9 Μαρ 2017

Ξεκινούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Άρτα και Πρέβεζα, σε 3 ή 4 χρόνια θα δούμε το πρώτο γεωτρύπανο!

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος ενέκριναν τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

   Εγκρίθηκε προχθές, Τρίτη 7 Μαρτίου 2017, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έρευνες υδρογονανθράκων και στην τρίτη χερσαία περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, την περιοχή Άρτας - Πρέβεζας, που εκκρεμούσε. Προηγήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, η έγκριση των αντίστοιχων μελετών για τις άλλες δύο περιοχές (Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου), που είχαν προκηρυχθεί στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού.
   Επιλεγείς αιτών για την Άρτα - Πρέβεζα, όπως και για τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, έχουν ανακηρυχθεί τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και για την Αιτωλοακαρνανία η Energean. Η περιοχή της Άρτας - Πρέβεζας έχει συνολική έκταση 4.606,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και υπάγεται στις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
   Τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος είναι αντίστοιχα με αυτά που προβλέπονται για τις άλλες δύο περιοχές. Δηλαδή προβλέπεται ζώνη προστασίας 350 μέτρων από την ακτογραμμή και 300 μέτρων εκατέρωθεν του βασικού υδρογραφικού δικτύου της περιοχής, γίνεται σύσταση για αποφυγή διεξαγωγής γεωφυσικών και άλλων ερευνητικών εργασιών σε χρονικές περιόδους που μπορεί να προκληθεί όχληση σε ενδημικά και αποδημητικά είδη πανίδας, καθώς και σε οικονομικές δραστηριότητες εποχικού χαρακτήρα, αποφυγή πρόκλησης ζημιών σε κτίρια κατά τις σεισμικές έρευνες, πρόληψη κινδύνων διαρροής ή άλλων ατυχημάτων κλπ.
   Μετά τις εγκρίσεις των μελετών, τις οποίες υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, αναμένεται ο έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η κατάθεσή τους για κύρωση στη Βουλή.
   Αμέσως μετά την κύρωση από τη Βουλή της Σύμβασης Μίσθωσης, θα ξεκινήσουν οι έρευνες από τα ΕΛΠΕ . Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας: «Τα ΕΛΠΕ πιστεύουμε στη Δυτική Ελλάδα, θα ερευνήσουμε για να δούμε τι υπάρχει από υδρογονάνθρακες. Έχουμε αποφασίσει να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ισχυροποιώντας και τις στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλες Διεθνείς Εταιρείες του Κλάδου. Με το που θα λάβουμε την άδεια, οι έρευνες θα ξεκινήσουν στην περιοχή μέσα στο 2017 και το πρώτο γεωτρύπανο θα μπει το 2020 ή το 2021» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.