13 Ιαν 2017

Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας παρουσιάζεται στην Αθήνα

Από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου

   Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα: "Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας την τελευταία πενταετία", την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ., στην Γαλλική Σχολή Αθηνών, Διδότου 6, Αθήνα.
   Στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. ιδρύθηκε από Κορινθίους αποίκους η Αμβρακία. Η νέα πόλη, η οποία οργανώθηκε με βάση το γεωμετρικό πολεοδομικό σύστημα, οχυρώθηκε με επιβλητικά τείχη, αναδείχθηκε σε πλούσιο και δραστήριο εμπορικό κέντρο και γνώρισε τη μέγιστη ακμή της στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Η πόλη γνώρισε μια επόμενη φάση μεγάλης ακμής στις αρχές του 13ου αι. μ.Χ., όταν, με το νέο της όνομα πια, έγινε το κέντρο του κράτους του Δεσποτάτο της Ηπείρου. Ο Μιχαήλ Ά Κομνηνός Δούκας και οι διάδοχοί του κυριάρχησαν στην Ήπειρο και κόσμησαν την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή της με πολλά κοσμικά και εκκλησιαστικά μνημεία, αρκετά εκ των οποίων σώζονται ως τις μέρες μας.
   Η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, θα παρουσιάσει το έργο της Εφορείας κατά την τελευταία πενταετία, το οποίο επικεντρώνεται στην ανάδειξη του μεσαιωνικού παρελθόντος της πόλης, αλλά και στην αποκάλυψη των λειψάνων της αρχαίας Αμβρακίας που βρίσκεται κάτω από την σύγχρονη Άρτα.
   Παράλληλα, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η Εφορεία εκτελεί σημαντικά έργα αναστήλωσης και ανάδειξης μνημείων, κυρίως στο Κάστρο, στην δυτική νεκρόπολη της Αμβρακίας και στην Παναγία Κορωνησίας και συντήρησης τοιχογραφιών, όπως, για παράδειγμα, στην Βλαχέρνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.