16 Δεκ 2016

Το Υπουργείο Πολιτισμού για τα τοπικά δημοσιεύματα σχετικά με το ΞΕΝΙΑ της Άρτας

Το ΚΑΣ γνωμοδοτεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί της προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν.3028/2002) και όχι ανάλογα με την όποια πολιτική βούληση

   Με αφορμή δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Άρτας, έντυπου και ηλεκτρονικού, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρεται στην πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), σχετικά με την πρόταση του Δήμου Αρταίων για την επαναλειτουργία του πρώην Ξενία της Άρτας.
   Συγκεκριμένα το Δελτίο Τύπου, που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του ΥΠΠΟΑ αναφέρει: 
   «Την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αίτημα του Δήμου Αρταίων για τη χρήση του πρώην “Ξενία” στο Κάστρο της Άρτας ως σύγχρονου ξενοδοχείου.
   Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αρταίων και λοιποί εκπρόσωποι του Δήμου. Η συζήτηση υπήρξε μακρά και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι του θέματος, προκειμένου τα μέλη του συμβουλίου να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για την επιστημονική τους κρίση.
   Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα μέλη γνωμοδότησαν ότι η λειτουργία ιδιωτικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης εντός του κάστρου, δεν συνάδει με τον δημόσιο χαρακτήρα του μνημείου, καθώς και τον ιστορικό-πολιτιστικό χαρακτήρα του. Ως εκ τούτου, τα μέλη γνωμοδότησαν υπέρ της μη επανάχρησης του πρώην ξενοδοχείου “Ξενία” στο Κάστρο της Άρτας. Επίσης, γνωμοδότησαν υπέρ της μη έγκρισης παραχώρησης της πρόσβασης στον εν λόγω χώρο.
   Το ΚΑΣ, το αρχαιότερο συλλογικό όργανο του ελληνικού κράτους, με διαρκή λειτουργία από το 1834 έως σήμερα, διατηρεί τον αμιγώς επιστημονικό του χαρακτήρα. Απαρτίζεται από μέλη της ανώτερης ιεραρχίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εξέχοντα μέλη της επιστημονικής κοινότητας και έγκριτους επιστήμονες στον τομέα της αρχαιολογίας, της ιστορίας, των θετικών επιστημών, της εκπαίδευσης και της τέχνης.
   Το Συμβούλιο, ως ανεξάρτητο όργανο, γνωμοδοτεί προς τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού για θέματα προστασίας και ανάδειξης αρχαιοτήτων. Η συμβολή του στην προάσπιση, ανάδειξη και εν γένει διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού, έχει αποδειχθεί καίρια και καθοριστικής σημασίας διαχρονικά. Το Συμβούλιο γνωμοδοτεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί της προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν.3028/2002). Οι συνεδριάσεις του χαρακτηρίζονται από την αρχή της διαφάνειας της δημόσιας διοίκησης και λειτουργεί σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας».

   ΥΓ: Όσοι δημοσίως ζητούν να υπάρξει πολιτική βούληση, ώστε να παρακαμφθεί η νομοθεσία, ας το ξανασκεφτούν, αν αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να ανοίξει ξανά το ΞΕΝΙΑ και να αποδοθεί στον Αρτινό λαό. Για να μπορέσουμε ξανά να πιούμε τον καφέ μας, να κάτσουμε στο εστιατόριο, να ξεσκάσουμε στο ίσως ομορφότερο σημείο της πόλης μας.
   Εκτός κι αν "κρίνουν εξ ιδίων τ' αλλότρια" και επειδή έτσι είχαν συνηθίσει στο παρελθόν, φαντάζονται ότι μπορεί να υπάρξει παραβίαση των νόμων, απλά, επειδή έτσι το θέλουν. Σε αυτή την περίπτωση, ας το πάρουν χαμπάρι: «Άλλοι παπάδες ήρθανε , άλλα χαρτιά βαστούνε»...

ΥΓ2: Παρεμπιπτόντως, σήμερα Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα, ανοίγει "δόξη και τιμή" τις πύλες του το «Παραμυθένιο Κάστρο Χριστουγέννων» μέσα στο Κάστρο, μπροστά στο ΞΕΝΙΑ. Όπως διαβάζω, με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και με αερόστατο και τραινάκι ανοίγει τις πύλες του το «Παραμυθένιο Κάστρο», το Χριστουγεννιάτικο χωριό, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων στο Κάστρο της Άρτας. 
   Φέτος, η εκδήλωση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιανουαρίου με την είσοδο να είναι εντελώς δωρεάν, ενώ οι επισκέπτες, που αναμένεται να έρθουν όχι μόνο από την Άρτα, αλλά από την Ήπειρο και από πολλές περιοχές της χώρας, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε ένα Χριστουγεννιάτικο κόσμο μέσα στο Κάστρο της Άρτας, να συμμετάσχουν στις καθημερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, να κάνουν βόλτες με το τραινάκι του Κάστρου, να μπουν στο Αερόστατο που φέτος θα υπάρχει στην εκδήλωση, καθώς και συμμετέχουν σε εργαστήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα.
   Απόψε, λοιπόν,θα εγκαινιάσουν το πολιτιστικό πρόγραμμα του «Παραμυθένιου Κάστρου» οι C-REAL, μαζί με τους Μότζο Τζότζο, Μουσικό Σχολείο Άρτας, Φιλαρμονική Συλλόγου "ΣΚΟΥΦΑΣ" και τον DJ Gonis.
   Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ο ιδιώτης, που θα είχε το ξενοδοχείο, θα δεχόταν να του "μπλοκάρουν" την επιχείρηση, επί σχεδόν 3 εβδομάδες, μέσα στις γιορτές; Ή μήπως δεν θα υπήρχε πρόβλημα για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα χορευτικά δρώμενα, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, που διοργανώνεται κάθε χρόνο, κρατάει τουλάχιστον 1 μήνα και πυρήνας του είναι το μικρό θεατράκι στο Κάστρο, αλλά και ο χώρος μπροστά από το ΞΕΝΙΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.