24 Φεβ 2017

Με 64 τζαμάλες στις γειτονιές και Κούλουμα στα Λιθαρίτσια τα Γιάννενα γιορτάζουν τις Απόκριες

Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της καθαρτήριας φωτιάς που έχει τη δύναμη να διώχνει το κακό

   Με τις τζαμάλες που θα ανάψουν την Κυριακή στις γειτονιές της πόλης και στα χωριά, και τα Κούλουμα την Καθαρή Δευτέρα στο Πάρκο Λιθαρίτσια, οι γιαννιώτες και οι επισκέπτες της περιοχής, γιορτάζουν τις Απόκριες.
   Η παραδοσιακή τζαμάλα είναι και φέτος το κέντρο της γιορτής της Αποκριάς σε κάθε γειτονιά του Δήμου Ιωνανιτών. Οι Σύλλογοι, με τη στήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, θα ανάψουν 64 τζαμάλες, αναβιώνοντας το πατροπαράδοτο γιαννιώτικο έθιμο. Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της καθαρτήριας φωτιάς που έχει τη δύναμη να διώχνει το κακό.
   Γύρω από τις θεόρατες φλόγες της τζαμάλας, στήνεται το γλέντι κι ο χορός, από το απόγευμα της Κυριακής, με άφθονο κρασί και ηπειρωτικά εδέσματα, μέχρι τα χαράματα της Καθαρο-Δευτέρας που βγαίνει το καζάνι με τη φασολάδα.


   Ο Δήμος και η Τροχαία, παρακαλούν τους πολίτες να συμβάλουν ώστε να μην υπάρξουν κυκλοφοριακά προβλήματα την Κυριακή. Να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους στις περιοχές που ανάβουν οι τζαμάλες και να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο τους για τις μετακινήσεις από γειτονιά σε γειτονιά.


   Την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο, καλούν όλους τους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες της πόλης, να γιορτάσουν τα Κούλουμα στο Πάρκο Λιθαρίτσια, με χορό και μουσική και με νηστίσιμα εδέσματα και κρασί που θα προσφέρονται σε όλους από τις 12 το μεσημέρι και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.