1 Μαρ 2017

Παραχωρείται το «Αμπελικό», στο Κουκούλι Ζαγορίου, για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής

Για την εγκατάσταση και διαμονή ομάδας πεζοπόρου τμήματος, που θα αποτελείται από 7 άτομα, για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο

   Μπορεί να έχει καθιερωθεί ως τόπος καταγωγής το χωριό του πατέρα, αλλά, προσωπικά, σαν χωριό μου θεωρώ το Κουκούλι στο Ζαγόρι, χωριό της μητέρας μου, μιας και εκεί πέρασα όλα ανεξαιρέτως τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας και για το οποίο διατηρώ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.
   Όπως διάβασα, λοιπόν, στο epirusgate για το "Αμπελικό" (έτσι το λένε οι ντόπιοι, αν και το σωστό μάλλον είναι "Αμελικό", όπως γράφει το epirusgate. Σε αυτό το κτίριο έμεναν οι φοροεισπράκτορες στην Τουρκοκρατία. Η λέξη Αμελικό σημαίνει ξενώνα και ο αμίλης φρόντιζε για τη διατροφή και τη φιλοξενία των περαστικών από το χωριό, που κατέλυαν σε αυτό το κτίριο):
   Σε κτίριο που παραχωρεί ο Δήμος Ζαγορίου στο Κουκούλι θα «εδρεύει» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής. Στόχος η άμεση, εφόσον αυτή απαιτηθεί, επέμβαση για δασικές πυρκαγιές στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και συνολικά στο Ζαγόρι. Την σχετική, ομόφωνη, απόφαση παραχώρησης του κτιρίου «Αμελικό» στο Κουκούλι έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, κατόπιν εισηγήσεως της αντιδημάρχου Αγγελικής Ράπτη.
   Είχε προηγηθεί έγγραφο, από 16 Φεβρουαρίου, της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου (Γραφείο Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας) με το οποίο τέθηκε το αίτημα: «Στα πλαίσια ενδυνάμωσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Υπηρεσίας μας, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, προτιθέμεθα την διασπορά των ομάδων του πεζοπόρου τμήματος της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου. Δεδομένου ότι στα όρια αρμοδιότητας του Δήμου σας υπάρχει το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου η προστασία του οποίου αποτελεί προτεραιότητα για την Υπηρεσία μας, παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα να μας παραχωρήσετε, εφόσον είναι δυνατό, χώρο εποχικής εγκατάστασης και διαμονής μιας ομάδας πεζοπόρου τμήματος, η οποία θα αποτελείται από επτά άτομα, για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου».
   Ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Σκούπρας είδε από κοντά το προς παραχώρηση κτίριο στην είσοδο του χωριού, σε επίσκεψή του με τον Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου και την αντιδήμαρχο κ. Ράπτη. Συμφωνήθηκε ότι το κτίριο είναι κατάλληλο για να φιλοξενήσει επτά άτομα του πεζοπόρου τμήματος για Ιούλιο και Αύγουστο της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
   Υπέρ της παραχώρησης του κτιρίου, που έχει επισκευαστεί και διαθέτει την υποδομή για να υποδεχθεί τους πυροσβέστες, τάχθηκε και ο Τοπικός εκπρόσωπος της Τ.Κ Κουκουλίου, Λάμπρος Γόγολος, ο οποίος παρίστατο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.