1 Φεβ 2017

Από σήμερα οι αιτήσεις και στα ΚΕΠ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - Ενίσχυση σε πάνω από 270.000 νοικοκυριά

- Όλγα Γεροβασίλη: Βοήθεια στα ΚΕΠ από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
- Έως 700.000 οι ωφελούμενοι
- Ο τριπλός στόχος του Προγράμματος

   Από σήμερα, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017, ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για δεύτερη φορά στο Δήμο Αρταίων (μετά την πρώτη και πανελλαδική πιλοτική εφαρμογή του το περασμένο καλοκαίρι).
  Το πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους και απευθύνεται σε νοικοκυριά (μονοπρόσωπα ή πολυπρόσωπα), που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και αστέγους. Υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν πάνω από 270.000 νοικοκυριά, έως 700.000 πολίτες.
   Αρχικά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα Κ.Ε.Π (Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π). είχε γνωστοποιήσει ότι τα ΚΕΠ δεν θα εξυπηρετούν τους αιτούντες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επικαλούμενοι αδυναμία, λόγω μη εκπαίδευσής τους στην υποβολή των αιτήσεων. Όμως, τελικάν οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται και από τα ΚΕΠ, καθώς η χθεσινή συνάντηση μεταξύ της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, με την Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π, παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, είχε θετική έκβαση.
   Οι δύο Υπουργοί τόνισαν τη σημασία του προγράμματος για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που το έχει ανάγκη, ζητώντας από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα ΚΕΠ να στηρίξουν αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.
   «Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας έχουν μεγάλη ανάγκη το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και είναι καθήκον μας να κάνουμε τα αυτονόητα και να τους στηρίξουμε. Ο δημόσιος τομέας δούλεψε με αυτοθυσία για να εξασφαλιστούν σήμερα τα 750 εκατομμύρια ευρώ, για τη στήριξη των αδύναμων, οικονομικά, συμπολιτών μας», δήλωσε η κ. Όλγα Γεροβασίλη.
   Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αφού ανέφερε πως αντιλαμβάνεται τον φόρτο εργασίας που έχουν αναλάβει οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, τόνισε πως τους πρώτους μήνες εφαρμογής του προγράμματος, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα διαδραματίσει υποβοηθητικό ρόλο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα της όλης διαδικασίας. «Δεν μπορώ να φανταστώ τα Κ.Ε.Π. να μένουν έξω από αυτό το μεγάλο εγχείρημα», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.
   «Τα Κ.Ε.Π. είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση των συμπολιτών μας. Οι ανάγκες διευρύνονται και για αυτό το λόγο επεξεργαζόμαστε προτάσεις για την αναβάθμισή της υλικοτεχνικής υποδομής και του ανθρώπινου δυναμικού των ΚΕΠ», συμπλήρωσε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
   Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, απευθυνόμενη προς τους εκπροσώπους της Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π, είπε πως «χωρίς την βοήθεια των ΚΕΠ δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση και είμαι ευγνώμων που με έχετε βοηθήσει μέχρι στιγμής, αλλά δεν θέλω να μείνετε έξω από αυτή την ιστορική στιγμή».
   Πρόσθεσε μάλιστα πως «ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί την εφαρμογή αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος» και πως «ένας ολόκληρος κόσμος αγωνιά για το επίδομα και θέλω να στηρίξετε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».
   Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Κ.Ε.Π., αφού υποστήριξαν πως αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δήλωσαν πως θα ξεκινήσουν να δέχονται αιτήσεις από αύριο, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, και να εξυπηρετούν τους ενδιαφερόμενους που θα φτάσουν στα Κ.Ε.Π. Οι ενδιαφερόμενοι θα εξυπηρετούνται επίσης και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα https://keaprogram.gr, καθώς και από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.
   Το ραντεβού ανάμεσα στις δύο πλευρές ανανεώθηκε για το τέλος της τρίτης ημέρας εφαρμογής του προγράμματος, την ερχόμενη Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και να επανεκτιμηθεί ο καταμερισμός εργασίας σχετικά με τις αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
   Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξέδωσε χθες εγκύκλιο με συγκεκριμένες οδηγίες προς τα Κ.Ε.Π., για την εξυπηρέτηση όσων καταθέσουν αίτηση για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
   Το κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό που θα αποδειχθεί ότι δικαιούται οικονομικής στήριξης, θα λαμβάνει το ποσό των 200 ευρώ το μήνα. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.
   Για να επιλεχθεί κάποιος ως δικαιούχος στο πρόγραμμα θα πρέπει τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης, να μην έχει εισόδημα άνω των 1.200 ευρώ, συνολικά. Αντίστοιχα, νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα προστατευόμενο μέλος, θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα εάν έχει έως 1.800 ευρώ εξαμηνιαίο εισόδημα, ενώ νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη θα δικαιούται να έχει λάβει εισόδημα έως 2.100 ευρώ, κατά το τελευταίο εξάμηνο. Επίσης, νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη δικαιούται εισοδήματος έως 2.400 ευρώ, νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη θα μπορεί να έχει εισόδημα έως 2.700 ευρώ και εν κατακλείδι νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, εξαμηνιαίο εισόδημα έως 3.000 ευρώ.
   Το ΚΕΑ συνδυάζει την εισοδηματική ενίσχυση με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά όπως  δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων για τον δικαιούχο και τα μέλη της οικογένειάς του,, πρόσβαση στις κρατικές δομές κατά της φτώχειας (κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία κ.τ.λ.), πρόσβαση στο ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους), κοινωνικό τιμολόγιο για ηλεκτρική ενέργεια, κοινωνικό τιμολόγιο για ύδρευση, πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς. Επίσης, το 10% των ωφελούμενων, δεσμεύονται οι υπηρεσίες πρόνοιας ότι θα πρέπει να βρουν εργασία, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, κατά το 12άμηνο που θα καταβάλλεται το επίδομα.
   Τα έγγραφα που απαιτούνται για την υποβολή αίτησης είναι ο αριθμός ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα. Σε περίπτωση που οι αιτούντες επιλέξουν να υποβάλουν την αίτηση μέσω δήμων ή ΚΕΠ, πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν υπογεγραμμένο (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) το έντυπο συναίνεσης με το οποίο δηλώνουν ότι συναινούν στις διασταυρώσεις των στοιχείων όλων των ενήλικων μελών του νοικοκυριού. Το έντυπο συναίνεσης είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του προγράμματος.    Οι ενδιαφερόμενοι, αν χρειαστεί να υποβάλλουν σχετικά δικαιολογητικά, θα πρέπει να το πράξουν στο δήμο της περιοχής όπου ζουν. Μετά την ολοκλήρωση συμπλήρωσης της αίτησης και σε περίπτωση που προκύψει αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων στοιχειών και του αποτελέσματος των διασταυρώσεων, ο αιτών υποχρεούται να προσκομίσει αποκλειστικά στον Δήμο διαμονής του τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία αναγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αίτησης. Για τον Δήμο Αρταίων αποκλειστικά στην υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας, καθημερινά από 08:00-13:00, με σειρά προτεραιότητας.

 Τριπλός στόχος
   Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής, κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
   Ο στόχος του είναι τριπλός. Να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά, να διασυνδέσει τους ανθρώπους τους με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και να τους συνδέσει και με την αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, το 10% των άνεργων δικαιούχων θα εντάσσεται σε προγράμματα απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.