8 Μαρ 2017

Έκτακτη επιχορήγηση σε 10 ορεινούς δήμους της Ηπείρου

- Γ. Καραϊσκάκη και Κ. Τζουμέρκων οι ωφελούμενοι στο ν. Άρτας
- Πάνος Σκουρλέτης: Προφανώς δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο ένας αγροτικός δήμος σε σχέση με έναν ορεινό ή νησιωτικό δήμο

   Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ορεινών δήμων και των μικρών νησιών με το ποσό των 20 εκ. ευρώ για το 2017. Η κατανομή των ενισχύσεων θα πραγματοποιηθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων και του πληθυσμιακού.
   Η ενίσχυση αυτή, κατ’ ελάχιστο 170.000 ευρώ ανά δήμο, αφορά στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και επενδυτικών δραστηριοτήτων και έργων.
   Από το συνολικό ποσό, θα κατανεμηθεί ποσό ύψους 14,5 εκ. € περίπου, ισόποσα σε κάθε δικαιούχο Δήμο (170.000,00 € κατώτερο όριο) και ποσό ύψους 5,5 εκ. € περίπου, με βάσει τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ.
   Οι πόροι προέρχονται από τα ταμειακά υπόλοιπα των λογαριασμών του φόρου ζύθου, των τελών διαφήμισης και του τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ).
   Στην Ήπειρο οι δήμοι που θα επιχορηγηθούν είναι οι παρακάτω δέκα (10):
- Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη
- Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων
- Δήμος Βορείων Τζουμέρκων
- Δήμος Δωδώνης
- Δήμος Ζαγορίου
- Δήμος Κόνιτσας
- Δήμος Μετσόβου
- Δήμος Πωγωνίου
- Δήμος Σουλίου
- Δήμος Φιλιατών

   Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μικρών νησιών και ορεινών δήμων με 20 εκατομμύρια ευρώ για το 2017, προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, από το ορεινό Παρανέστι Δράμας, το οποίο επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 7 Μαρτίου 2017, κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στους Νομούς Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας.
   Η κατανομή των ενισχύσεων θα πραγματοποιηθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων και του πληθυσμιακού. Η ενίσχυση αυτή, κατ’ ελάχιστο 170.000 ευρώ ανά δήμο, αφορά στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και επενδυτικών δραστηριοτήτων και έργων.
   Μετά από τη συνάντησή του με τη Δήμαρχο Παρανεστίου, Αλίκη Σωτηριάδου, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου:
   «Η παρουσία μου εδώ είναι στο πλαίσιο μιας προσπάθειας άμεσης επικοινωνίας με όσο το δυνατόν περισσότερους Δήμους της χώρας και Περιφέρειες για να συζητήσουμε προβλήματα, πολλά από τα οποία είναι γνωστά, τα έχουμε κληρονομήσει, προκειμένου να βάλουμε κάτω τα πράγματα και να δούμε τι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στο πλαίσιο των σημερινών γνωστών αντιξοοτήτων και προβλημάτων. Δεν ζούμε σε παράλληλο κόσμο, γνωρίζουμε τις παθογένειες, γνωρίζουμε και τα πολύ λίγα μέσα που διαθέτουμε.
   Είναι μέσα στον προγραμματισμό μας να κατηγοριοποιήσουμε τους Δήμους και να δούμε κάθε κατηγορία, κάθε τύπος Δήμου τι προβλήματα αντιμετωπίζει και τι δυνατότητες μπορεί τελικά να έχει. Προφανώς δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο ένας αγροτικός δήμος σε σχέση με έναν ορεινό ή νησιωτικό δήμο. Χρειάζεται άλλου είδους στήριξη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το πληθυσμιακό κριτήριο να είναι μόνο αυτό που θα καθορίζει την κρατική ενίσχυση. Υπάρχουν και ποιοτικά στοιχεία, υπάρχουν πολιτικές στήριξης των μικρών ορεινών, των μειονεκτικών Δήμων ή των νησιωτικών και θα ήθελα με αφορμή αυτή την επισήμανση, στο σημείο αυτό να ανακοινώσω εδώ σήμερα από το δικό σας δήμο μια έκτακτη ενίσχυση προς 85 μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους. Έκτακτη ενίσχυση για το 2017 που θα φτάνει σε ένα ύψος συνολικά 20 εκατομμυρίων ευρώ.
   Ωστόσο, αυτή η αρκετά καλή έκτακτη βοήθεια θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τα επόμενα βήματα, σε ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων τύπων Δήμων. Χρειάζεται δηλαδή μέσα σε αυτές τις αλλαγές που σχεδιάζουμε να δούμε αυτή την αναγκαία κατηγοριοποίηση των Δήμων για να στηρίξουμε την ορεινότητα, για να μην ερημοποιηθούν περιοχές οι οποίες είναι απαραίτητο να ζουν με αξιοπρέπεια, γιατί δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες οι άνθρωποι, οι γυναίκες και οι άντρες των ορεινών και των απομακρυσμένων περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.