14 Μαρ 2017

Όλγα Γεροβασίλη: «Να δούμε ποιες είναι οι προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μεγάλο στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία»

Είναι εφικτό να κλείσουν τα θέματα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τις 20 Μαρτίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup

   Αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης με αφορμή τα μέτρα και τα αντίμετρα άφησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης με συνέντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά». Όπως τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, ο ρόλος συνολικά της αντιπολίτευσης και, κυρίως, της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει να είναι αποσταθεροποιητικός.
   «Η στάση μας απέναντι στα κόμματα και στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι να γίνουν χρήσιμοι και να μην κάνουν κινήσεις, που σε κρίσιμες στιγμές προκαλούν αστάθεια», υπογράμμισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ερωτηθείσα για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να περάσει τα μέτρα στη Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία. Συμπλήρωσε δε πως «η αντιπολίτευση οφείλει να παίζει ένα χρήσιμο ρόλο. Να δούμε και ποιες προσπάθειες κάνει στο μεγάλο στόχο τού να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία».
   Αναφερθείσα στη διαπραγμάτευση υπογράμμισε πως για την κυβέρνηση είναι εξίσου σημαντικά τα θέματα που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις και την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων. Η κ. Γεροβασίλη επέκρινε τη στάση ουδετερότητας που κρατούν οι ευρωπαίοι εταίροι. «Προφανώς για εμάς είναι από τα πολύ σημαντικά σημεία της συμφωνίας τα εργασιακά. Δεν είναι δυνατόν και για αυτό ζητάμε από τους Ευρωπαίους εταίρους –και όχι από το ΔΝΤ για το οποίο τα εργασιακά αποτελούν ιδεολογικό πρόταγμα– να εμπλακούν πιο ενεργά», τόνισε η κ. Γεροβασίλη. «Είναι παραλογισμός, όταν η Ευρώπη έχει κάνει έστω αυτά τα βήματα στα εργασιακά, να οπισθοχωρήσει», ήταν το δηκτικό σχόλιο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
   Η κ. Γεροβασίλη, μάλιστα, αντιπαρέθεσε την πάγια θέση του Ταμείου, το οποίο βάζει επιτακτικά το θέμα απομείωσης του ελληνικού χρέους. «Εάν έβλεπαν (οι Ευρωπαίοι εταίροι) με τον ίδιο τρόπο και αυτό το αίτημα του ΔΝΤ, θα ήμασταν σε καλύτερο δρόμο», υπογράμμισε. Πάντως, εκτίμησε ότι είναι εφικτό να κλείσουν τα θέματα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τις 20 Μαρτίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup.
   Ερωτηθείσα για τις καθυστερήσεις απάντησε: «τα χρονικά περιθώρια δεν είναι άπειρα ωστόσο υπάρχουν για να διαπραγματευτούμε το καλύτερο για τα ελληνικά συμφέροντα. Και εμείς θα θέλαμε να είχαμε κλείσει νωρίτερα την αξιολόγηση, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο χρονικό αλλά και τι θα συμφωνηθεί». Όπως υπογράμμισε: «θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και θα το κάνουμε, υπάρχουν συγκλίσεις άλλωστε δεν είναι μόνο η Ελλάδα που θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά και η Ευρώπη συνολικά δεν θέλει να δημιουργείται αστάθεια».
   Η Όλγα Γεροβασίλη ρωτήθηκε και για τις σχέσεις Μαξίμου και υπουργού Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ρήξη στις σχέσεις τους. «Κάθε φορά η διαπραγματευτική γραμμή αποφασίζεται συνολικά και κανείς δεν κάνει αυτό που σκέφτεται ο ίδιος», τόνισε, συμπληρώνοντας πως ο διάλογος είναι πάντα ζωντανός και στο τραπέζι ακούγονται πολλές απόψεις». Καταλήγοντας στην τοποθέτηση της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε χαρακτηριστικά: «δεν έχω διαπιστώσει ακόμα και από τις δηλώσεις των ιδίων να έχει υπάρχει κρίση, πιθανότατα αυτή η κρίση εφευρέθηκε».
   Ερωτηθείσα για το τι συνέβη τελικά στη συνάντηση Φίλη-Ιερώνυμου για το βιβλίο των θρησκευτικών, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι: «οι συναντήσεις γίνονταν σε συνέχεια συζητήσεων στις οποίες διατυπώθηκε ότι ο διάλογος μεταξύ Εκκλησίας και του αρμόδιου οργάνου (για το μάθημα και τα βιβλία των θρησκευτικών) ήταν διαρκής. Και η Εκκλησία είχε στείλει εκπρόσωπους σε αυτό το διάλογο και υπήρξε δέσμευση ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα, μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας».
   Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ έγινε μετά τις εκλογές και μπήκε και το πλαίσιο και οι όροι που τηρούνται απαρέγκλιτα όλο αυτό το διάστημα».
   «Σε αυτή τη συνεργασία δεν υπήρξαν κραδασμοί, υπάρχουν διαφορές ιδεολογικές, αλλά δεν αποτελούν εμπόδιο στη συγκυβέρνηση. Και αυτό γιατί τελικά ο στόχος είναι κοινός να βγει η χώρα από την επιτροπεία. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει λόγος αμφισβήτησης αυτή της σχέσης», κατέληξε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
   (Τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 FM και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.