2 Ιαν 2017

Κωδικός «εξωστρέφεια»

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το νέο έτος και το αδιέξοδο του κ. Μητσοτάκη

   Με στόχο να μην χαθεί έδαφος σε κανένα από τα μεγάλα θέματα που “τρέχουν” παράλληλα με τον αξιολόγηση μπαίνει η κυβέρνηση στη νέα χρονιά.
   Η καθημερινότητα των πολιτών, τα μεγάλα έργα, η ελάφρυνση των βαρών των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, βρίσκονται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης.
   Οι εξορμήσεις κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στην περιφέρεια πρόκειται να ενταθούν το επόμενο διάστημα. Η επικοινωνία με τους πολίτες και η προσπάθεια επίλυσης τοπικών προβλημάτων θα αποτελέσουν αιχμή της κυβερνητικής αντεπίθεσης, προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα υπέρ της.
   Επιπλέον, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες σταθεροποίησης των συμμαχιών εντός της Ευρωζώνης, καθώς κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η εκστρατεία της ελληνικής πλευράς κατά της λιτότητας έχει αρχίσει εδώ και καιρό να βρίσκει ευήκοα ώτα. Άλλωστε, στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ακόμη Σύνοδος των μεσογειακών κρατών, αυτή τη φορά στη Λισσαβώνα.
   Παράλληλα, η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην άσκηση μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, με ανοιχτές γέφυρες προς όλες τις μεγάλες ή περιφερειακές δυνάμεις, από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, έως το Ισραήλ και το Ιράν.
   Τέλος, ειδικής σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση είναι το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού και ως εκ τούτου ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους Ελληνοκυπρίους εν όψει της Διάσκεψης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.

  Περιοδείες υπουργών και βουλευτών
   Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το ΦΠΑ στο Αιγαίο έχουν αλλάξει, ήδη, σημαντικά το κλίμα στην κοινωνία. Αυτά φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από δημοσκοπήσεις που βρίσκονται σε γνώση της κυβέρνησης.
   Θετικά εκτιμάται ότι επιδρούν και οι περιοδείες που πραγματοποιούν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υπουργοί και βουλευτές, καθώς φαίνεται να “σπάει” στην πράξη η εικόνα που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση έχει αποκλειστεί από την κοινωνία. Αντιθέτως, με αυτή την εξωστρέφεια μέσω των περιοδειών, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση διατηρεί ακόμη τις προνομιακές της σχέσεις με την κοινωνία (έναντι των παλιών κομμάτων εξουσίας), αλλά γίνεται και πιο άμεση η επαφή με τους πολίτες, είτε αυτό αφορά τα προβλήματα και τα παράπονα που οφείλει να ακούει η κυβέρνηση είτε πρόκειται για την προπαγάνδιση των κυβερνητικών θέσεων. Για όλους αυτούς τους λόγους οι περιοδείες θα συνεχιστούν, με τον πρωθυπουργό να πυκνώνει και τη δική του συμμετοχή σε αυτές, ειδικά αφού ολοκληρωθεί ο τρέχων γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό.
   Στην αιχμή των κυβερνητικών σχεδιασμών βρίσκεται η επαφή με τον αγροτικό κόσμο, όχι μόνο γιατί η περίοδος μετά τις γιορτές είναι επίφοβη για τις “καθιερωμένες” αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και για ευρύτερους λόγους στόχευσης της κυβέρνησης σε αυτή την πολυπληθή παραγωγική ομάδα.
   Κυβερνητικά στελέχη έχουν αποκλείσει σε όλους τους τόνους ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν τις γιορτές και η εξωστρέφεια μέσω των περιοδειών έχουν προεκλογικό χαρακτήρα και αυτό επιβεβαιώνεται και από το ρεπορτάζ. Παρ’ όλα αυτά, οι κινήσεις που έχουν γίνει για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος και διαπιστώνεται ότι έχουν αποδώσει έχουν δημιουργήσει σχετική ασφάλεια στην κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη για όλα τα δεδομένα.

  Το αδιέξοδο του κ. Μητσοτάκη
   Επιπλέον να επισημανθεί πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι εγκλωβίστηκε σε μια στείρα και τυφλή αντιπολιτευτική τακτική που την οδήγησε ακόμα και στο να απορρίψει μέτρα ελάφρυνσης για τους οικονομικά ασθενέστερους. Η αδυναμία να εξηγήσει τη στάση της αυτή, αλλά και οι εσωκομματικές αντιδράσεις, που δεν πήραν έκταση μεν, ωστόσο καταγράφηκαν, δυσκολεύει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να επενδύσει κι άλλο στο καταστροφολογικό αφήγημα. Συν τοις άλλοις το κύμα συμπάθειας και υποστήριξης από αρκετές πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες στην Ε.Ε., κάποιες από τις οποίες προέρχονται από την Κεντροδεξιά, έδειξε να αιφνιδιάζει τη Συγγρού. Έτσι, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έγκριση από τη Βουλή των μέτρων ελάφρυνσης, η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε στη θέση τού απολογούμενου προσπαθώντας να πείσει ότι δεν αποτελεί αγωγό των εξαντλητικών πιέσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

  Τα διεθνή μέτωπα
   Δεν πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση να αφήσει πίσω τις προσπάθειες συγκρότησης προοδευτικού μετώπου εντός της Ε.Ε., είτε σε γεωγραφικό, είτε σε καθαρά πολιτικό επίπεδο. Η συνάντηση των χωρών του Νότου (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος) αναμένεται να επαναληφθεί στις αρχές του χρόνου, στέλνοντας έτσι ακόμα ένα μήνυμα που ενισχύει το γενικό αίτημα για ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας. Παράλληλα, οι προοδευτικές δυνάμεις από τη σοσιαλδημοκρατία δείχνουν να μετατοπίζονται σταδιακά προς την ίδια κατεύθυνση, κάτι που αναδείχθηκε στην πρόσφατη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, τόσο εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και μέσα στις χώρες, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στη Γερμανία.
   Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο. Εν τω μεταξύ ο Νίκος Κοτζιάς στο τέλος της εβδομάδας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να έχει συνάντηση με τον νέο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, ακριβώς για το θέμα του Κυπριακού. Η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της για απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί και για κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων. Να σημειωθεί πως για την κυβέρνηση ισχύουν στο ακέραιο όσα έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για το θέμα: “Μόνο επί τη βάσει αυτής της συνεννόησης, στο πλαίσιο και διμερών ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
   Τέλος, η ελληνική διπλωματία εργάζεται για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο μέσω των τριμερών επαφών με τη συμμετοχή της Κύπρου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει κάτι αντίστοιχο με την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Επισημαίνεται πως υπάρχει η προσδοκία αναβάθμισης των σχέσεων με την Κίνα, λόγω και του γεγονότος ότι το 2017 έχει χαρακτηριστεί ελληνοκινεζικό έτος φιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.