για την οποία προσελήφθηκε, διαφορετικά δικαιούται πρόσθετης αμοιβής. Επιπλέον, ο μισθός του εργαζόμενου δεν μπορεί να συμψηφιστεί, ούτε να περικοπεί από ζημιές, οι οποίες γίνονται κατά τη διάρκεια της εργασίας και χωρίς δόλο», τόνισε στη DailyThess ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιθεωρητών Εργασίας, Βασίλης Τραϊανόπουλος, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις τους στηρίζονται στη 95 Δ.Σ.Ε. και το άρθρο 664 του αστικού κώδικα.
   Όλα αυτά για τον ίδιο δείχνουν την αποδιοργάνωση της αγοράς εργασίας γιατί δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις. «Υπάρχει ανάγκη να επαναρρυθμιστεί η αγορά εργασίας. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να γίνονται οι διαπραγματεύσεις μέσω συλλογικών οργάνων, έτσι ώστε να αισθάνονται πιο ισχυροί», σημείωσε.
   Οι συγκεκριμένες υποθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Τραϊανόπουλο, απασχολούν και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Ν. Ηλιόπουλο, ο οποίος έδωσε εντολή να διερευνηθούν σε βάθος. «Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Ηλιόπουλος θεωρώ ότι το ΣΕΠΕ έχει αλλάξει. Δρα δραστικά και αποτελεσματικά στους τόπους εργασίας και στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, προχωρεί σε σημαντικούς ελέγχους και εκπονεί πορίσματα που αφορούν εργασιακές σχέσεις», υποστήριξε ο γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιθεωρητών Εργασίας.
   Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Η ΕΝΩΣΗ καταγγέλλει «την πρακτική εργολαβικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες εφαρμόζουν πρακτικές «μαφίας», μη διστάζοντας να «ληστέψουν» κυριολεκτικά τους εργαζόμενους την ώρα της ανάληψης του μισθού από τα ΑΤΜ».

Η ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Η ΕΝΩΣΗ:
Ο ιστορικής σημασίας Σύλλογός μας, που ιδρύθηκε το 1893 και απέκτησε για πρώτη φορά νομική προσωπικότητα το έτος 1921, μετρώντας 124 χρόνια δράσης στον κλάδο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, καταγγέλλει την πρακτική εργολαβικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες εφαρμόζουν πρακτικές «μαφίας», μη διστάζοντας να «ληστέψουν» κυριολεκτικά τους εργαζόμενους την ώρα της ανάληψης του μισθού από τα ΑΤΜ.

Η «πρακτική» είναι παλιά, ο τρόπος διαφοροποιήθηκε, αφού η υπογραφή σε μεγαλύτερου ποσού εξοφλητική απόδειξη, αντικαταστάθηκε με την απευθείας ανάληψη από το ΑΤΜ και την παράδοση του «υπερβάλλοντος» (νόμιμου) μισθού σε πρόσωπο «εμπιστοσύνης» του εργοδότη, το οποίο «συνοδεύει» τον εργαζόμενο στην τράπεζα. Τα πρόσωπα «εμπιστοσύνης» του εργοδότη, συνήθως είναι άνθρωποι με βεβαρημένο ποινικό μητρώο και τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κάποιου είδους εργασιακή σχέση με τις εν λόγω επιχειρήσεις, ώστε να μην συνδεθούν άμεσα με αυτές, σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία ή ακόμα και σύλληψη επ' αυτοφώρω.

Αυτού του είδους οι ενέργειες δε συνάδουν με χώρα ευνομούμενη δυτικοευρωπαϊκή και πρέπει άμεσα το Υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, να αναλάβουν άμεσα δράση, σε συνεργασία με τις αστυνομικές και φορολογικές αρχές, για την πάταξη αυτών των παραβατικών φαινομένων.

Ο Σύλλογος μας αναλαμβάνει δράση και καλεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να απευθύνονται για τέτοια περιστατικά και για κάθε είδους καταγγελίες, που αφορούν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, στην ειδική φόρμα καταγγελιών που υπάρχει στη σελίδα www.idiotikoi.gr . Εννοείται ότι η ανωνυμία των καταγγελλόντων θα προστατεύεται.
Η καταγγελία του προέδρου της ΟΙΥΕ στο «Ε»:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.