11 Ιαν 2017

Αναγγελία παγετού από τον ΕΛΓΑ σε όλο το νομό Άρτας

Μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου οι δηλώσεις ζημίας

   Για παγετό σε όλο το νομό Άρτας έγινε αναγγελία από τον ΕΛΓΑ, με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου και, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων, δηλώσεις ζημίας από τον παγετό που προκλήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2017 μπορούν να υποβάλλονται στους ανταποκριτές του ΟΓΑ στο Δήμο Αρταίων έως τις 25 Ιανουαρίου 2017.
   Την είδηση της αναγγελίας παγετού μετέφερε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας –Φιλιππιάδας Νικόλαος Γκίζας, καθώς ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων Σωτήρης Χήρας -που για δεύτερη κατά σειρά ημέρα- αναμένονταν να βρεθεί στο νομό, ελέγχοντας από κοντά την έκταση και την ένταση του παγετού, δεν το κατόρθωσε λόγω του εκτεταμένου παγετού στο οδικό δίκτυο Ιωαννίνων – Άρτας, γεγονός που τον ανάγκασε να επιστρέψει από το μέσον της διαδρομής.
   Την επίσκεψη ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων Σωτήρης Χήρας ανέβαλε για σήμερα, ωστόσο κοινοποίησε την αναγγελία παγετού με την υπενθύμιση ότι σε διάστημα 15 ημερολογιακών ημερών οι παραγωγοί πρέπει να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις ζημιάς.
   Ο Πρόεδρος του ΑΣΑ-Φ Νικόλαος Γκίζας υπογράμμισε πως υπάρχει παραγωγή στα δέντρα εκτιμώμενη περί τους 50.000 με 60.000 τόνους μέρλιν και σαλουστιάνα και κοινά, ελάχιστες ποσότητες μανταρινιών, με την εικόνα να δείχνει πρόκληση ζημιάς, όμως εκείνο που αναμένεται για να ελεγχθεί το μέγεθος επί της ουσίας, είναι οι προβλεπόμενες μέχρι το Σαββατοκύριακο βροχές.
   Στο μεταξύ εκείνο που εντόνως προβληματίζει τους παραγωγούς -και που χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανές για την περιοχή- είναι η πολυήμερη διάρκεια συνεχόμενων παγετών που σημειώνονται με την έναρξη του νέου έτους, όπως και η πολύωρη παραμονή του θερμόμετρου σε χαμηλές αρνητικές θερμοκρασίες.
   Ο κ. Γκίζας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να ευχηθούμε καλή χρονιά με υγεία σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους και σε όλο τον κόσμο. Όμως το 2017 με την έναρξή του μας έδειξε και μας έτριξε τα δόντια του για τα καλά, με παρατεταμένους ισχυρούς παγετούς. Ούτε στην περιοχή μας ξεφύγαμε από τα προβλήματα που έπληξαν όλη την επικράτεια, όμως μπορούμε να πούμε ότι ήταν κάπως πιο εξασθενημένα στην περιοχή μας. Ενδεχομένως όπως λένε οι πιο ειδικοί από μένα η Πίνδος να μας φύλαξε όσον αφορά την ένταση του παγετού. Τις τελευταίες ημέρες όμως δυστυχώς παρακολουθούμε το φαινόμενο του παγετού που είναι παρατεταμένο. Μπορεί να μην έφτασε σε μεγάλη ένταση όπως δηλαδή να δούμε το θερμόμετρο στους -10 βαθμούς, έφτασε σε αρκετές περιοχές στους -6, -7 και σε ορισμένες περιπτώσεις στους -8, αλλά η χρονική διάρκεια είναι αυτή η οποία μας προβληματίζει. Περιμένουμε το Σαββατοκύριακο που λέει η Μετεωρολογία ότι θα υπάρξουν κάποιες βροχοπτώσεις για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς. Όσον αφορά τις δηλώσεις ζημίας που γίνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους Δήμους, όπως ενημερώθηκα σήμερα το πρωί από τον προϊστάμενος του ΕΛΓΑ, κ. Σωτήρη Χήρα έχει γίνει αναγγελία για όλο το νομό με χθεσινή ημερομηνία, δηλαδή 9 Ιανουαρίου, οπότε μέχρι τις 24 Ιανουαρίου μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί δήλωση ζημίας. Απαραίτητο είναι να υπάρχει η δήλωση του ΟΣΔΕ και να φαίνονται τα αγροτεμάχια που θα δηλωθούν στον ΕΛΓΑ καταγεγραμμένα και στο ΟΣΔΕ».

  Ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο
   Για την ανησυχία των παραγωγών ως προς την πρόκληση ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο, ο κ. Γκίζας επισήμανε: «Ευελπιστούμε πως θα «γλυκάνει» το επόμενο διάστημα κάπως ο καιρός, ώστε να μην έχουμε ζημίες και στο φυτικό κεφαλαίο. Παρακολουθούμε όμως το φαινόμενο και θα είμαστε σε θέση να κάνουμε την αποτίμηση σε ό,τι αφορά το φυτικό κεφάλαιο από την επόμενη εβδομάδα».
   Για τις ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή πάντως ο κ. Γκίζας επισήμανε: «Παγετό είχαμε σε όλο τον κάμπο, όμως υπάρχουν ορισμένα σημεία θύλακες που δεν έχουν πληγεί σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως σε άλλες περιοχές. Όμως και για την ηρτημένη παραγωγή για να είμαστε συγκεκριμένοι και απόλυτοι, θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες. Διότι σε κάποιες περιοχές, σε ελάχιστες βέβαια, δεν έφτασε το θερμόμετρο στο -5 και -6 αλλά στάθηκε στο -3 και μέχρι το -4 που εκεί μέχρι και χθες δεν παρατηρούνταν ζημίες στην ηρτημένη παραγωγή».

  Χτύπημα στα πορτοκάλια
   Στο ερώτημα τι γίνεται με ποσότητες που έχουν πληγεί, κι αν οδηγούνται στη χυμοποίηση, απάντησε: «Δυστυχώς όσα πορτοκάλια κριθούν τελείως ακατάλληλα δεν πηγαίνουν πουθενά. Γι’ αυτό λέμε ότι υπήρξαν και περιοχές που δεν έπεσε πολύ χαμηλά η θερμοκρασία κι εκεί ίσως να υπάρχουν ποσότητες που να είναι κατάλληλες για χυμοποίηση. Όμως η πλήρης αποτίμηση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και για την ηρτημένη παραγωγή». Ο ίδιος επανέλαβε ότι ήταν μια πολύ καλή χρονιά για το εξαγωγικό κομμάτι όμως πρόσθεσε «Δυστυχώς οι παγετοί μας σταμάτησαν. Κι όπως είδαμε και στην Αγροναυπλία το χιόνι έφτασε στην παραλία κι εκεί μιλάνε οι συνάδελφοι για καταστροφικό παγετό. Και δυστυχώς η εσπεριδοκαλλιέργεια έχει πληγεί σοβαρά αυτό το διάστημα».

  Χιόνισε και στα πεδινά - Κλειστά σχολεία
   Εν τω μεταξύ κλειστά παρέμειναν χθες όλα τα σχολεία και στο Δήμο Νικολάου Σκουφά καθώς από το βράδυ της Τρίτης άρχισε να χιονίζει κατά μήκος της πεδινής ζώνης και μέχρι το πρωί το χιόνι είχε παγώσει.
   Κάτοικοι περιέγραψαν ότι ξύπνησαν σε κατάλευκο τοπίο και οι πορτοκαλιές έμοιαζαν όλες... νυφούλες. Αν και το ύψος του χιονιού περιγράφονταν σε μόλις 7 εκατοστά εντούτοις είχε από τη νύχτα μετατραπεί σε πάγο.
   Από τις 3 τη νύχτα μηχανήματα και αλατιέρα έπιασαν δουλειά ξεκινώντας από την περιοχή του Πέτα προκειμένου να κρατηθεί η κεντρική αρτηρία ανοιχτή, όπως επίσης επέμβαση έγινε και στα όρια του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη προς Διάσελο που και πάλι σημειώθηκε έντονος παγετός και σε άλλα σημεία εντός των ορίων των Δήμων της ορεινής όσο όμως και της πεδινής έκτασης.
   Παρ’ όλα αυτά η επικινδυνότητα ατυχημάτων για τους μαθητές οδήγησε το Δήμο Νικολάου Σκουφά να κρατήσει τα σχολεία κλειστά, όπως και το Δήμο Αρταίων για τα σχολεία σε Αγίους Αναργύρους, Κορφοβούνι και Ροδαυγή (συνεχίζονταν η χιονόπτωση μέχρι χθες το μεσημέρι), όπως και το δημοτικό σχολείο Γαυριάς καθόσον ο αύλειος χώρος του συγκεκριμένου σχολείου είχε μετατραπεί σε παγοδρόμιο. Τελικά, με χθεσινοβραδυνή απόφαση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, εξαιτίας των έντονων καιρικών συνθηκών, παρέμειναν κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) στο Δήμο Αρταίων, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
   Κλειστά παρέμειναν επίσης για δεύτερη ημέρα χθες τα σχολεία σε όλη την έκταση του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, αφού οι πολικές θερμοκρασίες δεν άφησαν περιθώρια για νερό στα δίκτυα και στις παροχές ενώ δυσκόλευαν και την λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης, όπως το ίδιο συνέβη για δεύτερη ημέρα με τα σχολεία σε Μεσούντα, Αθαμάνιο και Τετράκωμο στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων.

πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.