27 Ιαν 2017

Με τον καλύτερο τρόπο τιμάται σήμερα στην Άρτα η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

«Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641», το οδοιπορικό του τελευταίου Εβραίου της Άρτας στα κολαστήρια των ναζί

   Η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.
   Σήμερα, λοιπόν, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, στην Πνευματική Στέγη του ΣΚΟΥΦΑ, στην κεντρική πλατεία της Άρτας, παρουσιάζεται το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου, με τίτλο «Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641». Το βιβλίο ιστορεί το τραγικό οδοιπορικό του Ισαάκ Μιζάν, τελευταίου Εβραίου της Άρτας, από τη γενέτειρά του στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κλπ.
   Ο Ισαάκ Μιζάν ανήκει στους ελάχιστους επιζώντες των στρατοπέδων της ντροπής. Συνελήφθη μαζί με άλλους 351 Αρτινούς Εβραίους, την 24η Μαρτίου 1944 και οδηγήθηκε στο Άουσβιτς, μαζί με 5200 ακόμη Εβραίους της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, του Αγρινίου, της Πάτρας και των Αθηνών.
   Για το βιβλίο μιλούν ο Κώστας Μπασιούκας, συνταξιούχος Πανεπιστημιακός, η Μαρία Κραββαρίτη, ιατρός ενδοκρινολόγος και πρώην Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Άρτας, και ο Χάρης Βαδιβούλης, δικηγόρος – γραφολόγος.
   Προλογίζει ο Μωυσής Ελισάφ, Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, ενώ την εκδήλωση συντονίζει η Χριστίνα Θεοδωρίκα, Βιβλιοθηκονόμος, Αν. Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης ΤΕΙ Ηπείρου.
   Την εκδήλωση, που  διοργανώνουν από κοινού η Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Ηπείρου, ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «Ο Σκουφάς», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο Μακρυγιάννης», ο Σύλλογος «Πολιτών Παρέμβαση» Άρτας, ο Σύλλογος «Επιστήθιοι Φίλοι» Άρτας και οι εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», υπό την αιγίδα του δήμου Αρταίων και της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.