7 Ιαν 2017

Μεγάλη σύσκεψη στην ΠΕ Άρτας, υπό τον Γ.Γ. του υπουργείου Υποδομών Γ. Δέδε, για τα έργα στο νομό

- Ξεκίνημα του 2017 με καλούς οιωνούς για τα αναπτυξιακά έργα και τις υποδομές στο νομό
- Επιτόπιες επισκέψεις και αυτοψίες όλων των εξαγγελθέντων έργων που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων
- Βασίλης Ψαθάς: Υπάρχει μια συνέπεια στο ενδιαφέρον της κυβέρνησης

   Για «ξεκίνημα του 2017 με καλούς οιωνούς σε ότι αφορά το νομό, τουλάχιστον στο επίπεδο των αναπτυξιακών έργων και των υποδομών της» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιος Δέδες, εισερχόμενος στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, το βράδυ της Τετάρτης, 5 Ιανουαρίου, προκειμένου να συμμετέχει σε σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί.
   Ο Γ.Γ. Υποδομών Γεώργιος Δέδες, ξεκίνησε με τη συνάντηση εργασίας και επρόκειτο να συνεχίσει με τις επιτόπιες επισκέψεις και αυτοψίες όλων των εξαγγελθέντων έργων που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ωριμότητας, για να αρχίσουν οι δημοπρατήσεις. Για το λόγο αυτό, δεν έφτασε μόνος στην Άρτα, αλλά συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του ΙΓΜΕ, Νίκο Νικολάου, τον Διευθυντή Συγκοινωνιακών Έργων του Υπουργείου, Διονύσιο Μακρή και τον αρμόδιο επί γεωτεχνικών θεμάτων, Γιώργο Βλαβιανό.
   Στην Π.Ε. Άρτας το κλιμάκιο, υπό τον Γενικό Γραμματέα, υποδέχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, ενώ τον συνόδευε ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας και το παρών έδωσε ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, όπως επίσης οι Δήμαρχοι Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, η αντιδήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων Γιώργος Σιλιόγκας. Επίσης παραβρέθηκε στην συνάντηση από πλευράς τεχνικών υπηρεσιών ΠΕ Άρτας, ο διευθυντής Αριστοτέλης Μπακόλας.
   Ο κ. Δέδες στις δηλώσεις του προς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρθηκε στην παράδοση της Ιόνιας οδού, όσο όμως και σε μεγάλα και σημαντικά έργα, ξεκινώντας από τα αντιπλημμυρικής προστασίας τα μήκος του Αράχθου που εγγράφηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2015 και με 4 εκατ. ευρώ ήδη έχουν δημοπρατηθεί οι μελέτες. Ακολούθως μίλησε για τα αρδευτικά και τα οδικά που συνολικά ξεπερνούν τα 16 εκατ. ευρώ και εγγράφηκαν στο ΠΔΕ του 2016, επομένως με εξασφαλισμένες πιστώσεις ο στόχος είναι να ξεκινήσουν να εκτελούνται μέσα στο 2017.
   «Υπάρχει μια πολύ σοβαρή αναπτυξιακή δέσμη μέτρων, συγκεκριμένων και έμπρακτων πλέον, με υπογεγραμμένες αποφάσεις και διαθέσιμες άμεσα πιστώσεις, ώστε να υπάρξει η αναπτυξιακή δυνατότητα εκείνη που χρειάζεται ο νομός Άρτας αξιοποιώντας και το πλεονέκτημα πια της Ιόνιας Οδού, αλλά και τα ενδογενή του συγκριτικά πλεονεκτήματα για να κάνει πιο γρήγορα βήματα σε σχέση με την αναπτυξιακή του κατεύθυνση και το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης. Θέλω να πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που στο νομό Άρτας υπάρχει ένα τέτοιο ολοκληρωμένο δίκτυο παρεμβάσεων που αφορά στις οδικές αρτηρίες όσο και σε παρεμβάσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, όσο και στον τομέα της παραγωγής σε αρδευτικά έργα τα οποία είναι εξίσου χρήσιμα.
   Αυτά χρηματοδοτούνται από την Γενική Γραμματεία Υποδομών, από Εθνικούς πόρους και είναι καρπός μίας συστηματικής, μεθοδικής και επιτυχημένης συνεργασίας με την Αντιπεριφέρεια και με όλους τους Δήμους. Συνεργαστήκαμε με όλους τους δημάρχους, τον αντιπεριφερειάρχη και τις Τεχνικές του Υπηρεσίες, και στη Γενική Γραμματεία Υποδομών με τις αρμόδιες Διευθύνσεις», είπε ο κ. Δέδες συστήνοντας και τους εκπροσώπους διευθυντές των αντίστοιχων Υπηρεσιών του υπουργείου που τον συνόδευαν.
   Ο ίδιος επιβεβαίωσε, απαντώντας στην ερώτησή μας, ότι η επίσκεψη αφορά σε συναντήσεις εργασίας με σκοπό να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τα έργα που έχουν ανακοινωθεί και πρόσθεσε: «Κλιμάκια Τεχνικών θα επισκέπτονται συνέχεια το νομό ώστε να συνδράμουν τις τοπικές Διευθύνσεις σε Δήμους και Περιφέρεια για την εκτέλεση των έργων. Ακόμη ο κ. Δέδες επεσήμανε: «Έχουμε πολλά κατολισθητικά φαινόμενα και πολλά ζητήματα αντιστηρίξεως στους οδικούς άξονες κι εμείς θέλουμε αυτό που κατασκευάζουμε να μείνει για πολλά-πολλά χρόνια. Να μην χρειαστεί μετά από δυο ή τέσσερα χρόνια να διαθέσουμε χρήματα για επιδιορθώσεις και επουλώσεις πληγών που θα ανοίξουν. Θέλουμε να διαθέσουμε και το τελευταίο ευρώ με αποτελεσματικότητα και να κάνουμε ένα έργο που θα χρειαστεί συντήρηση μετά από πολλά χρόνια. κι αυτό θα μας το εξασφαλίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες».
   Παράλληλα, ο κ. Δέδες έδωσε έμφαση σε όσα έχουν πλέον νομοθετηθεί και αποφασιστεί από την παρούσα ηγεσία του υπουργείου ώστε κανένα έργο να μην συμβασιοποιείται ή να μην δημοπρατείται εάν δεν είναι ώριμο στο 100% από πλευράς μελετών, για να μην υπάρχουν άλλου είδους καθυστερήσεις που θα ανεβάζουν το κόστος του. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα από το παρελθόν στα οποία «καθυστερήσεις ή έλλειψη μελετών στο παρελθόν οι έλληνες πολίτες τις πλήρωσαν πάρα πολύ ακριβά σε αποζημιώσεις ή σε πολλαπλασιασμό του κόστους των έργων». Τόνισε ακόμη ότι «Τα παθήματα έγιναν μαθήματα», και έτσι επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση εργασίας ήταν συνάντηση ουσίας για να προχωρήσουν χωρίς τέτοια προβλήματα τα εγκεκριμένα έργα.
   Στο ερώτημα εάν η συνάντηση έχει και το χαρακτήρα του ποιος θα υλοποιήσει τα έργα, απάντησε επίσης θετικά λέγοντας: «Πράγματι θα καθοριστεί το ποιος κάνει τι, διότι υπάρχει για παράδειγμα έργο που λόγω της σπουδαιότητάς του θα υλοποιηθεί σε συνεργασία Δήμου και υπουργείου Υποδομών, όπως είναι η γεφύρωση του Αράχθου με προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ και στο οποίο θα υπάρξει συνεργασία και θεσμική με την Γενική Γραμματεία Υποδομών ώστε να γίνει σωστά η επίβλεψη, σωστά η μελέτη και η εκτέλεση». Ακόμη πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλα έργα τα οποία θα κάνει η Περιφέρεια και άλλα που θα κάνουν οι Δήμοι.

  Παράδοση του τμήματος Καμπής
   Στο ερώτημά μας για το αν και πότε θα παραδοθεί το τμήμα της Ιόνιας οδού που ενδιαφέρει σε τοπικό επίπεδο ιδιαίτερα προκειμένου να επιτευχθεί η σύνδεση του νομού με καλύτερους όρους με την έδρα της Περιφέρειας, ήτοι τα Ιωάννινα, κι αν αυτό θα γίνει νωρίτερα από την τελική ολοκλήρωση του έργου, ο κ. Δέδες απάντησε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να παραδοθεί πριν την ολοκλήρωση της προγραμματικής σύμβασης, δηλαδή 31 Μαρτίου 2017, όταν θα δοθεί όλο το έργο σε λειτουργία. Εξήγησε ότι αυτή είναι η απόφαση και η προσπάθεια που γίνεται όμως εν προκειμένω τόνισε: «Γνωρίζετε καλά ότι έχουμε ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο και όταν μιλάμε για τέτοια έργα και ημερομηνίες παράδοσης σημειώνουμε καιρού επιτρέποντος. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο παρά την απόφαση που έχουμε πάρει ώστε κάθε τμήμα που θα ολοκληρώνεται να δίνεται στην κυκλοφορία ώστε να εξυπηρετεί και να λύνει άμεσα χρόνια προβλήματα για τους πολίτες. Ξέρετε ότι είχαμε ένα κύμα κακοκαιρίας και αναμένουμε ένα δεύτερο εντός των ημερών οπότε ξεκάθαρη άποψη θα μπορώ να έχω για την πρόοδο των εργασιών ώστε να μιλήσουμε για χρονοδιαγράμματα μετά από 15 ημέρες», απεφάνθη.

Καλό ξεκίνημα για το νομό
   Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς στις δηλώσεις του τόνισε: «Το νέο έτος εισέρχεται καλά στο νομό Άρτας με την παρουσία του κ. Δέδε ώστε να δρομολογήσουμε τα έργα που έχουν ανακοινωθεί και με την παρουσία των αρμόδιων τεχνικών των υπηρεσιών σε κεντρικό επίπεδο που έχουν μεγάλη εμπειρία για να δούμε από κοντά τα πιθανά προβλήματα που τυχόν να υπάρχουν σε αυτά τα έργα που έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα». Στο ερώτημα τι επί της ουσίας αναμένει ο ίδιος από την επίσκεψη, απάντησε τον έλεγχο ωριμότητας και την πιθανότητα τυχόν προβλημάτων τεχνικής φύσης όπως είναι τα γεωλογικά φαινόμενα που υπάρχουν στην περιοχή αυτή για τους δρόμους που έχουν ανακοινωθεί.
   Αναφορικά με το αν είναι ικανοποιημένος για την ιεράρχηση των έργων, μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν γίνει, απάντησε: «Είμαι ικανοποιημένος. Αναμένω να δω και στα χέρια μου τις σχετικές εντάξεις που εκτιμώ θα γίνει, είναι καθαρά τυπικό το θέμα, οπότε θα πω με βεβαιότητα ότι υπάρχει μια συνέπεια και συνέχεια σε ότι αφορά το ενδιαφέρον της Πολιτείας, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας».

  Όχι σε επιφυλακή αλλά σε πλήρη ετοιμότητα όλες οι Αρχές
   Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιτόπιες αυτοψίες για τα εν λόγω έργα επρόκειτο να ξεκινήσουν από χθες το πρωί στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη για το δρόμο Μεσόπυργος -Αυλάκι και να εξακολουθήσουν έως και το Σαββατοκύριακο σε Κεντρικά Τζουμέρκα για Βουργαρέλι-Καταρράκτη και για Αθαμάνιο - Θεοδώριανα με έμφαση στη νέα χάραξη παράκαμψης Αθαμανίου. Ωστόσο το βλέμμα όλων στρέφεται στις μετεωρολογικές προβλέψεις που από χθες το απόγευμα όσο και σήμερα ανήμερα των Φώτων κάνουν λόγω για σφοδρή επιδείνωση του καιρού στην ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδας και την Ήπειρο με χιονοθύελλα που ίσως φτάσει έως και τις πεδινές περιοχές.
   Για το λόγο αυτό άλλωστε όλες οι αρμόδιες Αρχές έχουν τεθεί όχι σε επιφυλακή αλλά σε απόλυτη ετοιμότητα, ξεκινώντας από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Περιφερειακών Ενοτήτων όπως και της Άρτας όσο και των υπολοίπων υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος και Αστυνομίας.
   Για την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας η εντολή έφτασε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ θέτοντας σε πλήρη ετοιμότητα όλες τις Διευθύνσεις, και τα Αστυνομικά Τμήματα που εδρεύουν στο νομό, για την άμεση παρέμβαση σε κάθε πρόβλημα που θα δημιουργηθεί ώστε επικουρικά να συνδράμει το έργο της Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις κλεισίματος δρόμων, διευθέτηση κυκλοφορίας, αποκλεισμών σε χωριά κλπ.
   Οι συστάσεις σε κάθε περίπτωση προς το κοινό από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας αφορούν σ’ όλα όσα οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων με πρώτο και κύριο τον περιορισμό μη αναγκαίων μετακινήσεων σε συνθήκες χιονοθύελλας, την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λ.π.

πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

1 σχόλιο:

  1. Αχ.....Να κατασκεύαζαν και τον δρόμο Λάψαινα Καθαραβούνι......Πότε θα δουν αυτή την ομορφιά του τόπου μας.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.