11 Φεβ 2017

Αύριο η «Πίτα του Ηπειρώτη 2017», αφιερωμένη στα Ηπειρωτόπουλα της ξενιτειάς

- Μετά από 4 χρόνια, απευθείας δορυφορική μετάδοση από την ERT World, για να φτάσει σε όλους τους απόδημους Ηπειρώτες
- 80 χορευτικοί όμιλοι, 2.500 χορευτές, κορυφαία ηπειρώτικα κλαρίνα και τραγουδιστές
- Επίδειξη και προσφορά ηπειρώτικης γαστρονομίας από την Ελληνική Εταιρεία των Αρχιμαγείρων

   Από τη μια μεριά, Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος είναι η κορυφαία αποδημική ηπειρώτικη οργάνωσης
   Από την άλλη, η «Πίτα του Ηπειρώτη», είναι το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα στην Ελλάδα, η κορυφαία συνάντηση Αποδήμων κάθε χρόνο στην Αθήνα και φέτος είναι αφιερωμένη στα Ηπειρωτόπουλα της ξενιτειάς.
   Λογικό ήταν, λοιπόν, η Πανηπειρωτική να ζητήσει από την ΕΡΤ να μεταδώσει και πάλι, μετά από 4 χρόνια, σε απευθείας μετάδοση, δορυφορικά τη "Πίτα του Ηπειρώτη 2017". Το αίτημα έγινε δεκτό κι έτσι, με τη βοήθεια και του Ηπειρώτη Διευθυντή Προγράμματος της ΕΡΤ, Γιώργου Σούλα, η εικόνα θα φτάσει, μέσω της ERT World, σε όλους τους απόδημους Ηπειρώτες, σε όλα τα μέρη της γης
   Η "Πίτα του Ηπειρώτη 2017" θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή 12 Ιανουαρίου, μετά τις 10 το πρωί, με ελεύθερη είσοδο, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Φάληρο και η μετάδοση από την ERT World θα αρχίσει στις 10:35 πρωινή ώρα Ελλάδος και θα ολοκληρωθεί στις 2:00 το μεσημέρι.
   Πρόκειται για το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα στην Ελλάδα, την κορυφαία συνάντηση Αποδήμων, που γίνεται κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, στην Αθήνα. Μαζί και παράλληλα, η Ελληνική Εταιρεία των Αρχιμαγείρων, θα επιδείξουν και προσφέρουν στους παρευρισκόμενους ηπειρώτικη γαστρονομία.
   Με τη συμμετοχή ογδόντα και πλέον χορευτικών ομίλων, με πάνω από 2.500 χορευτές, πλήθους κομπανιών, χορωδίας και πολυφωνικού ομίλου, η εκδήλωση αποτελεί ένα πλουσιότατο γιορταστικό πολυθέαμα.
   Μια άγρα από τα σημαντικότερα Ηπειρώτικα τραγούδια της ξενιτιάς συνθέτουν το πλουσιότατο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της «Πίτας του Ηπειρώτη».
   Με σολίστ τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, οι Ηπειρώτικες κομπανίες των, Νίκου Φιλιππίδη, Ναπολέοντα Δάμου, Θοδωρή Γεωργόπουλου, «Λαλητάδες», Λευτέρη Γκιώκα, Τάσου Μαγκλάρα, και Σταύρου Λότση θα συνοδεύσουν τους τραγουδιστές, Αντώνη Κυρίτση, Σάββα Σιάτρα, Γιάννη Καψάλη, Κώστα Μήτση, Λευκοθέα Φιλιππίδη, Δημήτρη Τζουμερκιώτη, Νίκο Καλαμίδα, Μιχάλη Ζάμπα, Χρήστο Πότση, Θωμά Κυρίτση, Λευτέρη Κωνσταντίνου, Mατίνα Τζήκα, Δημήτρη Τσίπρα και Αδελφούς Κόντη.
   Η Παραδοσιακή Χορωδία και το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Π.Σ.Ε., συμμετέχουν στο μουσικό πρόγραμμα που, διανθισμένο από ιστορικό και ποιητικό αναλόγιο, του Ηπειρώτη λαογράφου και συγγραφέα Χρήστου Τούμπουρου, παρουσιάζει η Ηπειρώτισσα δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου, σε σκηνοθεσία του Νίκου Παπακώστα.
   Ξεχωριστή στιγμή κι αλλιώτικη νότα αποτελούν οι «Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο», που εδώ και επτά χρόνια ενσωματώθηκαν στην «Πίτα του Ηπειρώτη», αναδεικνύοντας τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με άλλες περιφέρειες και αποδήμους. Φέτος οι Ηπειρώτες, καλωσορίζουν τους Θεσσαλούς και την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής "Η Πανθεσσαλική Στέγη", που με πάνω από διακόσιους χορευτές θα ξεσηκώσουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τους γεμάτους παλμό και ένταση Θεσσαλικούς χορούς.
   Στην κορύφωση της γιορτής, οι θεατές γίνονται πρωταγωνιστές, χορεύοντας στον ίδιο, μεγάλο κύκλο των Ηπειρώτικων χορών…

 *Ένα video του Ηπειρώτη μουσουργού και σκηνοθέτη Νίκου Παπακώστα για τα 80 χρόνια της Πανηπειρωτικής και τα 35 χρόνια της Πίτας του Ηπειρώτη, με μουσική επένδυση από ζωντανές ηχογραφήσεις της Ηπειρώτικης κομπανίας των ''Λαλητάδων'', ενός από τα σπουδαιότερα παραδοσιακά μουσικά σχήματα.
   Συμμετέχουν και μιλούν σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, για τη Πανηπειρωτική αποδημική συνάντηση-θεσμός, τη Πίτα του Ηπειρώτη και τα 80 χρόνια λειτουργίας και δράσης της κορυφαίας αποδημικής ηπειρώτικης οργάνωσης, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.