24 Ιαν 2017

Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει σε ΝΔ και Μητσοτάκη - Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά τους, για τη μη στήριξη της 13ης σύνταξης

- Μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά 20%
- «Η Ελλάδα κερδίζει», γράφει ο γερμανικός Τύπος
- «Με συγκεκριμένες θέσεις η Αθήνα στο Eurogroup» - «Δεν νομοθετούνται εκ των προτέρων μέτρα»

   Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποφάσισε το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
   Σύμφωνα με τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ σημειώνει ότι η τελική επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων (διαβάστε αναλυτικά "O ESM αποφάσισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος - Ρέγκλινγκ: Σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητάς του").

 «Η Ελλάδα κερδίζει», γράφει ο γερμανικός Τύπος
   Ο γερμανικός τύπος καταγράφει το πράσινο φως της ευρωζώνης στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
   «Η Ελλάδα κερδίζει» επιγράφεται σύντομο ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, που σημειώνει ότι «μετά την αντιπαράθεση για το δώρο Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους η Αθήνα παίρνει τελικά τις διευκολύνσεις για το χρέος. Τη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σχετικά μέτρα. Έτσι, εκλείπει πλέον ένα σημείο τριβής ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη.
   «Διευκολύνσεις για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος στο σχετικό ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine.
 
  Μαξίμου: Εξανεμίζεται και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη
   Όπως τονίζει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:
   Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
   «Σε αντίθεση με τις προσδοκίες αλλά και την ακατάσχετη καταστροφολογία τους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060.
      1) Ανταλλαγή ομολόγων
      2) Swaps Επιτοκίων
      3) Προσαρμογή χρηματοδότησης
   Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προ ενός μηνός αρνήθηκε τη στήριξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μετά τις αντιδράσεις από τους πλέον ακραίους κύκλους των δανειστών, αν και αρχικά είχε δηλώσει επισήμως πως θα την ψηφίσει, είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.
   Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η «μονομερής ενέργεια» της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία βέβαια νωρίτερα χλεύαζε ως ήσσονος σημασίας. Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά.
   Αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε». 


«Με συγκεκριμένες θέσεις η Αθήνα στη συνεδρίαση του Eurogroup» - «Καλό σημείο εκκίνησης η επιστολή», λένε οι Βρυξέλλες
   Στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης στρέφει το βλέμμα της πλέον η Αθήνα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να είναι έτοιμη η συνολική πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, την οποία θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών. «Η κυβέρνηση, μέσω της επιστολής του Ευ. Τσακαλώτου, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σ' όλα τα εκκρεμή ζητήματα», υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
   Καλό σημείο εκκίνησης χαρακτήρισαν πηγές των Βρυξελλών την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία.
   Αναφερόμενες στο αποτέλεσμα της συνάντησης της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός, οι ίδιες πηγές –τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ- τόνισαν ότι επιβεβαιώνεται η ανάγκη συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι την Πέμπτη που συνεδριάζει το Εurogroup. «Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει δει την επιστολή Τσακαλώτου, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενό της καθώς, όπως είπε, τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν στο Εurogroup.

  «Δεν νομοθετούνται εκ των προτέρων μέτρα»
   Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης που επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα για το 2019 και μετά, είναι μία συμφωνία-πακέτο για τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε χθες ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του αφορολόγητου.
   Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο Ευ, Τσακαλώτος, «είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων, τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως όπως έχω επίσης δημοσίως και επανειλημμένως πει, θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν» σημειώνει. Πρόκειται για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, όπως τον περιέγραψε πρόσφατα και ο Δ. Τζανακόπουλος, μηχανισμός του οποίου η ενεργοποίηση δεν θα χρειαστεί, όπως εκτιμάει η ελληνική κυβέρνηση. Σε περίπτωση συμφωνίας, αναμένεται να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις επιτρέποντας στο Eurogroup της Πέμπτης να αποφασίσει την επανεκκίνηση των συζητήσεων με την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, με την προοπτική να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff-levelagreement) πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
   Αλλά, «έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί πρόοδος στο Eurogroup», αναγνωρίζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, που βρίσκει εξάλλου την ευκαιρία να σημειώσει ότι μόνο η εγχώρια αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος του εγχώριου Τύπου αποδίδουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τους αργούς ρυθμούς προόδου, ουδείς άλλος δηλαδή.
   Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ζήτησε να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας και να μην έχουν ορισμένοι διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις. Ξεκαθάρισε μάλιστα, πως προτεραιότητα σ’ αυτή τη φάση είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και όχι ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Είναι φυσιολογικό να ζητάμε η Ελλάδα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, αλλά μόνο τις δεσμεύσεις της. Όχι διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις», στέλνοντας μήνυμα στους ακραίους «παίχτες» της διαπραγμάτευσης (σ.σ.: διαβάστε παρακάτω τις απαιτήσεις του ΔΝΤ).

  Κομισιόν: Τεχνικές λύσεις υπάρχουν
   Πλέον, όπως σημειώνει σε αναλυτικό της ρεπορτάζ η «Αυγή», κανένας δεν εκπλήσσεται από την προσήλωση της Επιτροπής στην προώθηση των ελληνικών θέσεων, γεγονός που βοήθησε πολλάκις τελευταία την Ελλάδα. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως η Επιτροπή αντιλαμβάνεται την «ευαισθησία» που χαρακτηρίζει ορισμένα από τα αιτήματα του ΔΝΤ, καθιστώντας πολιτικά αδύνατο να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά. Αποτέλεσμα αυτής της προσήλωσης είναι οι θεσμοί, που άλλοτε μιλούσαν με «μια φωνή», να είναι τώρα διαιρεμένοι σε στρατόπεδα. Ως εκ τούτου, μιλώντας στην «Αυγή», Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμιζε πως όλες οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην επίτευξη κοινής θέσης μεταξύ των θεσμών, ενώ με ελαφρώς σκωπτική διάθεση άφηνε να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης ασκείται αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή. Όπως όλα δείχνουν, η απάντηση της Επιτροπής είναι πως το αδιέξοδο είναι μόνο φαινομενικό και πως τεχνικές λύσεις υπάρχουν εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση.
   Συγκεκριμένα, κοινοτική πηγή σημείωνε στην «Αυγή» πως σε αντίστοιχο αδιέξοδο πέρυσι συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ η λύση του αυτόματου κόφτη δαπανών για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 και το 2018 και πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε ναι γίνει και τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε στενή επαφή προκειμένου να παρουσιάσουν εγκαίρως, για το καθοριστικής σημασίας Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, μια πρόταση που θα θέτει τη βάση για μια συμφωνία με το ΔΝΤ.

  Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ
   Στις Βρυξέλλες, η προφανής απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων που προκαλεί το αδιέξοδο είναι τα μέτρα που θα χρειαστεί η Ελλάδα για να πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Ωστόσο, αυτό που αναπόφευκτα συζητείται στους διαδρόμους είναι εάν το ΔΝΤ θέλει -και αν μπορεί μετά και την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ- τελικά να συμμετάσχει ή εάν έχει αποφασίσει πως θα αποχωρήσει. Το ΔΝΤ επί της ουσίας ζητάει από την ελληνική πλευρά να νομοθετήσει από τώρα μέτρα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν μόνο εφόσον δεν επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι. Επιπλέον, απορρίπτει, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, τον δημοσιονομικό κόφτη ως μέτρο μη αξιόπιστο που δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας. Η ίδια πηγή σημείωνε πως το νούμερο των 4,3 δισ. που ακούγεται ως ύψος των μέτρων που ζητά το Ταμείο δεν είναι ακριβές και πως μπορεί να μειωθεί προκειμένου να βρεθεί μια συμφωνία. Επιπλέον, η ίδια πηγή διαβεβαιώνει πως, εφόσον όλες οι πλευρές σεβαστούν τα συμφωνημένα σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το 2018 θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

  Η πρόταση για τα πλεονάσματα, ο ESM και η ποσοτική χαλάρωση
   Ο Ευ. Τσακαλώτος, στην ίδια συνέντευξη, επιχειρηματολογεί γιατί η μία ποσοστιαία μονάδα από το πλεόνασμα 3,5% πρέπει να διατεθεί για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών και των φόρων. Μεταξύ των άλλων επιχειρημάτων είναι και η μείωση της ανεργίας, με την οποία «ίσως "γελάσει και το χειλάκι" του κ. Τόμσεν, ο οποίος προέβλεψε, προσφάτως, ότι στην Ελλάδα η πτώση της ανεργίας θα συμπέσει με την περίοδο που ο Αντετοκούμπο θα γίνει παππούς!», αναφέρει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πάντως ότι δεν έχει πειστεί πλήρως «ότι οι συζητήσεις που γίνονται, πηγάζουν, πάντα, από την εγκυρότητα των οικονομικών επιχειρημάτων».
   Στη συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο του ESM, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρεμβαίνει σημειώνοντας ότι «ως Ευρωπαίο, η θέση ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να λύνουν τα ευρωπαϊκά προβλήματα με βρίσκει σύμφωνο». Ταυτόχρονα όμως με το ρόλο που θα παίζει ο ESM, «χρειαζόμαστε και την Κομισιόν», συμπληρώνει.
   Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ειδικότερα, αναγνωρίζει ότι «οι Γερμανοί δεν το βλέπουν με καλό μάτι», από την άλλη όμως, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει κανένα λόγο να μη βοηθήσει να μπει η Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα. Άρα, είναι λογικό να περιμένουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, τη γρήγορη ένταξή μας στο πρόγραμμα, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», το οποίο όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει «και την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα είναι άμεσα συσχετισμένα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, των οποίων η υλοποίηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.