5 Δεκ 2016

Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ατζέντα του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά-εργασιακά, σε αντίθεση με τη ΝΔ - VIDEO

Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup

   Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε στη ραδιοσυχνότητα του «Αθήνα 9,84».
   Κρίσιμο χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Και αυτό γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτυπώσει μία πορεία προς συμφωνία και πιθανόν «ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός».
   Παράλληλα δεν απέκλεισε τη σύγκληση ενός ακόμη, έκτακτου τη φορά αυτή, Eurogroup, έως το τέλος του χρόνου, για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
   Ταυτοχρόνως, όμως, ο εκπρόσωπος απέκλεισε και την παραμικρή πιθανότητα να δεχθεί η κυβέρνηση τα μέτρα του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Και, επί λέξει, «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δεχθούμε τα μέτρα που θα προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά».
   Εν αντιθέσει, όπως τόνισε, με την Νέα Δημοκρατία που θέλει, όπως την κατηγόρησε, να εφαρμόσει μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
   Αναφορικά με το χρέος, τέλος, επανέλαβε ότι ουδείς συζητά ονομαστική απομείωση αλλά χρονική επιμήκυνση των δανείων και μικρότερα επιτόκια με ταυτόχρονη μείωση πλεονασμάτων.



Η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εκπομπή του Ρ/Σ "Αθήνα 9,84", "Μην πυροβολείτε την πολιτική" και στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο:

ΠΑΙΚΟΣ: Κύριε υπουργέ καλημέρα σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας κύριε Πάικο.
ΠΑΙΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα ζούμε με την «απειλή» αυτών των 4,2 δισ., ως αίτημα του ΔΝΤ για να μετάσχει στο πρόγραμμα -ως αξίωση, μάλλον- και είπατε από την κυβέρνηση, ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό και εάν υπάρξει επιμονή μπορεί να υπάρξουν και πολιτικές εξελίξεις. Είναι έτσι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τα όσα έγιναν και κατά τη διάρκεια και της α’ αξιολόγησης. Να αμφισβητεί το ό,τι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%...
ΠΑΙΚΟΣ: ...Ναι, αλλά τότε λύθηκε με τον κόφτη, Γιατί επανέρχονται;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επανέρχεται διότι τώρα μιλάει για το 2019. Μιλάει για μετά τη λήξη του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνουμε αποδεκτά τα όσα ζητά το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα μέτρα αλλά και σε ό,τι αφορά τα εργασιακά. Τώρα, για το αν καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να το δεχθεί, θα σας πω ότι ο κύριος Μητσοτάκης και η αξιωματική αντιπολίτευση, νομίζω ότι θα ήταν πρόθυμοι να τα δεχθούν...
ΠΑΙΚΟΣ: ...Θα μπορούσαν
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …με την έννοια ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο το προηγούμενο διάστημα πολιτεύτηκε με τέτοιο τρόπο ώστε νομίζω ότι άνοιξε και την όρεξη του ΔΝΤ.
ΠΑΙΚΟΣ: Συντάσσεται, λένε, συντάσσεται με τους πιο σκληροπυρηνικούς από τους δανειστές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Το κλίμα, όμως, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, είναι κλίμα το οποίο προϊδεάζει για μια πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Και τούτο διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν αντέχει η Ευρώπη μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, όταν υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την Ιταλία, όταν υπάρχει μια προεκλογική χρονιά μπροστά μας για πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης.
ΠΑΙΚΟΣ: Κύριε υπουργέ από την άλλη μεριά είναι γνωστό, ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα. Και εάν το ΔΝΤ, θέσει ως ανελαστικό όρο αυτό που θέλει και το ότι εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε, τι σημαίνει και που οδηγεί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική πίεση του Ταμείου -το γνωρίζετε- είναι μεγάλη. Ωστόσο οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη λύση στο ελληνικό ζήτημα είναι πάρα πολλοί. Δεν είναι μόνο το ΔΝΤ. Δεν θεωρώ ότι η Ευρώπη θα μείνει αμέτοχη στις απαιτήσεις αυτές, οι οποίες όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι παράλογες, είναι υφεσιακές. Είναι απολύτως αδύνατον να γίνουν αποδεκτές από τη δική μας μεριά. Γι’ αυτό σας λέω δεν προεξοφλώ τίποτα. Αλλά σας λέω ότι το κλίμα το οποίο αυτή τη στιγμή έχει αναπτυχθεί στο σύνολο των ηγεσιών της Ευρωζώνης, είναι τέτοιο που δημιουργεί, έχει τις προϋποθέσεις για να οδηγήσει σε μια πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου.
ΠΑΙΚΟΣ: Οπότε αυτή την αποστροφή –τέλος πάντων- της διαρροής εκ μέρους της κυβέρνησης περί πολιτικών εξελίξεων, δηλαδή περί εκλογών, αυτό μπορούμε να το ερμηνεύσουμε ως προειδοποίηση, ως πίεση από τη μεριά μας; Ως τι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς εργαζόμαστε έτσι ώστε να υπάρχει πολιτική συμφωνία στο αυριανό Eurogroup και να ανοίξει ο δρόμος για να ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος και να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Αυτό είναι το σενάριο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας αυτή τη στιγμή.
ΠΑΙΚΟΣ: Πάντως όποτε θυμάμαι, από το 2015 ακόμη, όποτε περιμέναμε λύση του προβλήματος «δια της πολιτικής λύσης», όπως λέμε, δεν μας βγήκε και τόσο εύκολα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντοτε δόθηκε πολιτική λύση και στη διαπραγμάτευση που κατέληξε στη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, αλλά και στην πρώτη αξιολόγηση, τελικά η λύση ήταν πολιτική. Και σας το υπενθυμίζω λέγοντάς σας ότι και τότε το ΔΝΤ, όπως σας έλεγα και πριν, είχε απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και τελικά η λύση ήταν πολιτική, όπου το ΔΝΤ είπε «πάσο» , εδώ έχουμε τη συμφωνία.
ΠΑΙΚΟΣ: Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει και τώρα έτσι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός είναι ο βασικός στόχος και όλοι νομίζω ότι κατανοούν.
ΠΑΙΚΟΣ: Τώρα, για αύριο, για το Eurogroup, περιμένουμε από τη μια μεριά μια πολιτική απόφαση – ας πούμε- απόφαση, αξιολόγηση, ότι πάμε προς καλή κατεύθυνση και ότι ως το τέλος του χρόνου θα τα δούμε τα άλλα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλο το τελευταίο διάστημα έγιναν δηλώσεις και από τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και από άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η πορεία της β’ αξιολόγησης βαίνει καλώς και ότι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος του 2016. Το αυριανό Eurogroup είναι ορόσημο, καθώς εκεί θα μπουν οι βασικές γραμμές της συνολικής αυτής συμφωνίας. Και υπάρχει πιθανότητα, μέχρι το τέλος του χρόνου να χρειαστεί άλλο ένα Eurogroup θα βάλει τελικά την σφραγίδα του.
ΠΑΙΚΟΣ: Η πρόβλεψη κύριε υπουργέ είναι ότι σχετικά με τα εργασιακά, τα ανοιχτά ακόμα μέτωπα, θα μετατεθεί το θέμα για αργότερα, μέχρι να υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά τις ομαδικές απολύσεις. Υπάρχουν, όμως, και άλλα ανοιχτά ζητήματα στα εργασιακά. Ξέρετε ότι η Ελλάδα τελεί σε μια ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης, αλλά και της ΕΕ., σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εμείς, ως ελληνική κυβέρνηση, έχουμε πει από την αρχή ότι αυτή την κατάσταση εξαίρεσης δεν μπορούμε ούτε να τη νομιμοποιήσουμε ούτε να την μονιμοποιήσουμε. Και γι' αυτό τον λόγο με πολύ συγκεκριμένα νομικά, οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό για μας είναι το ίδιο σημαντικό με την αποφυγή μιας οποιασδήποτε ρύθμισης αφορά τις ομαδικές απολύσεις. Γι' αυτό έχουμε δώσει όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό το κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Έχουμε πιθανότητες πολλές να βγει ένας τέτοιος πολιτικός συμβιβασμός.
ΠΑΙΚΟΣ: Για το χρέος, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα που θεωρούμε ότι κλειδωμένα για αύριο, θα αρχίσει κάποια συζήτηση αύριο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ζητήματα που θα τεθούν αύριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι πάρα πολλά. Πρώτον, είναι το θέμα της β’ αξιολόγησης, δηλαδή μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικό μέχρι το 2018. Δεύτερον, το ζήτημα του χρέους και τρίτον, το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019. Εκτιμώ ότι εφόσον συμφωνηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προτείνονται από τον ESM, θα ανοίξει και η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία σχετίζονται άμεσα, είναι άμεσα συνδεδεμένα, με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019.
ΠΑΙΚΟΣ: Αυτό, πέρα από πολιτική μας επιθυμία, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα γίνει; Το λέω αυτό γατί υπάρχει η σημερινή δήλωση του Σόιμπλε που είναι μάλλον αρνητική, έτσι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μιλάει μόνο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, μιλάει και στους γερμανούς φορολογούμενους.
ΠΑΙΚΟΣ: Αυτό το ξέρετε και σεις πολύ καλά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν μιλάει για ελάφρυνση του χρέους εννοεί απομείωση. Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή απομείωση ονομαστική του ελληνικού χρέους. Μιλάμε για παρατάσεις, μιλάμε για επιτόκια, επομένως θεωρώ ότι μπορούμε μέχρι το τέλος του χρόνου να καταλήξουμε σε συγκεκριμενοποίηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και θα τραβήξουν πιθανώς προς τα κάτω και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
ΠΑΙΚΟΣ: Δηλαδή, αύριο περιμένουμε να μείνουν όλα, και το θέμα του χρέους ως προς τα μεσοπρόθεσμα, σε εκκρεμότητα -και η αξιολόγηση- και να περιμένουμε ενδεχομένως την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, έτσι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, σας λέω ότι δεν θα μείνουν τα θέματα ανοιχτά. Αύριο, το Eurogroup είναι κρίσιμο διότι θα αποτυπώσουν μια κατ' αρχήν πορεία προς συμφωνία. Αυτό δεν είναι μικρό.
ΠΑΙΚΟΣ: Αλλά διατηρεί την εκκρεμότητα πάντως.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δούμε πως θα εξελιχθεί και ποιο θα είναι τελικά το κοινό ανακοινωθέν αύριο. Εγώ θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε αύριο ένα βήμα προς τα μπρος που θα είναι μάλιστα και αποφασιστικό.
ΠΑΙΚΟΣ: Εκτιμάτε ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία και των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία , που θα τα ξέρουμε το βράδυ, θα επηρεάσουν και μας, εκτός από την Ευρώπη ολόκληρη, και μας ως προς τα δικά μας ζητήματα; Θα τα δουν με άλλο μάτι ως προς τα αποτελέσματα οι δανειστές τα πράγματα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις για ζητήματα που αφορούν τα εσωτερικά άλλων κρατών. Αυτό που θα σας πω σίγουρα είναι ότι η γενική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρώπη- η οποία είναι και πολιτική αλλά και οικονομική- δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις και δημιουργεί το momentum για να υπάρξει μια συνολική και μόνιμη λύση για το ελληνικό ζήτημα. Κανείς δεν θέλει αυτή τη στιγμή άλλη μια εστία πολιτικής, οικονομικής αστάθειας στην Ευρώπη. Αυτό είναι το γενικό πολιτικό συμπέρασμα, το οποίο νομίζω όλοι μπορούμε να εξάγουμε με ασφάλεια.
ΠΑΙΚΟΣ: Το καλό σενάριο, είναι αυτό. Από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι χάνουμε, ενδεχομένως, έναν - έναν τους συμμάχους μας ή τους κάπως συμμάχους μας. Δηλαδή, ο Ολάντ αποχαιρέτησε, με τον Ρέντσι δεν ξέρουμε τι θα γίνει κ.λπ., οι Αυστριακοί πάνε περίπατο, είχαμε τον πρώην καγκελάριο που ήταν....
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να ισχύει αυτό που λέτε, αλλά αυτό το οποίο αναδύεται στην Ευρώπη, δεν είναι και ακριβώς, σύμμαχος της ευρωπαϊκής ελίτ που διαχειρίστηκε μέχρι σήμερα την κρίση.
ΠΑΙΚΟΣ: Εναντίον της ευρωπαϊκής ιδέας είναι αυτοί.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, αυτό σας λέω. Και νομίζω ότι έχει συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών η ευρωπαϊκή ελίτ, έτσι ώστε να μη θέλει να αναπαράξει άλλη μια εστία κρίσης. Αυτό σας λέω, ότι είναι το γενικό πολιτικό συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή.
ΠΑΙΚΟΣ: Μακάρι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.