21 Δεκ 2016

Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανέναν, επιστρέφουμε στον ελληνικό λαό τους κόπους του - VIDEO

Η συμφωνία τελειώνει το '18, δεν υπάρχουν άλλα μέτρα
- Φταρνίζονται οι δανειστές, κρυώνει ο Μητσοτάκης
- Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως
- Η κυβέρνηση αρνήθηκε να χαρίζει δάνεια σε ΜΜΕ
- Επιδίωξη η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου
- Βασικές προτεραιότητες η Υγεία και η Παιδεία

    Διήμερη περιοδεία στην ανατολική Κρήτη πραγματοποιεί από χθες, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και η οποία συνεχίζεται και σήμερα, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
   Χθες το βράδυ μίλησε στο ξενοδοχείο του Ηρακλείου «Ατλαντίς», στέλνοντας μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας για τη διαπραγμάτευση, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη διαπλοκή.
   Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη δύσκολη νύχτα της Δευτέρας σε Άγκυρα, Βερολίνο, Μόσχα αλλά και, όπως είπε, σε όλη την Ευρώπη. Αποτρόπαιες πράξεις, “που αποδεικνύουν ότι δυστυχώς ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή” είπε επισημαίνοντας το ανεκτίμητο αγαθό της ασφάλειας και την σταθερότητας που έχει η Ελλάδα. “Το ελάχιστο που οφείλουμε αυτή τη στιγμή είναι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών. Στις οικογένειες και τους οικείους τους. Αλλά και την αμέριστη στήριξη μας στον γερμανικό, τον ρωσικό και τον τουρκικό λαό” είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως το μέλλον του κόσμου μπορούν να το διασφαλίσουν μόνον η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή.
   Μιλώντας για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ο πρωθυπουργός τόνισε πως το διάστημα 2010-2014 σχεδόν το 25% του ΑΕΠ της χώρας καταστράφηκε. Την ίδια περίοδο το κοινωνικό κράτος σχεδόν ισοπεδώθηκε και η ανεργία έφτασε σε εφιαλτικά επίπεδα, ενώ “οι καταστροφείς της κοινωνίας και της οικονομίας, αυτοί που υπέγραφαν λευκά χαρτιά, μας κουνάνε το δάχτυλο και μας χαρακτηρίζουν ανάλγητους”. Ανέφερε πως πρόκειται για τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις που εγκαλούν την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα στα οποία αυτές την έβαλαν. Αναγνώρισε πως ναι μεν η συμφωνία που υπεγράφη από την κυβέρνηση έχει περιορισμούς, ωστόσο πρόσθεσε πως οδηγεί σε ορατή λύση.
   “Τέλος αυτής της συμφωνίας είναι το αργότερο τα μέσα του 2018”, σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: “Από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλα μέτρα. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει τόσο μέσα όσο και έξω από τη χώρα”. Περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα είπε πως αυτό περιλαμβάνει τρεις σταθμούς: υλοποίηση μέτρων για το χρέος, ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έξοδο στις αγορές το 2017. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη και πως η ανεργία σταθερά μειώνεται.


  Φταρνίζονται οι δανειστές, κρυώνει ο Μητσοτάκης
   Απευθυνόμενος στους παρευρεθέντες είπε ότι έχει ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό νέο είναι ότι θα αποδοθεί η 13η σύνταξη όπως αποφασίστηκε, στις 22 του Δεκέμβρη. Το κακό νέο, ανέφερε, είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης διαφωνεί, καθώς ανησυχεί για τους δανειστές. Όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, το παράδοξο είναι ότι η ανησυχία του κ. Μητσοτάκη εκφράστηκε εκ των υστέρων και μόνο όταν δημοσιοποιήθηκε η αντίδραση μιας πλευράς των δανειστών μας. “Όταν οι πιο ακραίοι εκ των δανειστών μας έδειξαν να φταρνίζονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. κρύωσαν”. Επίσης αναφέρθηκε στην αναστολή του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται και άλλα μέτρα αναδιανομής: «Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να προσπαθεί να μας υποδείξει πώς θα διαχειριστούμε τα ποσά που πλεονάζουν».

  “Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως”
   «Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα και, εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες, δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν» τόνισε ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά και έγκαιρα και επισήμανε: “Χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις”. Τόνισε ότι δεν υπάρχει φόβος για τη διαπραγμάτευση και απέστειλε ένα ακόμα μήνυμα στους εταίρους: “Ελάτε να συνεννοηθούμε” είπε και συμπλήρωσε αναφορικά με τους εταίρους: “Μην ζητάτε πράγματα που δεν γίνονται από μια οικονομία που κουβαλάει τις ζημιές που έχουν γίνει από δικά σας λάθη και την πρόθυμη αποδοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων”. Διαβεβαίωσε ακόμα πως “η λύση είναι κοντά, θα εργαστούμε γι' αυτήν”. Υπογράμμισε δε: “Είμαστε πολύ κοντά στην ποσοτική χαλάρωση, που θα επιβεβαιώσει τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και θα ανοίξει τον δρόμο για την πρόσβασή μας στις αγορές”.


  Η κυβέρνηση αρνήθηκε να χαρίζει δάνεια σε ΜΜΕ
   «Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζόμενους που τους οδήγησαν σε μια τεράστια περιπέτεια» «τώρα που η φούσκα σκάει»
   “Η κατάσταση που παραλάβαμε δεν ήταν προβληματική μόνο λόγω των καταστροφικών συνεπειών της λιτότητας. Ήταν και πλήρως διαβρωμένη από τη διαφθορά”, η οποία, όπως ανέφερε, άγγιζε όλα τα επίπεδα. “Όλοι καταλαβαίνουμε ποιος ήταν αυτός ο λόγος που με τόσο μένος χτυπήθηκε αυτή η κυβέρνηση από μια σειρά ΜΜΕ”. Όπως εξήγησε, αυτή η κυβέρνηση αρνήθηκε να τους κάνει τη χάρη και να τους χαρίζει δάνεια που έπαιρναν με «αέρα», όπως οι ίδιοι ομολόγησαν. “Οι επιχειρήσεις τους ήταν μια φούσκα και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομένους" τόνισε. “Ο καθένας αντιλαμβάνεται προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός” είπε και αναφέρθηκε στον άρτιο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος προσβλήθηκε από μια αμφίσημη απόφαση “την οποία σεβόμαστε”.
   “Σε αυτούς που ονειρεύονται την παλινόρθωση του παρακράτους της διαφθοράς και της διαπλοκής, λέμε ανοιχτά το εξής: Το καθεστώς αυτό, εξ αιτίας του οποίου βρεθήκαμε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, είναι πια στη χώρα αυτή οριστικό παρελθόν”. Εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης “να εδραιώσει καθεστώς πλήρους διαφάνειας σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής αυτού του τόπου”.


  Επιδίωξη η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου
   Μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι δυνατότητες της χώρας είναι τεράστιες και πως η Κρήτη είναι πρωταθλήτρια. Ανέφερε πως σε όλη την ελληνική ύπαιθρο θα δοθούν, συνολικά για το 2016, περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 καταβλήθηκαν στην Κρήτη άμεσες ενισχύσεις 250 εκατ.
   Τόνισε πως εξοφλήθηκαν αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα 10 εκατ., ενώ δόθηκαν σε νέους γεωργούς και συνδεδεμένες ενισχύσεις 3,5 εκατ. Είπε δε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταβληθούν τουλάχιστον άλλα 245 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση. Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως έχει κοινοτική συμμετοχή ύψους 4,7 δισ. Μιλώντας για μέτρα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ τα κατέγραψε ως εξής:
   * Πρώτον, η πρόσκληση εγκατάστασης νέων αγροτών με στόχο την ένταξη 12.000 νέων γεωργών. Το συνολικό ποσόν είναι 241 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 17.000 ευρώ μέχρι 22.000 ευρώ. Το ποσόν που αναλογεί στην Περιφέρεια Κρήτης είναι 23,5 εκατ. ευρώ.
   * Δεύτερον, η στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω του προγράμματος Leader, που περιλαμβάνει 49 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 307 εκατ. ευρώ. Στην Περιφέρεια Κρήτης θα κατανεμηθούν 35 εκατ.
   Και ακόμα η βιολογική γεωργία, με προϋπολογισμό πάνω από 500 εκατ. ευρώ, η μεταποίηση και άλλα μέτρα με σημαντικό ενδιαφέρον και για την Κρήτη”. Επιπλέον μίλησε για την προώθηση της κρητικής διατροφής και τη διασύνδεση της κρητικής παραγωγής με τον τουρισμό.


 Βασικές προτεραιότητες η Υγεία και η Παιδεία
   Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη δουλειά που έχει γίνει στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Έκανε λόγο για το επιχειρησιακό σχέδιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το Βενιζέλειο και επισήμανε πως είκοσι πέντε τοπικές μονάδες υγείας θα λειτουργήσουν ανά την Κρήτη.
   Σημείωσε πως συνολικά, μέσα στον τελευταίο χρόνο, και τα δύο νοσοκομεία ενισχύθηκαν με συνολικά 422 εργαζομένους. Τόνισε δε πως αυτό που τα προηγούμενα χρόνια ο Τύπος αποκαλούσε «πάρτι στην Υγεία», και μάλιστα χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός, τώρα τελειώνει οριστικά.
   Σε ό,τι αφορά την Παιδεία είπε πως “φέτος για πρώτη φορά, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, τα σχολεία και στην Κρήτη μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο, που είναι η Γαύδος, άνοιξαν κανονικά από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους”. Για το νέο σύστημα εισαγωγής είπε πως ο διάλογος που διεξάγεται θα καταλήξει το καλοκαίρι.
   “Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να είναι πιο κοινά αποδεκτό ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η υγεία και η παιδεία, έχουν κατακτήσει ένα σταθερό και μόνιμο επίπεδο ποιότητας, όπως αξίζει στην περιφέρεια μιας κανονικής ευρωπαϊκής χώρας” τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Ηράκλειο Κρήτης

Φίλες και Φίλοι,
Σας ευχαριστώ θερμά γι αυτή την υποδοχή και πρέπει να παραδεχτώ ότι μου λείψατε, έχω καιρό να έρθω στην Κρήτη μας, στο Ηράκλειο, να σας ανταμώσω. Είναι μεγάλη η χαρά μου σήμερα που είχα την ευκαιρία να βρεθώ μαζί σας, να ανταμώσω και να κουβεντιάσω με ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής, τους ανθρώπους της δουλειάς για τα προβλήματα, για τις ανησυχίες, για τις αγωνίες, για τις ελπίδες, για τις προσδοκίες.

Επιτρέψτε μου, όμως, να ξεκινήσω την παρέμβασή μου με μια αναφορά σε όσα έγιναν χθες τη νύχτα. Γιατί χθες ήταν μια δύσκολη νύχτα. Μια δύσκολη νύχτα για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Άγκυρα, το Βερολίνο, η Μόσχα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονίστηκαν από τον τρόμο αποτρόπαιων πράξεων. Πράξεων που αποδεικνύουν ότι δυστυχώς ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή. Και πως μπορεί να μην το υπολογίζουμε καμιά φορά, αλλά είναι ανεκτίμητο το αγαθό της ασφάλειας και της σταθερότητας που απολαμβάνουμε εδώ στην Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα, στο κέντρο μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής με κρίσεις παντού τριγύρω, αποτελεί πεδίο σταθερότητας και ασφάλειας στην Ευρώπη.

Το ελάχιστο που οφείλουμε αυτή τη στιγμή είναι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας στα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών. Στις οικογένειες και τους οικείους τους. Αλλά και την αμέριστη στήριξη μας στον γερμανικό, τον ρωσικό και τον τουρκικό λαό. Αλλά και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου που υποφέρουν από τον πόλεμο και την τρομοκρατία.

Νομίζω, όμως, ότι οι δηλώσεις στήριξης δεν αρκούν. Απαιτείται ταυτόχρονα αναστοχασμός αλλά και πολιτική δράση. Γιατί από τις δικές μας αποφάσεις εξαρτάται αν ο κόσμος θα βαδίσει προς τα εμπρός. Ή, αν θα οπισθοχωρήσει σε ένα καθεστώς γενικευμένης βίας και μισαλλοδοξίας.

Ξεκινώντας, σε αυτή την όμορφη συγκέντρωση στο Ηράκλειο, θέλω να επαναλάβω, για μια ακόμη φορά: Το μέλλον αυτού του κόσμου, μπορούν να το διασφαλίσουν μόνο η δημοκρατία, η ανεκτικότητα και η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να εδραιώσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις σύγχρονες κοινωνίες. Και σε αυτό τον δρόμο, αξιοποιώντας τη δυναμική, αλλά και τις αξίες του λαού μας, προχωράμε και δουλεύουμε ως κυβέρνηση τα σχεδόν δυο αυτά χρόνια, έχοντας χτίσει γέφυρες φιλίας και συνεργασίας, αλλά έχοντας αναδείξει την Ελλάδα ως πρωτοπόρο δύναμη μέσα από αυτή την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Φίλες και φίλοι,
Κλείνοντας αυτή την παρένθεση, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί σήμερα μου δώσατε τη δυνατότητα, μέσα από αυτή η περιοδεία, να έρθω ξανά κοντά σε ανθρώπους που δίνουν την καθημερινή μάχη της ζωής.

Όχι μόνο για την δική τους επιβίωση και ευημερία. Αλλά για την ζωή ολόκληρου του τόπου τους. Ξέρουμε πολύ καλά -και όλοι οι πολίτες ξέρουν- ότι η κατάσταση που περνά η χώρα μας είναι δύσκολη. ΟΙ παραγωγικές δυνάμεις του τόπου εγκλωβίστηκαν σε μια καταστροφική πολιτική ύφεσης, κυρίως –και με αποκορύφωμα- την πενταετία, την καταστροφική πενταετία 2010 – 2014, όπου καταστράφηκε σχεδόν το 1/4 του εθνικού μας πλούτου, το 25% του ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε. Το κοινωνικό κράτος, σχεδόν ισοπεδώθηκε. Η ανεργία έφτασε σε εφιαλτικά επίπεδα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή, ακριβώς αυτή, ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε τον Γενάρη του 2015. Και αυτό πρέπει σήμερα να το θυμόμαστε πολύ περισσότερο. Σήμερα που υλοποιούμε μια πολιτική διεξόδου και εξόδου από την κρίση.

Την ώρα μάλιστα που οι καταστροφείς της κοινωνίας και της οικονομίας, αυτοί που υλοποίησαν μέτρα διάλυσης και κοινωνικής λεηλασίας την καταστροφική πενταετία 2010-2014 και υπέγραφαν λευκά χαρτιά, έρχονται τώρα και μας κουνάνε το δάχτυλο. Και μας λένε: Γιατί εσείς δεν καταφέρατε να συμμαζέψετε όσα εμείς διαλύσαμε με μεγάλη επιδεξιότητα για 40 και πλέον χρόνια; Γιατί δεν τα καταφέρατε; Και μας κουνάνε το δάκτυλο και μας λένε: Γιατί εσείς δεν καταφέρατε να βγείτε από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, στον οποίο εμείς οδηγήσαμε τη χώρα. Γιατί δεν καταφέρατε να βγάλετε από τα αδιέξοδα της χρεοκοπίας τη χώρα που εμείς τη χρεοκοπήσαμε. Αυτό μας λένε.

Και θέλω, λοιπόν, να ξεκαθαρίσω το εξής: Όλοι γνωρίζετε ότι δώσαμε μια μάχη με νύχια και με δόντια το α΄ εξάμηνο, αψηφώντας κινδύνους, ασύμμετρες απειλές, εκβιασμούς με μοναδικό στόχο να υπερασπιστούμε το δίκιο του ελληνικού λαού.

Ανοίξαμε ρωγμές, ανοίξαμε δρόμους, τους βλέπουμε παντού αυτούς στην Ευρώπη. Εξασφαλίσαμε μια συμφωνία που παρά τους περιορισμούς οδηγεί σε ορατή λύση. Μια συμφωνία δύσκολη αλλά υλοποιήσιμη. Την οποία εφαρμόζουμε. Και τέλος αυτής της συμφωνίας, ορίζοντας αυτής της συμφωνίας είναι το αργότερο, τα μέσα του 2018.

Από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και άλλα μέτρα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει, τόσο μέσα όσο και έξω από τη χώρα.

Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί, ακολουθώντας αυτό τον δύσκολο οδικό χάρτη που έχουμε προσυμφωνήσει, την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Η υλοποίηση των μέτρων για το χρέος, των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων, που είναι υποχρέωση των εταίρων μας -και μάλιστα υποχρέωση, που με βάση τη συμφωνία ήταν μετά το τέλος της α΄ αξιολόγησης, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και έξοδος στις αγορές μέσα στο 2017. Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και από κει και πέρα η κυριαρχία της χώρας μας αποκαθίσταται. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν.

Φίλες και Φίλοι,
Σε όλη αυτήν την περίοδο που είμαστε κυβέρνηση, κινηθήκαμε σε μια σταθερή δέσμευση: Την υπεράσπιση των πιο αδύναμων. Την αλληλεγγύη σε αυτούς που δεν έχουν άλλη επιθυμία, παρά να ζουν με αξιοπρέπεια από την εργασία τους.

Ήταν δύσκολη περίοδος αλλά φαίνεται ότι τα καταφέρνουμε. Η οικονομία δούλεψε. Και απέδωσε μάλιστα πολύ παραπάνω από τις προβλέψεις. Παρά το γεγονός ότι οι καταστροφολόγοι έγραφαν όλο το καλοκαίρι ότι δεν πάμε καλά στα έσοδα –το λένε 1,5 – 2 χρόνια αυτό, ότι καταστρέφεται η οικονομία– ότι δεν πρόκειται να πιάσουμε τους στόχους, ότι και το 2016 θα είναι μια χρονιά βαθιάς ύφεσης -έτσι έλεγαν– το 2016 κλείνει και είναι σχεδόν βέβαιο ότι κλείνει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης, παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις.

Η ανεργία, που την παραλάβαμε στο 27%, σήμερα βρίσκεται στο 23,2%. Η μείωσή της είναι σχεδόν 4 μονάδες. Μια μείωση, η οποία βεβαίως δεν είναι αμελητέα, χωρίς όμως να πανηγυρίζουμε, διότι ακόμα και σήμερα το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό για μια χώρα κράτος-μέλος της ΕΕ. Αλλά δεν είναι ούτε καταστροφή, ούτε αμελητέο το γεγονός ότι καταφέραμε μέσα σε ενάμιση χρόνο, να μειωθεί η ανεργία κάτι περισσότερο από 4 μονάδες.

Μόνο το 2016 είχαμε περίπου 220000 νέες θέσεις εργασίας. Επαναλαμβάνω ότι  το πρόβλημα παραμένει, ωστόσο για πρώτη φορά, και έχοντας και τις προβλέψεις του 2017 για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πτωτική πορεία της ανεργίας, μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι είναι εφικτό να υλοποιήσουμε, να προσεγγίσουμε, ένα μεγάλο εθνικό στόχο που έχουμε βάλει: Το 2021 που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η αναγεννημένη Ελληνική Δημοκρατία, η πατρίδα μας, να είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και κανονική ευρωπαϊκή χώρα, πάνω από όλα, σημαίνει ποσοστά ανεργίας που βρίσκονται στον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Συνεχίζουμε τον ίδιο δρόμο, χαράσσοντας μια σταθερή πορεία για την έξοδο από την κρίση, την σταθερότητα και την ανάπτυξη. Και παράλληλα συνεχίζουμε την διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Κρατώντας σταθερές θέσεις, που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και το συμφέρον του ελληνικού λαού. Και ακριβώς μέσα στο πλαίσιο της υπερκάλυψης των στόχων που σας περιέγραψα πιο πριν, αντί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», όπως κάποιοι παρακαλούσαν και προέβλεπαν, με την υπεραπόδοση των στόχων που μας οδηγεί σε πλεόνασμα κοντά στο 1,1% (αντί 0,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος), ενεργοποιείται ο «δότης» και όχι ο «κόφτης».

Και είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε μια ουσιαστική δέσμευση για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αυτούς που έχουν κουβαλήσει στις πλάτες τους το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου για την έξοδο από την κρίση: Της απόδοσης σε αυτούς της 13ης σύνταξης.

Και εδώ, λοιπόν, έχω να σας πω ένα καλό νέο και ένα κακό νέο. Το καλό νέο είναι ότι η 13η σύνταξη σε όσους έχουν μέχρι 850 ευρώ θα δοθεί κανονικά, μεθαύριο την Πέμπτη στις 22 του Δεκέμβρη. Και 1.600.000 συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής στήριξης στις δύσκολες στιγμές. Το κακό νέο, φίλες και φίλοι, είναι ότι ο σύντεκνός σας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφωνεί. Δεν θέλει να τη δώσουμε τη σύνταξη. Ανησυχεί μήπως και αγανακτήσουν οι δανειστές μας. Δεν ξέρω, εσείς τι λέτε, να τη δώσουμε ή να του κάνουμε το χατίρι;

Αλλά ξέρετε ποιο είναι το παράδοξο; Το παράδοξο δεν είναι ότι ανησυχεί. Σχεδόν πάντοτε ανησυχεί όταν βλέπει να υπάρχει μια προοπτική ανάκαμψης, εξόδου από την κρίση, ενίσχυσης της κοινωνίας που υποφέρει. Το παράδοξο είναι ότι η ανησυχία του αυτή εκφράστηκε εκ των υστέρων  και μόνο όταν δημοσιοποιήθηκε η αντίδραση από μια μεριά των δανειστών μας. Μέχρι πρότινος μας έκανε κριτική ότι αυτό είναι ένα τίποτα, ότι κοροϊδεύουμε τον κόσμο και ότι φυσικά θα το υπερψηφίσει. Και μόλις οι πιο ακραίοι εκ των δανειστών μας έδειξαν να φτερνίζονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρυολόγησε και η ΝΔ.

Δεν σας λέω όμως κάτι καινούργιο. Όλοι γνωρίζουμε και όλοι καταλαβαίνουμε, ακόμη και αυτοί που μας ασκούν την πιο σκληρή κριτική –και είναι καλοδεχούμενη λέω εγώ- και πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε με σεμνότητα και ταπεινότητα, κάθε πολίτη που μας ασκεί κριτική. Αυτή είναι η μοίρα των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων: Να ακούνε τα παράπονα των πολιτών και γι αυτά που φταίνε και γι αυτά που δεν φταίνε. Όμως, δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένα πολίτης σε αυτό τον τόπο που να μην καταλαβαίνει που θα ήταν η χώρα μας αν δεν είχε υπάρξει η πολιτική αλλαγή του 2015, με πλεονάσματα της τάξης του 4,5% σήμερα. Και όχι 0,5% και με μια πολιτική ηγεσία, η οποία δεν έχει το θάρρος της γνώμης και το ανάστημα να υπερασπιστεί τα δίκια του ελληνικού λαού και να σηκώσει το ανάστημα μέσα κι έξω από τη χώρα.

Θέλω, λοιπόν, φίλες και φίλοι, να σας πω ότι εμείς θα προχωρήσουμε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Θα προχωρήσουμε, όμως, υπερασπιζόμενοι τους πιο αδύναμους της ελληνικής κοινωνίας. Και όσο υπεραποδίδει η οικονομία και πάμε καλά, τόσο θα μπορούμε να προχωράμε και σε άλλα μέτρα αναδιανομής. Και, βεβαίως, ήταν υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε και στην αναστολή της άρσης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ιδίως αυτά που έχουν υποστεί τα μεγάλα βάρη της προσφυγικής κρίσης για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Επιτρέψτε μου, όμως, να πω δυο λόγια και για τη στάση αυτής της σκληρής πτέρυγας, όχι μεγάλης, αλλά σημαντικής σε ό,τι αφορά το ειδικό βάρος των χωρών που εκπροσωπούνται από την πλευρά των δανειστών. Νομίζω ότι πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι δεν μας κάνει κανείς χάρη, ούτε ζητάμε από κανέναν χάρη. Αυτά τα χρήματα που βγήκαν από τους κόπους, τον μόχθο του ελληνικού λαού, αλλά και από τις άοκνες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης που κατάφερε, όχι με μαγικά, να έχουμε μια υπεραπόδοση έναντι των στόχων. Αλλά ακριβώς διότι εκεί που μας λοιδορούσαν και δεν πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε, καταφέραμε να έχουμε απόδοση από την πάταξη της φοροδιαφυγής, από τις λίστες των ανθρώπων μεγαλοσχημόνων και μη που φοροδιέφευγαν και συνέχιζαν –και συνεχίζουν ενδεχομένως- αλλά έχουμε μια κυβέρνηση με αποφασιστικότητα να εξετάζει αυτές τις λίστες και να αρχίζουν να αποδίδουν, από την πάταξη του λαθρεμπορίου, από τέτοιες δράσεις υπήρξε αυτή η υπεραπόδοση.

Αυτά, λοιπόν τα χρήματα δεν μας τα χάρισε κανένας. Αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού, είναι οι κόποι του, είναι πάνω από τους στόχους του προγράμματος. Εμείς υλοποιούμε κατά γράμμα τη συμφωνία, δεν έχουν κανείς το δικαίωμα να προσπαθεί να μας υποδείξει πως θα διαχειριστούμε τα ποσά που πλεονάζουν και αποτελούν κόπους του ελληνικού λαού. Είναι κόποι του ελληνικού λαού γι αυτό και τα επιστρέφουμε στους πιο αδύναμους του ελληνικού λαού.

Θέλω, βεβαίως, να επισημάνω ότι έχω πλήρη κατανόηση των πολιτικών δυσκολιών σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ τούτη την περίοδο. Όμως θα ήθελα να πω ότι δεν είναι δυνατό, πλέον, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και η άνοδός της και ο λαϊκισμός, να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφ όσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν.

Αντιθέτως, αυτό που απαιτούμε, είναι: Όπως εμείς εφαρμόζουμε τη συμφωνία, έτσι να εφαρμοστεί και από τους εταίρους μας. Είδαμε όμως και κάτι άλλο σε αυτή την Ευρώπη, για να μην προσεγγίζουμε μονάχα τα αρνητικά και να μην τα διογκώνουμε κιόλας, γιατί η Ευρώπη δεν είναι μονάχα η άνοδος της ακροδεξιάς και ο φόβος της ανόδου των λαϊκιστικών ακροδεξιών δυνάμεων. Η Ευρώπη δεν είναι μονάχα οι συντηρητικές κυβερνήσεις που στον φόβο της ακροδεξιάς τής δίνουν έδαφος για να ανέλθει ακόμα περισσότερο. Η Ευρώπη είναι και οι δυνάμεις που στήριξαν ανοιχτά τις προσπάθειες της κυβέρνησής μας όλο αυτό το διάστημα, προοδευτικές δυνάμεις και μη προοδευτικές –όχι κατ ανάγκη προοδευτικές. Χώρες που συνειδητοποιούν ότι καθόμαστε όλοι στο ίδιο κλαρί, είμαστε στην ίδια βάρκα και αν κάποιος αρχίζει να ανοίγει τρύπες στη βάρκα, θα βουλιάξουμε όλοι. Αναφέρομαι σε όλες αυτές τις χώρες των οποίων οι ηγέτες στις αρχές του Σεπτέμβρη ήρθαν στην πατρίδα μας για να γίνει η Σύνοδος των χωρών του Νότου, για να χαράξουμε μια κοινή γραμμή πλεύσης με στόχο μια καλύτερη Ευρώπη, πιο κοινωνική Ευρώπη. Και να βάλουμε ένα πραγματικό ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Αναφέρομαι στις δυνάμεις που ανοιχτά, αυτές τις μέρες, έχουν βγει. Και υπουργοί οικονομικών και αρχηγοί κρατών, αλλά και θεσμικοί παράγοντες που έχουν ανοιχτά βγει κι έχουν τοποθετηθεί και έχουν στηρίξει την πρωτοβουλία μας. Υπερασπίστηκαν το δικαίωμά μας να πάρουμε μέτρα κοινωνικής συνοχής, σε έναν λαό που πλήττεται τα τελευταία χρόνια. Και καταλαβαίνουμε, πια, ότι η Ευρώπη δεν είναι η μονολιθική δύναμη που είχαμε απέναντί μας μέχρι το δύσκολο εκείνο καλοκαίρι του 2015.

Οι φωνές για αλλαγή δυναμώνουν. Και δυναμώνουν και χάρη στην δική μας στάση και τις δικές μας πρωτοβουλίες. Και έτσι νομίζω ότι δυναμώνει και η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι είναι η στιγμή να ανοίξουμε όλοι μαζί τον δρόμο για μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη. Για την ιστορική στροφή σε μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Διότι η απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς που είναι ο πραγματικός υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τη διάλυση της Ευρώπης, δεν είναι η σκληρή δεξιά. Αλλά είναι η συμπόρευση, είναι η συνύπαρξη, είναι η συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, των δυνάμεων εκείνων που μπορούν να γυρίσουν μαζί με τους λαούς τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπρος.

Φίλες και φίλοι,
Θα συνεχίσουμε λοιπόν αυτή τη διαπραγμάτευση με σταθερότητα, προσοχή και αποφασιστικότητα. Ενεργοποιώντας όλες τις συμμαχίες και αξιοποιώντας κάθε πρωτοβουλία.

Θέλω να εκφράσω την πεποίθηση μου: Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει. Θα κλείσει θετικά, θα κλείσει έγκαιρα. Και το κυριότερο: Θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, χωρίς τις υπερβολικές απαιτήσεις, που κάποιοι θέτουν στο τραπέζι, να γίνονται πράξη. Θα κλείσει, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, είναι μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, άρα είναι μια χώρα που δικαιούται την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

Θέλω επίσης να σας πω ότι δεν  τη φοβόμαστε αυτή την διαπραγματευτική διαδικασία, όπως δεν την φοβηθήκαμε ποτέ μέχρι σήμερα. Και αν θέλω να βγει ένα μήνυμα από τη σημερινή μου ομιλία προς τους εταίρους, αυτό το μήνυμα είναι: Ελάτε να συνεννοηθούμε. Σας περιμένουμε να συνεννοηθούμε. Αλλά, ταυτόχρονα, μην ζητάτε και πράγματα που ξέρετε ότι δεν γίνονται, από μια οικονομία που μάλιστα κουβαλάει τις ζημιές που έχουν γίνει από δικά σας λάθη και φυσικά από την πρόθυμη αποδοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Όμως, επαναλαμβάνω: Είμαστε κοντά στη λύση, είμαστε κοντά στην υλοποίηση του οδικού χάρτη που ανέφερα αρχικά, δηλαδή της ένταξης και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, της σταθεροποίησης και ανάκαμψης με πολύ σημαντικούς και γρήγορους ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας, που βεβαίως θα ανοίξει τον δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση. Το λέω αυτό ότι είμαστε κοντά, πέραν του γεγονότος ότι και γνωρίζω και συνομιλώ ταυτόχρονα με πολλούς στη Ευρώπη, αλλά και για έναν ακόμα λόγο: Διότι γνωρίζω ότι η σταθερότητα, τούτη την κρίσιμη στιγμή, μια στιγμή που η Ευρώπη, πράγματι, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, μια στιγμή που οι εξελίξεις σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή είναι ανησυχητικές. Η σταθερότητα είναι το κοινό συμφέρον και η συνισταμένη όλων των δυνάμεων στην Ευρώπη. Και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι και όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Ας μην αναζωπυρώνουν κάποιοι με τεχνητό τρόπο την ελληνική κρίση. Ειδικά σήμερα.

Και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός, που άνοιξε δρόμους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα την περίοδο της έντασης της προσφυγικής κρίσης, κόντρα στις φωνές τους ακροδεξιού λαϊκισμού, του απομονωτισμού και των τοίχων που διαλύουν το κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει μια θετική διέξοδο –και θα την έχει, πιστεύω, το συντομότερο δυνατό.

Θα ήθελα όμως, φίλες και φίλοι,
Να σταθώ και σε μια άλλη πλευρά της κατάστασης που αυτή τη στιγμή η κυβέρνησή μας καλείται να διαχειριστεί. Διότι η κατάσταση που παραλάβαμε δεν ήταν προβληματική μόνο λόγω των καταστροφικών συνεπειών της λιτότητας. Θα μου επιτρέψετε να το πω ωμά: Ήταν και πλήρως διαβρωμένη από αυτό που για χρόνια ονομάζαμε διαπλοκή και  διαφθορά και που πλέον σήμερα έχουμε μια πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς είναι. Σε όλα τα επίπεδα. Από την δημόσια διοίκηση έως τις δημόσιες συμβάσεις, από τα τραπεζικά θαλασσοδάνεια έως την διαχείριση κάθε είδους κονδυλίων και επιδοτήσεων. Ένα γιγάντιο πελατειακό κράτος, εδραιωμένο σε κάθε γωνιά τα διοικητικής μηχανής, δούλευε για χρόνια με βάση το ρουσφέτι, για την εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Και σήμερα όλοι καταλαβαίνουμε ποιος ήταν τάχα αυτός ο λόγος που με τόσο μένος και τόσο μίσος χτυπήθηκε αυτή η κυβέρνηση με πρωτοφανή τρόπο, από την περίοδο  από την μεταπολίτευση και μετά, από μια σειρά ΜΜΕ. Γιατί σε κάποιους που βρισκόντουσαν σε τεντωμένο σκοινί διότι είχαν συνηθίσει να δανείζονται με «αέρα», όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, αρνήθηκε αυτή η κυβέρνηση να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίσει να τους χαρίζει δάνεια.

Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια φούσκα. Και δυστυχώς αυτή η φούσκα σκάει και οδηγεί εκατοντάδες εργαζόμενους σε μια τεράστια περιπέτεια. Και βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζόμενους. Αλλά, σήμερα ο καθένας και η καθεμιά, σε όλη τη χώρα, αντιλαμβάνεται προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός. Όπως ο καθένας και η καθεμιά αντιλήφθηκε τι πραγματικά διακυβεύτηκε την κρίσιμη εκείνη περίοδο, όπου ένας άρτιος διαγωνισμός, για πρώτη φορά με απόδοση, αποκατάσταση της ανομίας στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο, προσβλήθηκε από μια αμφίσημη απόφαση -την οποία βεβαίως σεβόμαστε, δεν έχουμε κι άλλη επιλογή- αλλά ο καθένας και η καθεμιά έβγαλε τα συμπεράσματά του.

Σε αυτούς, λοιπόν, που ονειρεύονται –και δίνουν μάχη οι άνθρωποι και πρέπει να τους δώσουμε τα εύσημα για τη μάχη που δίνουν όλο αυτό το διάστημα- την παλινόρθωση του παρακράτους, της διαφθοράς και της διαπλοκής, που είναι η τρίτη φορά που ονειρεύονται παρενθέσεις, θα ήθελα να το πω ανοιχτά: Το καθεστώς αυτό, εξ αιτίας του οποίου βρεθήκαμε στη δεινή οικονομική θέση της χρεοκοπίας είναι πια στην χώρα αυτή οριστικό παρελθόν. Και μέρα με τη μέρα θα γίνεται περισσότερο παρελθόν, όσο εμείς θα είμαστε εδώ να δίνουμε τη μάχη μαζί με τον ελληνικό λαό για να ξαναστήσουμε αυτή τη χώρα.

Είμαστε αποφασισμένοι να εδραιώσουμε καθεστώς πλήρους διαφάνειας σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής αυτού του τόπου. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Βεβαίως, είμαστε υποχρεωμένοι –δεν είναι ευθύγραμμη πορεία, υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, υπάρχουν και ζιγκ-ζαγκ, αλλά πίσω δεν θα κάνουμε. Μόνο μπροστά θα πάμε και θα μπει τάξη σε αυτόν τον τόπο. Δεν θα συνεχιστεί αυτό το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαφθοράς.

Φίλες και Φίλοι
Επιδίωξη αυτής της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλη από την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Διότι εντάξει, διαπραγμάτευση, η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να βγάλουμε την χώρα από αυτήν την τεράστια δυσκολία, κρατώντας όρθια την κοινωνία, όμως η προοπτική μας, οραματικός μας στόχος, αν θέλετε, δεν είναι απλά να ξεφύγουμε από τις συμπληγάδες. Ο οραματικός μας στόχος είναι να βάλουμε τις βάσεις για να πάει μπροστά η χώρα. Η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά όσο μιλάμε συνεχώς για τα δημοσιονομικά, για το τι μας επιβάλει το Eurogroup, και πόσο θα είναι το πλεόνασμα και δεν συζητάμε για το ποιο ουσιαστικό και δεν σχεδιάζουμε και δεν δρούμε για το πιο ουσιαστικό που είναι η παραγωγή πλούτου. Και φυσικά η δίκαιη μοιρασιά του.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση, κατά την άποψη μας, είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του τόπου και ουσιαστικό καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση μπορεί να παίξει ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής.

Και επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια, όχι μόνο επειδή σήμερα είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τον κάμπο της Μεσσαράς και να συνομιλήσω με αγρότες, αλλά γιατί πιστεύω ότι οι δυνατότητες της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα, είναι πραγματικά τεράστιες.

Και σε μια τέτοια ανασυγκρότηση, καθοριστικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει ο πρωτογενής τομέας. Οι δυνατότητες της χώρας μας στον τομέα αυτόν είναι τεράστιες. Και η Κρήτη δεν είναι απλά στον μέσον όρο. Η Κρήτη θα μπορούσε να είναι η ατμομηχανή, πρωταθλήτρια, στον  πρωτογενή τομέα. Η δική μας φιλοδοξία είναι, οι δυνατότητες του τόπου να μετασχηματίζονται σε ευημερία και προκοπή για τους ανθρώπους και την τοπική κοινωνία. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συστηματικό σχεδιασμό και με στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πρώτο μας μέλημα, από την στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, ήταν να μπει τάξη στο ζήτημα της καταβολής των ενισχύσεων. Και όσοι ασχολούνται είτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε με την πρωτογενή παραγωγή, όσοι έχουν μία έστω στοιχειώδη εικόνα, θα γνωρίζουν καλύτερα από εμάς την κατάσταση που επικρατούσε. Εγώ ένα πράγμα θα σας πω μόνο. Τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί με τους οποίους βρεθήκαμε αντιμέτωποι, μόλις αναλάβαμε, ξεπερνούσαν το ποσό των ετήσιων ενισχύσεων, ήταν πάνω από τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Και δουλέψαμε σκληρά και σε αντίξοες συνθήκες, για να μπει τάξη σε αυτό το πεδίο.

Πρώτα από όλα να αποφύγουμε νέα πρόστιμα, να διαπραγματευτούμε την απομείωση αυτών που ήδη έχουν επιβληθεί και –κυρίως– να αποφύγουμε ενδεχόμενο συμψηφισμού με τις νέες ενισχύσεις. Και πρέπει να πω ότι παρά τις δυσκολίες δεν τα πήγαμε άσχημα. Η περσινή χρονιά πήγε πολύ καλά στο επίπεδο των πληρωμών. Την φετινή, πάμε για ρεκόρ καταβολής ενισχύσεων έχοντας πληρώσει ακόμα και εκκρεμότητες από το 2008. Σε όλη την ελληνική ύπαιθρο θα δοθούν, συνολικά για το 2016, περισσότερα από 3.5 δις ευρώ, και θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των αγροτών ενισχύσεις και χρωστούμενες ενισχύσεις από το 2008, και αυτές που αφορούν την φετινή χρονιά.

Το 2016, καταβλήθηκαν στην Κρήτη άμεσες ενισχύσεις 250 εκ. Πληρώθηκε η εξισωτική αποζημίωση 35 εκ. Εξοφλήθηκαν αγροτο-περιβαλλοντικά προγράμματα 10 εκ. ευρώ ενώ δόθηκαν σε νέους γεωργούς και συνδεδεμένες ενισχύσεις 3,5 εκ. ευρώ. Μέχρι τέλος του χρόνου, θα καταβληθούν τουλάχιστον άλλα 245 εκ. ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση.

Αυτό είναι όμως η μία πλευρά της πολιτικής μας. Γιατί το μεγάλο ζητούμενο είναι ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας και της υπαίθρου. Προχωράμε τον σχεδιασμό αυτόν αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, με πιο βασικό από όλα, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Το πρόγραμμα αυτό έχει κοινοτική συμμετοχή ύψους 4,7 δισ. ευρώ και, μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή, θα κινητοποιήσει μέχρι το 2020 συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το 37% αυτών των πόρων θα το διαχειριστούν οι Περιφέρειες, δείχνοντας έτσι έμπρακτα την πολιτική μας για την ενίσχυση του ρόλου, της αξίας, της σημασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα των Περιφερειών. Κάτι που συνιστά τομή στο χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Στην Περιφέρεια Κρήτης, εκχωρούνται συνολικά 74,6 εκατ. ευρώ, ενώ από τα 135 έργα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13, προϋπολογισμού 270 εκ. ευρώ έχουν πληρωθεί τα 125 εκ. Η πληρωμή των υπολοίπων συνεχίζεται με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη οι προκηρύξεις μέτρων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Μερικά από τα μέτρα αυτά είναι:

Πρώτον, η πρόσκληση εγκατάστασης νέων αγροτών με στόχο την ένταξη 12.000 νέων αγροτών. Το συνολικό ποσόν είναι 241 εκ. ευρώ, ενώ το ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 17.000 ευρώ μέχρι 22.000 ευρώ. Το ποσόν που αναλογεί στην Περιφέρεια Κρήτης είναι 23,5 εκ. ευρώ.

Δεύτερον, η στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω του προγράμματος LEADER, που περιλαμβάνει 49 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 307 εκ. ευρώ. Στην Περιφέρεια Κρήτης θα κατανεμηθούν 35 εκ. ευρώ. Και ακόμα, η βιολογική γεωργία, με προϋπολογισμό πάνω από 500 εκ. ευρώ, η μεταποίηση και άλλα μέτρα με σημαντικό ενδιαφέρον και για την Κρήτη.

Ταυτόχρονα, δεκάδες μελέτες και τεχνικά έργα που αφορούν την χρήση αρδευτικού νερού, με φράγματα, λιμνοδεξαμενές και αρδευτικά δίκτυα προωθούνται για χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, η καλύτερη δυνατή εκπόνηση και υλοποίηση αυτού του προγράμματος μέχρι το 2020, είναι ένας μεγάλος στόχος, που θα δώσει μία πραγματική πνοή σε έναν πραγματικά υποβαθμισμένο, πρέπει να παραδεχτούμε, τομέα της παραγωγής μας, τον πρωτογενή, που είναι και ο βασικός πυλώνας για την προοπτική της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφερθώ σε κάτι ειδικότερο για την Κρήτη. Διότι θεωρώ πως μεγάλο πλεονέκτημα της Κρήτης, πέρα φυσικά από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά αυτού του τόπου που δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που δεν θα ήθελε να επισκεφτεί, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Είναι ότι εξαιτίας του κλίματος και της εύφορης γης μπορούμε εδώ να παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας, μοναδικά θα έλεγα, αγροτικά προϊόντα.

Άρα μεγάλο πλεονέκτημα ειδικά η Κρητική διατροφή. Προϊόντα δηλαδή που παράγονται μόνο εδώ, χάρη στις ειδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και την πολυμορφία του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτά τα πλεονεκτήματα κάνουν τα Κρητικά προϊόντα να διαφέρουν ποιοτικά και καθιστούν την κρητική διατροφή ένα πανίσχυρο συγκριτικό πλεονέκτημα. Το όραμα μας λοιπόν, είναι να εδραιώσουμε έναν νέο παραγωγικό πρότυπο. Να προωθήσουμε την κρητική διατροφή πράγμα που σημαίνει προώθηση των ντόπιων ποικιλιών και των παραδοσιακών καλλιεργειών, που είναι στενά δεμένες με τον κρητικό πολιτισμό και την τοπική παράδοση. Σημαίνει, στήριξη της μικρής και μεσαίας οικογενειακής εκμετάλλευσης, προσπάθεια να κρατήσουμε τον κόσμο στην ύπαιθρο, στήριξη στην παραγωγή υγιεινών και ασφαλών προϊόντων. Και βέβαια εξωστρέφεια, τόνωση των εξαγωγών, καλύτερη συνεταιριστική οργάνωση, σύνδεση με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός.

Και μία παρένθεση εδώ. Η Κρήτη θα μπορούσε μόνο από μία σοβαρή αξιοποίηση της τουριστικής δυναμικής της, αν οι μεγάλες αυτές μονάδες αλλά και οι μικρότερες αντί να παίρνουν εισαγόμενα προϊόντα, και αντί πολλές φορές να προσφέρουν στους τουρίστες γεύματα με εισαγόμενα προϊόντα από άλλες χώρες, αν διαφήμιζαν ως συστατικό στοιχείο της πολυτέλειας των διακοπών στην Κρήτη τα τοπικά αγροτικά προϊόντα. Και να καταφέρναμε αυτές τις μονάδες να τις συνδέαμε με του τοπικούς παραγωγούς, δεν θα χρειαζόταν να εξάγουμε καν προϊόντα έξω από την Κρήτη.

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, προωθήσαμε και υλοποιούμε ήδη στην Κρήτη προγράμματα προβολής της κρητικής διατροφής και προώθησης αγροτικών προϊόντων, συνολικού προϋπολογισμού 9,5 εκ. ευρώ.

Επίσης υλοποιήθηκαν Προγράμματα ενίσχυσης των Ελαιουργικών φορέων της Κρήτης με ποσά πάνω από 17 εκ ευρώ. Υπάρχουν, λοιπόν, οι δυνατότητες, υπάρχουν οι άνθρωποι, υπάρχει το σχέδιο, πόροι όχι αμέτρητοι, αλλά υπάρχουν κάποιοι πόροι. Πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε, διασφαλίζοντας ότι οι αγρότες θα έχουν την στήριξη που χρειάζονται και δικαιούνται και μάλιστα έγκαιρα, αλλά ταυτόχρονα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα να πιάνουν πραγματικά τόπο. Ο κεντρικός μας στόχος είναι να ξαναστήσουμε την ελληνική ύπαιθρο στα πόδια της. Και να κρατήσουμε την Κρήτη σε πρωτοποριακή θέση στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα της χώρας.

Θέλω να αναφερθώ ακόμα, σε αυτό το σημείο στην κατεξοχήν μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα της Κρήτης, που είναι ο τουρισμός. Αντιλαμβανόμαστε τον τουρισμό ως εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για την οικονομική ζωή της χώρας. Και πρέπει να σας πω ότι φέτος σπάσαμε ένα ακόμα ρεκόρ, και η Κρήτη έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το ρεκόρ. Είχαμε πάνω από 27 εκατομμύρια τουρίστες στην χώρα μας, στην Κρήτη είχαμε 105% αύξηση στις αφίξεις, που είναι μία σημαντική επιτυχία. Τα εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται κάθε καλοκαίρι για να χαρούν την φυσική ομορφιά του τόπου μας, αποτελούν μια ισχυρότατη κινητήρια δύναμη για την οικονομία μας. Αυτό φυσικά ισχύει και για την Κρήτη.

Στην δική μας αντίληψη, ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι μια κλειστή δραστηριότητα, ξεκομμένη από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Ο σκοπός είναι τα οφέλη του τουρισμού να διαχέονται όσο το δυνατόν περισσότερο στην τοπική οικονομία και να παράγουν θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας. Να αλληλοσυνδέονται με τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες αντί να τις εκτοπίζουν. Θέλουμε ο τουρισμός να αξιοποιεί την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος χωρίς να επιδρά επάνω της και χωρίς να την αλλοιώνει και να την καταστρέφει. Γι αυτό  μας ενδιαφέρει η αειφορία στο τουριστικό προϊόν, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και φυσικά η δημιουργία νέων. Αυτό επιχειρούμε να διασφαλίσουμε μέσα από τα Επιχειρηματικά Προγράμματα Ανταγωνιστικότητας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας όπως αυτό για την ίδρυση, λειτουργία και υποστήριξη μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 120 εκ ευρώ.

Ακόμα, φροντίζουμε για την έναρξη προγραμμάτων μέσω των οποίων οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να βελτιώσουν και να αξιοποιήσουν το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα του τόπου τους και την ανάδειξη ιστορικών δημοσίων κτιρίων τους. Και μιας και μιλώντας για κτίρια, να αναφερθώ και στις υποδομές. Το ζητούμενο για έναν τόπο δεν είναι μόνο η παραγωγή. Είναι και όλες εκείνες οι συνθήκες που διασφαλίζουν την μεταφορά των ανθρώπων και των προϊόντων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών. Και πιστεύω ότι πράγματι ήρθε η ώρα, μετά από πολλά χρόνια άγονων εξαγγελιών, ένα μεγάλο έργο, ένα μεγάλο κεντρικό αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη να μπει σε πραγματική τροχιά υλοποίησης. Και αναφέρομαι στον Βόρειο Οδικό Άξονα.

Είπα σήμερα το πρωί στον Περιφερειάρχη ότι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησής μας είναι αυτό το έργο να έχει ξεκινήσει, να έχει δηλαδή ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, το αργότερο ως το 2017, αρχές του 2018. Να έχει ξεκινήσει μέσα στο 2018 και φυσικά πριν από το τέλος της τετραετίας και τις εκλογές του 2019, και αν είμαστε καλά να το εγκαινιάσουμε εμείς ως η επόμενη κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας. Δεσμευτήκαμε ότι το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί όπως πρέπει. Έργο λειτουργικό, με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου, με λυμένο το τεράστιο ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Ξέρετε πολύ καλά πόσο έχει ταλαιπωρηθεί ο κρητικός λαός και οι τουρίστες με δυστυχήματα που γίνονται δυστυχώς κάθε χρόνο. Έργο ικανό να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεταφορών ανθρώπων και προϊόντων από το ανατολικό έως το δυτικό άκρο του νησιού. Για το θέμα αυτό, πρέπει να σας ενημερώσω ότι υπήρξε ειδική συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς. Ήδη πρέπει να σας πω έχει επέλθει η προφορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση του έργου, ενώ, ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών προωθούν ταχύτατα τη στρατηγική μελέτη. Σας λέω λοιπόν ρητά ότι πολιτική δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει αυτό το έργο, που αποτελεί ίσως την κορυφαία επένδυση υποδομής για την Κρήτη. Ταυτόχρονα προχωρούν μελέτες και έργα για την αναβάθμιση του υφιστάμενοι οδικού δικτύου του νησιού.

Παράλληλα, το δεύτερο μεγάλο σχέδιο μας, το δεύτερο μεγάλο κομμάτι του παζλ που είναι το όραμα μας για την Κρήτη, γιατί θέλουμε να αφήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς στην Κρήτη, στο νησί είναι ένα άλλο έργο υποδομής, ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και η κατασκευή και λειτουργία του οποίου θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό αφίξεων και θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στο νησί. Είναι ένα έργο που έχει απασχολήσει για πολύ καιρό την τοπική κοινωνία, με αλλεπάλληλες αναβολές, καθυστερήσεις και μια συνεπαγόμενη δυσπιστία για το αν εντέλει θα γίνει. Έχω λοιπόν να σας ανακοινώσω ότι το έργο προχωρά, η δημοπράτηση του έργου έγινε κανονικά, έχει γίνει το πρώτο στάδιο της δημοπράτησης, είναι ακόμα άλλα δύο στάδια, μέχρι τον Μάρτιο. Σε λίγους μήνες λοιπόν θα είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα γρήγορα βήματα.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και αρμόδιους φορείς, εξετάζει τις δυνατότητες αναβάθμισης του υφιστάμενου αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, για όσο διάστημα (υπολογίζουμε 4-5 χρόνια), για όσο διάστημα λειτουργεί μέχρι αυτό να αντικατασταθεί από το νέο αεροδρόμιο.

Και μια και μιλάμε για υποδομές, να πω κάτι που είπα σήμερα στον Δήμαρχο, όταν μου έθεσε το θέμα της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης του Ηρακλείου, ένα εξίσου εξαιρετικά σημαντικό έργο υποδομών για την πόλη του Ηρακλείου. Μια υπόθεση που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών του Ηρακλείου, την ποιότητα της ζωής τους, αλλά και τον σεβασμό στους φυσικούς πόρους, που επιβάλλει τον περιορισμό των διαρροών νερού. Το έργο αυτό, που είναι στο μεγαλύτερο μέρος του υπερώριμο για υλοποίηση, αξιολογείται ήδη, έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξή του στα ΕΣΠΑ, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται το συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα, που εκτός από το ΕΣΠΑ θα περιλαμβάνει πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μόχλευση από άλλες χρηματοδοτικές πηγές. Και βέβαια άθελά μου ανέκοψα την εξαγγελία αυτού το έργου, διότι την μέρα που ήταν έτοιμος ο Γιώργος Σταθάκης να το εξαγγείλει ως υπουργός Ανάπτυξης, έκανα τον ανασχηματισμό. Το έργο αυτό θα προχωρήσει, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες.

Και τέλος, όσον αφορά τις υποδομές, ένα ακόμα σημαντικό έργο που αφορά το δημόσιο, την ποιότητα ζωής, τον δημόσιο χώρο της πόλης του Ηρακλείου. Το έργο, λοιπόν, βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα. Είναι δρομολογημένο, γιατί είναι απόλυτα κατανοητή η μεγάλη σημασία που έχει για τους κατοίκους του Ηρακλείου: είναι η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στον Δήμο, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η ανάπλασή του και η απόδοσή του στην τοπική κοινωνία. Και για αυτό το έργο με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και πολύ σύντομα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Θα ήθελα φίλες και φίλοι, Ηρακλειώτες και Ηρακλειώτισσες να κλείσω την ομιλία μου σε δύο πάρα πολύ κομβικά για μας μέτωπα. Το μέτωπο της Υγείας και το μέτωπο της Παιδείας. Και να σας πω δύο λόγια για το τι δουλειά γίνεται εκεί, τι μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουμε, τα ξέρετε άλλωστε, αλλά και το πόσο σημαντική προσπάθεια καταβάλλεται διότι φοβάμαι πως αν δεν τα πω εγώ δύσκολα θα τα ακούσετε. Θα τα δείτε, όμως, και τα βλέπετε και τα βλέπει ο ελληνικός λαός. Διότι σε αντίθεση με τα παπαγαλάκια της διαπλοκής, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να κρυφτούν. Διότι κάθε ελληνική οικογένεια έχει παιδιά στα σχολειά, και βεβαίως κάθε ελληνική οικογένεια έχει την ανάγκη των δημόσιων νοσοκομείων, εκτός από τις πολύ πλούσιες οικογένειες που πηγαίνουν στα ιδιωτικά.

Επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια για τον τομέα της Υγείας. Για τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Βενιζέλειο, έχει συνταχθεί επιχειρησιακό σχέδιο. Η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στην κατάστρωση του Χάρτη Υγείας, με στόχο την επιστημονική καταγραφή των δεδομένων υγείας στην Κρήτη, έτσι ώστε ο προγραμματισμός της κάθε φορά να γίνεται με γνώμονα τα επιστημονικά δεδομένα. Παράλληλα, προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, εικοσιπέντε τοπικές μονάδες υγείας θα λειτουργήσουν ανά την Κρήτη με σκοπό την άρτια και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο σε όλο το νησί, αμβλύνοντας τις ανισότητες στην πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Στόχος είναι, η τόσο αναγκαία αυτή δομή, να συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία, ένα πρώτο και σημαντικό βήμα, που βεβαίως λοιδορήθηκε από πολλούς, αλλά ήταν σημαντικό γιατί εξοικονόμησε πόρους και αποκατέστησε το πλαίσιο εργασίας για εκατοντάδες ανθρώπους ήταν η μετάβαση από τις εργολαβίες στις ατομικές συμβάσεις εργαζομένων. Τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, το Πανεπιστημιακό και το Βενιζέλειο, έχουν συνάψει από την 1/8/2016 ατομικές συμβάσεις έργου για την καθαριότητα και από την από την 1/9/2016, ατομικές συμβάσεις για τη διανομή των γευμάτων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ολοκληρωθεί η σύναψη ατομικών συμβάσεων για τη φύλαξη των νοσοκομείων. Οι συμβάσεις αυτές κατοχυρώνουν συνολικά 209 εργαζόμενους έως το τέλος του 2017.

Και σε πείσμα των ιεροκηρύκων της εργολαβίας, πρέπει να σας πω, ότι η δική μας πολιτική εξοικονομεί 18% σε σχέση με τις προηγούμενες συμβάσεις με τους εργολάβους. Ποσόν που θα διοχετευτεί στην παραπέρα αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα εντός του 2016 για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε όλες τις κατηγορίες του προσωπικού. Μετά από 18 χρόνια ξεκίνησαν οι διορισμοί σε διοικητικό προσωπικό και αναμένεται να ολοκληρωθούν όλοι οι διορισμοί 35 ατόμων μόνιμου προσωπικού από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ του 1998. Από τους επιτυχόντες του 1998. Αυτό υλοποιούμε τώρα. Ολοκληρώνονται οι προκηρύξεις 23 μονίμων θέσεων για γιατρούς κλάδων ΕΣΥ. Ήδη διορίστηκαν από τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, 16 άτομα για το νοσηλευτικό προσωπικό. Συνολικά και μέσα στον τελευταίο χρόνο, και τα δύο νοσοκομεία ενισχύθηκαν με συνολικά 422 εργαζομένους. Έχει δοθεί βαρύτητα στη μείωση του χρόνου αναμονής του πολίτη στα γκισέ των νοσοκομείων, και έχουν μειωθεί οι ουρές στις διοικητικές υπηρεσίες. Προχωρά η πιστοποίηση υπηρεσιών στο Γραφείο Κίνησης Ασθενών, τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και το  Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Και θέλω να σας πω ότι πέρα από τις υπόλοιπες επί μέρους δραστηριότητες, βασικός στόχος μας είναι ο εξορθολογισμός των προμηθειών των νοσοκομείων, με υιοθέτηση εσωτερικών δικλείδων ασφαλείας. Με εφαρμογή διαδικασιών μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα. Αυτό που τα προηγούμενα χρόνια, ο τύπος αποκαλούσε «πάρτι στην υγεία» και μάλιστα χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός, τώρα τελειώνει οριστικά. Και, βέβαια, επειδή ορισμένοι θίγονται από αυτό, ορισμένοι που είχαν βολευτεί από αυτό το πάρτι και ορισμένοι οι οποίοι ήταν οι ευνοούμενοι αυτών που έβαζαν μουσική στο πάρτι, των DJ, υπουργών, με το ΚΕΕΛΠΝΟ και διάφορα άλλα σχήματα όπου είχαν για να χρηματοδοτούν τα Μέσα Ενημέρωσης, τώρα αρχίζουν και δυσαρεστούνται. Τώρα που αυτή η κυβέρνηση, παρά τις τρομακτικές δημοσιονομικές δυσκολίες έχει καταφέρει πρώτον να θεσμοθετήσει ότι καθένας συμπολίτης μας, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος θα μπορεί να πηγαίνει στο δημόσια νοσοκομεία και να έχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. Και αυτό αφορά σε 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Την στιγμή που αυτή η κυβέρνηση προχωρά για πρώτη φορά σε διορισμούς, και μάλιστα την στιγμή που προχωράμε αξιοποιώντας ό,τι δυνατότητα έχουμε και στην προκήρυξη 5.000 θέσεων, 4.000 θέσεων που αφορούν νοσηλευτικό προσωπική και 1.000 γιατρών, πέρα από τους διορισμούς που μας επιτρέπει το πλαίσιο της συμφωνίας που μπορούμε να κάνουμε στο χώρο της Υγείας. Πέντε χιλιάδες λοιπόν θέσεις, η προκήρυξη τους άμεσα μέχρι το τέλος του χρόνου, και μέχρι τον Φεβρουάριο θα είναι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας. Σε αυτήν την κυβέρνηση έρχονται ορισμένοι, βολεμένοι, ημέτεροι, να κουνήσουν το δάκτυλο.

Εγώ λοιπόν θα σας πω ένα πράγμα. Πρέπει, ως Κρητικοί, να είστε περήφανοι που δύο Κρητικόπουλα κρατάνε το τιμόνι της Υγείας και κάνουν έργο και δεν σταματάνε πουθενά. Ούτε σε απειλές, ούτε σε τρομοκρατία, σε αντίξοες συνθήκες και θα καταφέρουμε να αφήσουμε έργο σημαντικό στο χώρο της Υγείας. Έργο ορατό σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα.

Και να κλείσω με δύο λόγια για τον τομέα της Παιδείας. Φέτος για πρώτη φορά, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, τα σχολεία και στην Κρήτη μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο, που είναι η Γαύδος, άνοιξαν κανονικά από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους. Και θα μου πείτε γιατί αυτό είναι κάτι σημαντικό; Προσέξτε αυτό είναι δείγμα επιστροφής στην κανονικότητα. Και γι' αυτά τα δείγματα χρειάστηκε εκατοντάδες άνθρωποι να δουλεύουν για μήνες. Και στο κάτω - κάτω, να το πω εγώ κι αλλιώς. Αφού είναι τόσο απλό και αυτονόητο, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το είχαν καταφέρει μέχρι τώρα; Φέτος, λοιπόν, έγινε κάτι που έχει να γίνει στην χώρα, όχι πέντε και επτά, τα χρόνια των Μνημονίων, είχε να γίνει 30 ολόκληρα χρόνια. Να ανοίξει και το πιο απομακρυσμένο σχολείο με βιβλία και καθηγητές και δασκάλους.

Επίσης, φέτος, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τετραθέσια και πάνω, λειτουργούν με το νέο τύπο ολοήμερου σχολείου. Με πλήρες πρόγραμμα και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, πράγμα που για πολλά σχολεία έχει να γίνει πολλά χρόνια. Ακόμα, το Υπουργείο σε συνεργασίας με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα μαθητείας για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, το οποίο έχει όλες τις προϋποθέσεις για απόλυτη επιτυχία. Και το οποίο, πιστεύουμε, ότι θα αλλάξει ριζικά την τεχνική εκπαίδευση.

Και τέλος να σας πω, ότι το μεγάλο μας όραμα, η μεγάλη μας μεταρρύθμιση στον χώρο της Παιδείας, είναι αυτή που σχεδιάζει τώρα ο υπουργός με το επιτελείο του, μία μεταρρύθμιση με στόχο την ριζική αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Με στόχο το σχολείο να γίνει το βασικό κύτταρο και όχι εξεταστικό κέντρο. Με στόχο το κέντρο βάρους να επιστρέψει στο δημόσιο σχολείο και όχι στα φροντιστήρια. Ο διάλογος που διεξάγεται θα καταλήξει μέχρι το καλοκαίρι όπου θα έρθει έτοιμο σχέδιο μεταρρυθμιστικό στη Βουλή και τα παιδιά που θα πάνε από την ερχόμενη χρονιά στο Λύκειο να έχουν την εικόνα ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Φίλες και φίλοι
Γνωρίζουμε ότι παρά τα σημαντικά βήματα τα οποία σας περιέγραψα, και τα οποία φυσικά δεν ακούτε στα συνήθως καταστροφολογικά Μέσα Ενημέρωσης, είναι βήματα που γίνονται πολλές φορές σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες και υπό μία έννοια με συγκρούσεις και με μάχες και άρα βήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ηρωικά. Όμως έχουμε πλήρη επίγνωση ότι τα προβλήματα παραμένουν και είναι μεγάλα. Και τα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά με συνεργασία, θέλω να πιστεύω, στενή και ουσιαστική, με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους, την Περιφέρεια και κυρίως με τους εργαζόμενους και τους απλούς πολίτες που αγωνιούν.

Δεν θα σταματήσουμε, μέχρι να είναι πιο κοινά αποδεκτό, ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η υγεία και η παιδεία, έχουν κατακτήσει έναν σταθερό και μόνιμο επίπεδο ποιότητας, όπως αξίζει στην περιφέρεια μιας κανονικής ευρωπαϊκής χώρας.

Φίλες και Φίλοι
Θέλω, λοιπόν, κλείνοντας να σας πω ότι έχουμε επίγνωση του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε. Κατανοούμε τα προβλήματα και εργαζόμαστε καθημερινά με μοναδικό στόχο την υπέρβαση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η Ελλάδα, δυστυχώς για πολλές δεκαετίας, ταλαιπωρήθηκε από πολιτικές που την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Και αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν η χρεοκοπία και τα Μνημόνια που οδήγησαν στην κοινωνική λεηλασία. Η καταστροφική πενταετία 2010-2014. Αλλά σκεφτείτε λίγο πριν φτάσουμε στα Μνημόνια, στην χρεοκοπία, υπήρξαν πολιτικές ευθύνες που μας οδήγησαν εκεί. Η κακοδιαχείριση, η διαφθορά, η διαπλοκή, το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο και η κακή νοοτροπία και μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού που δεν εναντιώθηκε σε αυτά. Είχαμε την δυνατότητα να τα κουβεντιάσουμε σήμερα αυτά με ειλικρίνεια με παραγωγικούς φορείς και αγρότες για την εποχή που το βασικό σύνθημα ήταν όλα τα κιλά όλα τα λεφτά, που οι καταλογισμοί στην Κρήτη έφταναν μέχρι την Στερεά Ελλάδα, για την εποχή που δεν ίδρωνε κανενός το αυτί από την αποσύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Δεν είχε σημασία να παράγεις, αρκεί να δηλώνεις για να παίρνεις επιδοτήσεις.

Όλα αυτά καθώς και η ανοχή σε ένα πελατειακό κράτος, η ανοχή στο τρίγωνο της διαπλοκής ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα, στις Τράπεζες και στα ΜΜΕ, όλα αυτά οδήγησαν στην χρεοκοπία, σε συνθήκες χρεοκοπίας. Και φυσικά οι ίδιες μοιραίες και άβουλες κυβερνήσεις, το μοιραίο και άβουλο πολιτικό σύστημα που τα δημιούργησε όλα αυτά που μας οδήγησε σε μία ανάπτυξη χωρίς το προϊόν της να το απολαμβάνει στοιχειωδώς η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτοί που μας οδήγησαν σε αυτά, στο χείλος του γκρεμού και στην χρεοκοπία πήραν και τις μοιραίες αποφάσεις και τα αποδέχτηκαν όλα στο όνομα της σωτηρίας της χώρας από την υπερχρέωση. Και αυτοί που στο όνομα της σωτηρίας από την υπερχρέωση οδήγησαν το χρέος από το 120% στο 187% του ΑΕΠ και για 5 χρόνια έλεγαν δεν υπάρχει πρόβλημα χρέους αρκεί να μας δώσει η κυρία Μέρκελ ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας.

Αυτοί ήταν. Αυτή ήταν η πολιτική ηγεσία. Αυτή η πολιτική ηγεσία που και τώρα συνασπίζεται και μας κουνάει το δάκτυλο. Δεν καταφέρατε εσείς να συμμαζέψετε τα ασυμμάζευτα που αφήσαμε εμείς 40 χρόνια. Αυτό μας λένε.

Θέλω λοιπόν εγώ να σας πω ένα πράγμα. Σε αυτόν το αγώνα, σε αυτήν την μάχη έχουμε μπει με μεγάλη αισιοδοξία, μεγαλύτερη από όση θα έπρεπε. Πράγματι, να μας το καταλογίσετε αυτό. Αλλά έχουμε μπει με εντιμότητα, με αποφασιστικότητα, με πίστη στις δυνάμεις μας να εργαστούμε σκληρά, για να τα καταφέρουμε. Και όσο βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναγνωρίζει ότι και τα μάτια μας και τα χέρια μας είναι καθαρά και ότι δουλεύουμε με στόχο να βγάλουμε την Ελλάδα μας, την πατρίδα μας, από την κρίση, θα προχωράμε μπροστά, δεν θα κάνουμε πίσω. Θα προχωρήσουμε μπροστά μέχρι να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Θέλω, λοιπόν, να σας υποσχεθώ, όχι μόνο γιατί το οφείλω αλλά γιατί με γεμίζεται με αισιοδοξία, με πίστη και αυτοπεποίθηση, θα ξανάρθω σύντομα στον τόπο σας, στην Κρήτη. Θα με βλέπετε πιο συχνά γιατί πρέπει να δουλέψουμε, όλοι μαζί, και θα δουλέψουμε για τις τεράστιες δυνατότητες που έχει το νησί. Για τους ανθρώπους αυτού το τόπου. Για την θέση του πρωτοπόρου σε μία παραγωγική Ελλάδα, μία Ελλάδα της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας.


Θα τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστώ. Καλή δύναμη, καλούς αγώνες και καλές γιορτές να έχετε, καλή δύναμη να έχετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.