14 Φεβ 2017

Δημ. Τζανακόπουλος: Η συμφωνία που διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα - VIDEO

Ο Μητσοτάκης σχεδόν ζήτησε από το Βερολίνο να μην κλείσει η αξιολόγηση και προσπάθησε να πυροδοτήσει πολιτική κρίση

   Οι παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος (ήτοι για την περίοδο από το 2019 και μετά) δεν έχουν βάση, με δεδομένες τις προβλέπεις για την ελληνική οικονομία, τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
   Όπως είπε, η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με αποφασιστικότητα και με την εύλογη προσδοκία ότι θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε ότι αν επιβεβαιωθεί αυτή η εύλογη προσδοκία, είναι πάρα πολύ πιθανό την 20ή Φεβρουαρίου να έχουμε μια θετική εξέλιξη.
   Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο και η ένταξη στο QE που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην πλήρη κανονικότητα, συμπλήρωσε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «η συμφωνία που διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
   Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο Βερολίνο και αντί να βοηθήσει στην εθνική προσπάθεια, επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες για την καθυστέρηση. «Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν διορίζονται από τους δανειστές αλλά εκλέγονται από τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε με νόημα.



Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο

Κυρίες και Κύριοι,
Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με αποφασιστικότητα αλλά και αυτοπεποίθηση, έχοντας την εύλογη προσδοκία ότι η 2η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το συντομότερο δυνατόν.
Κύριος σύμμαχος σε αυτή τη διαπραγματευτική προσπάθεια αποτελεί η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.
Η αναθεώρηση των αποτελεσμάτων για το 2016, που μόλις χθες ανακοίνωσε η Κομισιόν και σήμερα επιβεβαίωσε η  ΕΛΣΤΑΤ, δικαιώνουν τις προβλέψεις μας και αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε οριστικά στην Ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 αναμένεται να φτάσει ακόμα και στο 2% του ΑΕΠ όταν ο στόχος ήταν 0,5% του ΑΕΠ.
Με βάση τα παραπάνω, οι νέες προβλέψεις μηδενίζουν το μικρό δημοσιονομικό κενό για το 2018 και συνεπώς δεν έχει πλέον καμία βάση η συζήτηση που αφορούσε πιθανά μέτρα για την κάλυψη του στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.
Εξάλλου, με δεδομένες αυτές τις προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα  επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, δεν έχουν καμία βάση και οι παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος ήτοι για την περίοδο από το 2019 και μετά.
Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στη διαπραγμάτευση και τα οποία επιβεβαίωσε χθες η Κομισιόν, αναμένεται να επαναλάβει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος κύριος Μοσκοβισί, στην αυριανή του επίσκεψη στην Αθήνα.
Με βάση τα παραπάνω, η σταθερή θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, επιβεβαιώνεται πλήρως.
Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, βεβαίως συνεχίζουν να είναι παράλογες και εμμονικές, όμως και από τη δική του πλευρά το Ταμείο είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψη του τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα.
Και πράγματι τη λαμβάνει υπόψη του καθώς από τις δηλώσεις αξιωματούχων του προκύπτει ότι πλέον, έστω και δειλά, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα. Επιμένει ωστόσο με εμμονή στη θέση του για συγκεκριμένο μίγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αναμένουμε όμως, ότι το ΔΝΤ αναγνωρίζοντας τη νέα πραγματικότητα, θα προχωρήσει σε ρεαλιστικότερες και περισσότερο εποικοδομητικές προσεγγίσεις στο εγγύς μέλλον.
Το ίδιο όμως αναμένουμε και από το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Οι απόψεις του για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία, είναι απλώς μη ρεαλιστικές. Και ως εκ τούτου καθόλα μη εποικοδομητικές. Και αυτό δεν είναι μόνο η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και κάθε σοβαρού οικονομολόγου, ανεξαρτήτως πολιτικής ή θεωρητικής τοποθέτησης.
Προκειμένου λοιπόν να ολοκληρωθεί άμεσα η 2η αξιολόγηση είναι αναγκαίο και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συμβιβαστική στάση, υιοθετώντας ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες θέσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ισχυρά επιχειρήματα αλλά και με ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της.
Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν αλλά και καταφανώς η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην πλήρη κανονικότητα.
Ταυτόχρονα όμως, ενδιαφερόμαστε και διαπραγματευόμαστε και για μια συμφωνία που θα προστατεύει την κοινωνική πλειοψηφία.
Το πώς θα κλείσει επομένως η αξιολόγηση είναι το ίδιο σημαντικό με το πότε θα κλείσει.
Όσοι λοιπόν το τελευταίο διάστημα με δηλώσεις τους δημιουργούν μια εικόνα θρίλερ και τροφοδοτούν την κινδυνολογία, απαιτώντας το άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην ελληνική πλευρά. Αντίθετα, εξυπηρετούν τις παράλογες θέσεις κάποιων εκ των δανειστών.
Η ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά ταυτόχρονα και πλήρη εικόνα των ισορροπιών και των κινήσεων που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά και την κοινωνική πλειοψηφία.
Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά, αρνητικός παράγοντας στην προσπάθεια της Ελλάδας να πετύχει μια θετική για την κοινωνία και την οικονομία συμφωνία, είναι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κύριος Μητσοτάκης, την πιο κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στο Βερολίνο και αντί να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις, όπως θα όφειλε, επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
Χθες, έχασε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει υπευθυνότητα και για άλλη μια φορά υιοθέτησε το σύνολο των θέσεων των πιο ακραίων από τους δανειστές.
Τη στιγμή που το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης αναγνωρίζει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την θετικότερη των προσδοκιών δημοσιονομική πραγματικότητα, ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Σχεδόν ζήτησε από το Βερολίνο να μην κλείσει η αξιολόγηση και προσπάθησε να πυροδοτήσει πολιτική κρίση.
Η στάση του αυτή αποδεικνύει ότι πολιτευόμενος με αποκλειστικό γνώμονα την ιδιοτελή του φιλοδοξία να έρθει στην εξουσία, επιχειρεί να εμπλέξει ένα ξένο κράτος στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε για την αποδοκιμαστέα επί της αρχής στάση του, είναι να του θυμίζουμε διαρκώς ότι οι κυβερνήσεις στις δυτικές δημοκρατίες, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, δεν διορίζονται από τους δανειστές, αλλά εκλέγονται από τον ελληνικό λαό.
Αυτό εξάλλου το γνωρίζουν και ίδιοι οι δανειστές, τους οποίους με ακατανόητη επιμονή προσπαθεί να εξευμενίσει ο κύριος Μητσοτάκης και στους οποίους προσπαθεί να φανεί χρήσιμος.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, με βάση όσα μας είπατε, ψέγοντας όσους θέλουν άρον-άρον να κλείσει η αξιολόγηση, αντιλαμβάνομαι ότι μας προϊδεάζετε πως μπορεί στις 20 Φεβρουαρίου να μην έχουμε κάποιο αποτέλεσμα και η αξιολόγηση να πάει ανοιχτή, εάν η κυβέρνηση αυτό κρίνει σκόπιμο; Να παραμείνει ανοιχτή και τους επόμενους μήνες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον τις επόμενες μέρες επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα θα επιδείξουν εποικοδομητική στάση και έχουμε εύλογες προσδοκίες για κάτι τέτοιο, είναι πάρα πολύ πιθανό την 20η Φεβρουαρίου να έχουμε μια θετική εξέλιξη.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η κυβέρνηση με βάση ποια στοιχεία θα κάνει την όποια συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών; Με τα στοιχεία του ΔΝΤ ή της Κομισιόν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με τα στοιχεία της Κομισιόν.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με δεδομένο ότι η πολιτική διαπραγμάτευση από τον Δεκέμβριο -γιατί σε αυτή τη βάση, απ’ ό,τι φαίνεται, το βάζει η κυβέρνηση, το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια -όπως λέτε- δεν μπορούν πια να δώσουν λύση- δεν έχει δώσει καρπούς, πώς μπορεί η κυβέρνηση να προσδοκά ότι αυτοί που έχουν σκληροπυρηνικές θέσεις, δηλαδή το ΔΝΤ και το Βερολίνο, μέχρι την 20η Μαρτίου θα έχουν κάνει τις υποχωρήσεις και τον αμοιβαίο συμβιβασμό που πρέπει. Διαφορετικά, η κυβέρνηση, εάν επιμείνουν σε παράλογες απαιτήσεις,  είναι διατεθειμένη να χάσει το QE;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόβλημα είναι ζήτημα πολιτικού χαρακτήρα, δεν το λέει η ελληνική κυβέρνηση, το λένε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Δεν έχει κανένα νόημα η συνέχιση σε τεχνικό επίπεδο, όταν δεν έχουν μπει οι βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους θα πρέπει να γίνει η τεχνική συζήτηση, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Η πολιτική διαπραγμάτευση, η οποία διεξάγεται τους τελευταίους δύο μήνες τουλάχιστον, έχει αποδώσει αποτελέσματα, έχει μετατοπίσει συσχετισμούς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτή τη φάση, στην οποία βρισκόμαστε, έχει δημιουργηθεί ένα έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια συμφωνία η οποία θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Και είναι ακριβώς αυτό το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση. Κανένα άλλο σενάριο δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο κύριος Τσακαλώτος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, διαβάζω ακριβώς αυτό που είπε: «Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο. Θέλουμε να κάνουμε και θετικά πράγματα». Ήθελα να σας ρωτήσω εάν η κυβέρνηση σκέπτεται ή εάν επιδιώκει, τουλάχιστον, λύση-πακέτο που να περιλαμβάνει και κάποια αντισταθμιστικά μέτρα. Αυτά τα θετικά που είπε ο κύριος Τσακαλώτος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω τώρα, χωρίς να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, είναι και κρατήστε το, ότι η Συμφωνία την οποία διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά περισσότερο τεχνικά χαρακτηριστικά της Συμφωνίας, καλό είναι να έχουμε λίγο υπομονή.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Δηλαδή, μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον ελληνικό λαό ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου, μείωση των συντάξεων; Μπορείτε να είστε κάθετος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά και προσπαθεί να επιτύχει μία Συμφωνία, η οποία δεν θα περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα.

ΚΑΤΖΟΥ: Υπάρχουν σήμερα δημοσιεύματα -και όλες τις ημέρες- ότι υπάρχουν εσωκομματικές τριβές για το θέμα των μέτρων. Σήμερα η βουλευτής, κυρία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι δεν έχει λευκή επιταγή ο κύριος Τσακαλώτος, για να φέρει νέα μέτρα προς ψήφιση. Τι ακριβώς συμβαίνει; Είναι συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι συμπαγής και ενιαία. Ούτε ο κύριος Τσακαλώτος ούτε κανένας εκ μέρους της κυβέρνησης δεν πολιτεύεται με βάση την οποιαδήποτε λευκή επιταγή. Πολιτευόμαστε στη βάση των συλλογικών κυβερνητικών αποφάσεων και τη συνολική στρατηγική την οποία έχουμε αναλύσει στον ελληνικό λαό πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Στη βάση, λοιπόν, αυτής της εντολής και στη βάση αυτού του στρατηγικού σχεδίου πολιτεύεται το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης. Και σε ό,τι αφορά τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ενιαία.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Επιβεβαιώνετε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι την Παρασκευή η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ενιαία στάση όλων των θεσμών στις Βρυξέλλες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω, ούτε να διαψεύσω. Γίνεται μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία συμβιβαστική Συμφωνία. Αυτό το οποίο μου λέτε είναι πάρα πολύ γενικό. Η στάση όλων πρέπει, και έτσι θα είναι στο εξής, εποικοδομητική, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε τους βασικούς άξονες μίας Συμφωνίας, που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα δημοσιονομικής χαλάρωσης.

ΛΙΑΤΣΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να είναι σαφές, έχετε απορρίψει την πρόταση των θεσμών που περιλαμβάνει μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση από τους θεσμούς.

ΜΑΝΗ: Κάνοντας επίκληση των στοιχείων της Κομισιόν και της ΕΛΣΤΑΤ σήμερα, είπατε ότι δεν θα δεχθεί η κυβέρνηση ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, τέλος πάντων, παράταση της λιτότητας, είπατε ότι επιβεβαιώθηκε η ελληνική θέση «νέα μέτρα ούτε ένα ευρώ». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δεχθεί η κυβέρνηση και μέτρα με ρήτρα ακύρωσης, όπως η μείωση του αφορολόγητου ή ένα «τσίμπημα» στην προσωπική διαφορά με ρήτρα ακύρωσης όμως, όχι νομοθέτηση χωρίς ακύρωση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μάνη, ήμουν, νομίζω, πάρα πολύ σαφής και κατηγορηματικός. Η συμφωνία, την οποία διαπραγματευόμαστε, δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε αυτή τη συμφωνία που περιγράψατε χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα λιτότητας, όπως την είπατε, ποιος είναι το εμπόδιο αυτή τη στιγμή; Είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ή και οι απαιτήσεις του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών ή και οι δύο μαζί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμπόδιο είναι ο οικονομικός ανορθολογισμός από όπου και αν αυτός προέρχεται.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω: Αφού, όπως λέτε, η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει ούτε νέα μέτρα, ούτε περισσότερη λιτότητα, να μας σχολιάσετε, με βάση αυτό που λέτε, τη χθεσινή αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι και για λόγους διαπραγματευτικούς ο Πρωθυπουργός είπε πως δεν θα έχουμε ούτε ένα μέτρο, με βάση το πλαίσιο της νέας συμφωνίας, γιατί αν από την αρχή πεις κάτι, μετά θα πρέπει, ενδεχομένως, να ενδώσεις. Αλλά, για λόγους διαπραγματευτικούς, ανάμεσα σε αυτό που λέτε και σε αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών, νομίζω, αν δεν κάνω λάθος, ότι υπάρχει μια απόσταση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόσταση. Στη διαπραγμάτευση, άλλες φορές κερδίζεις, άλλες φορές χάνεις, άλλες φορές συμβιβάζεσαι, άλλες φορές καταφέρνεις να βρεις μια λύση, η οποία είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτά τα οποία επεδίωκες.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Για την κυβέρνηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να υπάρξει μια λύση και το θέμα του QE; Δηλαδή, αν υπάρξει μια συμφωνία…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά, κυρία Καλογεροπούλου, ναι.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτό που διαπραγματεύεστε σήμερα Τρίτη, στις 2 το μεσημέρι, είναι διαφορετικό από αυτό που σας έθεσαν οι θεσμοί την Παρασκευή το απόγευμα στις Βρυξέλλες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την Παρασκευή το απόγευμα στις Βρυξέλλες έγινε μια συζήτηση, η οποία αφορούσε, κατά κύριο λόγο, το base line σενάριο, δηλαδή τις βασικές προβλέψεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσει η τεχνική συζήτηση, έτσι ώστε να βρεθεί μια συμφωνία. Η συζήτηση αυτή προχωρά και φαίνεται ότι τα νέα στοιχεία αναδιαμορφώνουν την πραγματικότητα και δημιουργούν δυνατότητες για μια συμβιβαστική λύση εντός των χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία έχουμε από την αρχή θέσει. Αυτή είναι η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης και πάνω σε αυτό το σενάριο εργάζεται.

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια ερώτηση που δεν έχει σχέση με την αξιολόγηση: Εάν σας βρίσκει σύμφωνο η απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση Εnerga Hellas Power, όπου οι περισσότεροι ένοχοι αφέθηκαν ελεύθεροι και πώς κρίνετε το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο αρνήθηκε να εισπράξει ποσά ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο ενός διακανονισμού των εμπλεκόμενων, με το αιτιολογικό ότι υπέβαλαν εκπρόθεσμα το αίτημα αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω διαβάσει το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου. Πώς θα ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο; Όταν θα το έχουμε στα χέρια μας, θα έχουμε τη δυνατότητα και να το σχολιάσουμε. Από εκεί και πέρα, η ελληνική Δικαιοσύνη και το ποινικό της Τμήμα, όταν αποφασίζει, αποφασίζει δεσμευτικά και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις αποφάσεις της.

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένη με την εκκίνηση μιας συζήτησης ενδεχομένως σε τεχνικό επίπεδο και ίσως στο παρασκήνιο ή ζητά άμεση συγκεκριμενοποίηση και υλοποίησή τους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν οριστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμενοποιηθούν οι αντίστοιχες ημερομηνίες, τότε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορούν να υπολογιστούν, καθώς είναι μια απλή εξίσωση με έναν άγνωστο. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τον τεχνικό τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η αξιολόγηση, γι΄ αυτά είναι υπεύθυνος ο κ. Τσακαλώτος και η διαπραγματευτική τεχνική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας ρωτήσω λίγο διαφορετικά το ίδιο ερώτημα όμως: Είναι για την κυβέρνηση μέτρο λιτότητας η έστω και λίγο μείωση του αφορολόγητου ποσού ή η μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα από την αρχή ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπω σε καμία τεχνική λεπτομέρεια. Κρατείστε την αποστροφή μου ότι η συμφωνία, την οποία διαπραγματευόμαστε και την οποία επιδιώκουμε, δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας.

ΜΑΝΗ: Από όσα μας είπατε και από αυτή την επισήμανση που κάνατε για πολλοστή φορά τώρα, να καταλάβω ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την άποψη του κ. Χουλιαράκη «καλύτερα μια χειρότερη συμφωνία τώρα, παρά μια καλύτερη αργότερα».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Χουλιαράκης ποτέ δεν δήλωσε κάτι τέτοιο. Ο κ. Χουλιαράκης είπε «καλύτερα μια καλή συμφωνία τώρα από μία καλύτερη αργότερα». Είμαστε στην ίδια απολύτως γραμμή. Η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει τεθεί ένα θέμα με τα «τριαμισάρια», τα πρωτογενή πλεονάσματα, αν δεν κάνω λάθος και από τον ίδιο τον κ. Τσακαλώτο με επιστολή του προς τους θεσμούς. Θα ζητήσετε να αλλάξει αυτή η βάση της συζήτησης, δηλαδή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δει εσείς τέτοια επιστολή, κύριε Μακρυγιάννη;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Από πληροφορίες, κύριε Εκπρόσωπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σχολιάζω πληροφορίες, κύριε Μακρυγιάννη.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει plan B στην περίπτωση που ο στόχος του «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα» δεν επιτευχθεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά με μοναδικό σενάριο την ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, της δεύτερης αξιολόγησης στο πλαίσιο και με βάση τις αρχές τις οποίες σας περιέγραψα.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, εάν κατά τη γνώμη σας στελέχη της κυβέρνησης ή και του κόμματος που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πού μπορεί να οδηγήσει ένας συμβιβασμός για μια αναγκαία συμφωνία, όπως για παράδειγμα ο κ. Σκουρλέτης, που είπε ότι μια συμφωνία θα έχει πολιτικό κόστος. Αν όλοι όσοι εκφράζουν το φόβο ή την ανησυχία για νέα μέτρα κινούνται εκτός πραγματικότητας ή δεν ξέρουν ότι θα έρθει μια συμφωνία χωρίς κανένα νέο μέτρο λιτότητας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια διαπραγμάτευση όπου υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, όπου έχουν εκφραστεί διαφορετικές πολιτικές θέσεις εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων, όλοι έχουν φυσικά το δικαίωμα να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για έναν πιθανό συμβιβασμό. Από εκεί και πέρα, η πολιτική στάση του καθενός θα καθοριστεί όταν θα έρθει η τελική συμφωνία για την οποία, όπως σας είπα με πολύ μεγάλη σαφήνεια, η κυβέρνηση εργάζεται πάρα πολύ σκληρά.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Περιμένετε κάποια πρόταση από τον κ. Μοσκοβισί αύριο ή θα δώσετε κάποια απάντηση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στον κ. Μοσκοβισί αύριο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντηση να δώσουμε, σε τι ακριβώς;

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Σε σχέση με το base line σενάριο που είπατε ότι σας προτάθηκε την Παρασκευή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα ότι μας προτάθηκε base line σενάριο. Σας είπα ότι συζητήθηκε το base line σενάριο. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και δουλεύουμε στην κατεύθυνση για μια συμφωνία στη βάση των αρχών, τις οποίες σας περιέγραψα.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε σήμερα σε κάποια στιγμή ότι τα νέα στοιχεία που υπάρχουν αναδιαμορφώνουν την πραγματικότητα. Και από τις πολλές φορές που επαναλάβατε ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα, απλώς ξέρω ότι δεν μπορείτε να μπείτε σε τεχνικές λεπτομέρειες, υπάρχει κάτι που σας κάνε πιο αισιόδοξο σε σχέση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Αντζολέτο, είπα με πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι διαπραγματευόμαστε μια συμφωνία, η οποία δεν θα περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα. Νομίζω ότι είμαι σαφής.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Επανέρχομαι στον κ. Μοσκοβισί. Αναμένετε κάποια πρόταση, κάποια γεφύρωση, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές;


ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αναμένουμε μια εποικοδομητική συζήτηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.